to top

Βιταμίνες στις κρέμες. Πραγματικό όφελος; ψευδαίσθηση;

Κατά καιρούς τυχαίνει να κάνω συζητήσεις με γυναίκες για τα είδη των καλλυντικών που κυκλοφορούν στο εμπόριο και για πάρα πολλές γυναίκες γεννιέται το ερώτημα ‘’ έχει νόημα να παίρνω ακριβές κρέμες; Ποια η διαφορά από τις πιο φθηνές;

Οι καλλυντικές κρέμες περιέχουν στα συστατικά τους και κάποιες βιταμίνες. Οι βιταμίνες όπως όλοι γνωρίζουμε συμμετέχουν σε όλα τα σημαντικά στάδια ανάπλασης του δέρματος. Η απώλεια  τους είναι επιβλαβής όχι μόνο για την  εμφάνισή του δέρματος, αλλά και για την υγεία του.

Το μαύρισμα του καλοκαιριού, το ξεφλούδισμά του, η έλλειψη λάμψης του, η φλεγμονή και η πρόωρη γήρανση είναι μόνο μερικές από τις συνέπειες έλλειψης βιταμινών στο δέρμα. Πολύ συχνά όταν αγοράζουμε καλλυντικά, ψάχνουμε για ένα προϊόν που να περιέχει μέσα βιταμίνες. Αλλά εάν αυτό που γράφει η ετικέτα είναι και αυτό που θα προσφέρει πραγματικά οφέλη το προϊόν στο δέρμα μας, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες.

 

Πρώτα από όλα εκτός από τις βιταμίνες που εμπεριέχονται μέσα στα καλλυντικά, είναι σημαντική και η ποσότητα αυτών. Εάν η δόση είναι η μίνιμουμ, τότε τα υπόλοιπα συστατικά δεν θα έχουν καμία ευεργετική ιδιότητα για το δέρμα σας, ή τουλάχιστον όχι το αποτέλεσμα που η ετικέτα του προϊόντος υπόσχεται.

Όμως ακόμα κι αν ο παρασκευαστής δεν είναι ‘’οικονομικός’’ στα πολύτιμα συστατικά, δεν εγγυάται πάντα ότι θα ταιριάζουν στο δέρμα σας. Ο λόγος; οι βιταμίνες αλλοιώνονται από τον αέρα, το φως και την υγρασία. Προκειμένου να διατηρηθούν οι ιδιότητες των βιταμινών στα καλλυντικά προϊόντα, πρέπει πρώτα να  σταθεροποιηθούν, πράγμα που είναι αρκετά περίπλοκο και ακριβό. Επομένως, κρέμες που πραγματικά περιέχουν βιταμίνες δεν μπορούν να είναι φθηνές. Οι κρέμες αυτές εκτός από ακριβές είναι και προσεκτικά προστατευμένες από τον αέρα συνήθως σε γυάλινη ή αλουμίνια συσκευασία.

Τις περισσότερες φορές τα καλλυντικά προϊόντα περιέχουν τις τρεις αντιοξειδωτικές βιταμίνες την Α, την C και την Ε. Αυτό φυσικά δεν είναι τυχαίο καθώς από τη μια εξουδετερώνουν τις καταστροφικές συνέπειες των ελεύθερων ριζών, που είναι οι κύριοι ένοχοι για τη γήρανση και από την άλλη, βοηθούν στην παραγωγή κολλαγόνου και όπως όλοι ξέρουμε, το κολλαγόνο διατηρεί το δέρμα μας λείο και σφριγηλό.

 

can_vitamins_help_dry_skin
Ας δούμε λοιπόν τα οφέλη αυτών των τριών βιταμινών.

