to top

Yoga για αρμονία σε σώμα και πνεύμα

Αν ρωτήσουμε δέκα διαφορετικούς ανθρώπους τι ειναι γιόγκα, θα μας δώσουν δέκα διαφορετικές απαντήσεις. Αν δοκιμάσουμε δέκα διαφορετικά μαθήματα γιόγκα, θα έχουμε δέκα διαφορετικές εμπειρίες.  Πίσω από την τόση ποικιλία και διαφοροποίηση υπάρχει κάτι κοινό, υπάρχει ενότητα!

 

Η λέξη yoga ετυμολογικά προέρχεται από τη σανσκριτική ρίζα yuj και σημαίνει ένωση, δεσμός, επαφή. Η yoga αποτελεί μια αρχαία πρακτική φιλοσοφία  που προέρχεται από την Ινδία και έχει ιστορία 5.000 ετών. Περιλαμβάνει πληθώρα σωματικών και ψυχοπνευματικών πρακτικών που αναπτύχθηκαν μέσα στο πέρασμα του χρόνου από μεγάλους δασκάλους γκουρού, οι οποίοι συστηματοποίησαν την αρχαία γνώση και δημιούργησαν διάφορες σχολές και ρεύματα, όπως raja yoga, tantra yoga, hatha yoga, kundalini yoga, Astanga yoga, Iyengar yoga, Jivamukti yoga, Bikram κ.α. Όλες οι σχολές και τα είδη, παρά τις διαφορές τους έχουν κοινό στόχο. Επιδιώκουν την ένωση του ανθρώπου με ό,τι υπάρχει μέσα του και γύρω, στοχεύουν στην αυτογνωσία, την αυτοπραγμάτωση, την ευδαιμονία.

Οι τεχνικές της yoga είναι σωματικές, αναπνευστικές και διαλογιστικές. Συνήθως η πρώτη εικόνα που μας έρχεται στο μυαλό, είναι ενός ατόμου σε μια ασυνήθιστη στάση που μοιάζει σαν να είναι δεμένος κόμπος. Οι σωματικές στάσεις της yoga αποκαλούνται asanas και γίνονται βάσει συγκεκριμένων αρχών ευθυγράμμισης  που ορίζουν συγκεκριμένη  θέση για κάθε μέρος του σώματος και συγκεκριμένη μυική ενεργοποίηση. Δουλεύουν όλο το σώμα, όλες τις αρθρώσεις και όλες τις μυικές ομάδες σε διάφορους συνδυασμούς και δρουν θεραπευτικά για το σώμα.

 

→Οι asanas κατηγοριοποιούνται σε όρθιες θέσεις, καθιστές, πρόσθιες κάμψεις, πλάγιες κάμψεις, περιστροφές και υπερεκτάσεις της σπονδυλικής στήλης, ανοίγματα ισχίων, ισορροπίες, ανάστροφες και στηρίξεις στα χέρια. Σε όλες τις κατηγορίες υπάρχουν θέσεις και παραλλαγές θέσεων κατάλληλες για όλα τα επίπεδα ασκούμενων, για αρχάριους, μεσαίους και προχωρημένους. Η συστηματική πρακτική, η εμπιστοσύνη στον εαυτό μας και τις δυνατότητές του και η αποβολή του φόβου για την αλλαγή είναι το μυστικό για τη μεταμόρφωση του σώματος, για την απόκτηση δύναμης, ευλυγισίας και σωστής στάσης σώματος.

 

Οι αναπνευστικές τεχνικές της yoga (pranayama) είναι ποικίλες και μας βοηθούν να αποκτήσουμε επίγνωση της σημασίας της αναπνοής όχι μόνο ως θεμελιώδους ζωτικής λειτουργίας του οργανισμού αλλά και ως μηχανισμού ρύθμισης της βιο-ενέργειας, της δύναμης της ζωής (prana). Ο τρόπος που αναπνέουμε επηρεάζει άμεσα το πως αισθανόμαστε. Μαθαίνοντας τεχνικές αναπνοής μαθαίνουμε να αυξάνουμε την αντοχή μας και να αλλάζουμε την ενέργεια και τη διάθεσή μας, να χαλαρώνουμε, να ρίχνουμε τους καρδιακούς παλμούς, να ρυθμίζουμε την θερμοκρασία του σώματος και ενεργειακά να ανακατευθύνουμε, να εξισορροπούμε και να απελευθερώνουμε τη δύναμη της prana. Οι θέσεις σώματος χωρίς τη συνειδητή αναπνοή, όσο σωστά κι αν εκτελούνται, είναι “άδειες”, ημιτελείς, ανολοκλήρωτες …

 

Εξίσου σημαντικές με τις τεχνικές του σώματος και της αναπνοής είναι οι διαλογιστικές πρακτικές οι οποίες βοηθούν στην αυτοσυγκέντρωση, την αυτοπαρατήρηση, την ενδοσκόπηση, τη βαθιά χαλάρωση και την επίγνωση του πραγματικού εαυτού μας. Συνήθως ο διαλογισμός επικεντρώνεται στην παρατήρηση της αναπνοής ή στην εστίαση του νου σε ένα εξωτερικό ή εσωτερικό σημείο, αντικείμενο παρατήρησης. Μέσω του διαλογισμού καθαρίζει ο νους, απεγκλωβίζεται απο παλιούς, συμβατικούς τρόπους σκέψης, ανοίγει σε δημιουργικές ιδέες και νέα σχήματα γνώσης, αναπτύσσοντας τις ενορατικές και διαισθητικές του ικανότητες.

Ο συνδυασμός των σωματικών, αναπνευστικών και διαλογιστικών πρακτικών δημιουργεί το αίσθημα ευεξίας και ευφορίας, ενώνει τον άνθρωπο (ως οντότητα που αποτελείται από σώμα, καρδιά και νου) με το σύμπαν και τον εξελίσσει ολόπλευρα μέσα από ένα αρμονικό, ειρηνικό πρότυπο ύπαρξης. Namaste!

Βασίλης Τσινιπιζόγλου

Ο Βασίλης είναι δάσκαλος yoga και pilates. Ξεκίνησε από τον χώρο των κοινωνικών επιστημών (Κοινωνιολογία, ΜΜΕ) και της συμβουλευτικής (Προγεννητική αγωγή) αλλά τον κέρδισε το ενδιαφέρον του για την κίνηση και το σώμα. Τα τελευταία χρόνια διδάσκει τις ολιστικές μεθόδους yoga και pilates, ενώ παράλληλα εξερευνά τις θεραπευτικές ιδιότητες του Thai massage.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found