 

 

Βιταμίνη A
Συνήθως βρίσκεται σε καλλυντικά προϊόντα με τη μορφή της ρετινόλης. Η επίδραση της χρήσης της είναι εντυπωσιακή. Είναι σε θέση να διαγράψει γρήγορα και ορατά τις λεπτές γραμμές και τις ρυτίδες. Δυστυχώς όμως εφαρμόζοντάς την απευθείας στο δέρμα, έχει πολλά μειονεκτήματα. Ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι προκαλεί ευαισθησία στον ήλιο, ή με άλλα λόγια, μπορεί να σας δημιουργήσει  μελάγχρωση. Ως εκ τούτου, η ασφαλέστερη χρήση προϊόντων με βιταμίνη Α είναι μόνο το βράδυ. Μια άλλη αρνητική επίδραση της ρετινόλης είναι ότι ερεθίζει το δέρμα, προκαλώντας συχνά ερυθρότητα και οίδημα. Έτσι, επιλέγουμε ένα προϊόν με χαμηλότερη συγκέντρωση της ρετινόλης ώστε να το χρησιμοποιούμε με μέτρο. Όσον αφορά αυτή τη βιταμίνη, το ‘’όσο περισσότερο τόσο το καλύτερο” δεν ισχύει. Και αν είστε έγκυος, γενικά αποφύγετε προϊόντα που περιέχουν βιταμίνη Α, επειδή υπάρχει κίνδυνος βλάβης στο έμβρυο

 

Βιταμίνη  C
Στη σύνθεση των καλλυντικών προϊόντων αυτή η βιταμίνη κρύβεται κάτω από το όνομα του χημικού ασκορβικού οξέος. Όπως ήδη αναφέραμε, χωρίς την βιταμίνη C η σύνθεση του κολλαγόνου θα ήταν αδύνατη, ως εκ τούτου, πολλές κρέμες αποδίδουν την αξιοπρέπεια που την περιέχουν. Είναι πραγματικά έτσι ώστε να μπορούμε εύκολα να κρίνουμε με γυμνό μάτι; Η βιταμίνη C είναι η πιο ασταθής  και ακόμα και σταθεροποιημένη καταστρέφεται ταχέως από το οξυγόνο. Κατά συνέπεια, με την πάροδο του χρόνου, το χρώμα της κρέμας αρχίζει να  αλλάζει σε κίτρινο-πορτοκαλί και στεγνώνει στο βαζάκι αφήνοντας καφέ κηλίδες. Εάν αυτό δεν συμβαίνει με την κρέμα σας μπορείτε να είστε σίγουρη ότι η δόση της βιταμίνης είναι τόσο λίγη που μετά βίας θα έχει επίδραση στο δέρμα σας. Για να διεγείρουν πράγματι την παραγωγή κολλαγόνου, η συγκέντρωση της βιταμίνης C σε ένα καλλυντικό προϊόν δεν πρέπει να πέσει κάτω από 2%, και το πιο αποτελεσματικό είναι 5%.

 

Βιταμίνη E
Επίσης γνωστή ως ‘’η βιταμίνη της γυναίκας’’. Τοξική τοκοφερόλη είναι η χημική της ονομασία και είναι υπεύθυνη για την αναδόμηση του δέρματος. Επανορθώνει τις ζημιές που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, καταπραΰνει τις φλεγμονές και βοηθά για την ταχύτερη επούλωση των πληγών και ουλών. Για να έχουμε ένα καλό  αποτέλεσμα, ωστόσο, η κρέμα σας πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 0,5% – 1% βιταμίνη Ε

 

Στο ερώτημα λοιπόν κυρίες μου αν θα πρέπει να επενδύεται τα χρήματά σας σε ακριβές καλλυντικές κρέμες η απάντηση είναι η εξής: Εξαρτάται τι αποτέλεσμα θα ήθελε να έχει κανείς από το προϊόν που βάζει. Μια απλή ενυδάτωση προσώπου κρατώντας το ενυδατωμένο, ή ουσιαστικό αποτέλεσμα σε ενυδάτωση, τόνωση, λείανση ρυτίδων και αναδόμηση;

 

Μαριάννα Ρώτα

Νιώθω τυχερή, που από πολύ μικρή ηλικία, ήξερα πως η αισθητική ήταν το μοναδικό επάγγελμα που θα μπορούσα να ακολουθήσω. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποκτώντας προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρίες αισθητικής καθως και σε Spa πεντάστερων Ξενοδοχείων της Μυκόνου, το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα, δημιουργόντας το δικό μου ινστιτούτο στην πάντα αγαπημένη μου Σύρο.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found