to top

Πορτοκάλι και η θρεπτική αξία του

Πορτοκάλι και η θρεπτική αξία του

Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στο πορτοκάλι, το πρώτο πράγμα που μας έρχεται στον νου είναι η υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. η πολύτιμη όμως αυτή βιταμίνη δεν είναι το μόνο ευεργετικό συστατικό που έχει να μας προσφέρει. Αντίθετα, το πορτοκάλι παρέχει ποικιλία μικροθρεπτικών συστατικών, που συμβάλλουν στη διατήρηση της υγείας και την πρόληψη ασθενειών.

• Γενικά, ένα μέτριο πορτοκάλι περιέχει περίπου 70 mg βιταμίνης C, ποσότητα που καλύπτει πλήρως τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη για παιδιά, αλλά και πάνω από το 90% των ημερήσιων αναγκών για τις γυναίκες και περίπου το 75% για τους άνδρες.

 

Ταυτόχρονα, τα πορτοκάλια διαθέτουν σημαντικές ποσότητες φυλλικού οξέος και άλλων βιταμινών του συμπλέγματος Β, καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου, ενώ σημαντική μπορεί να είναι και η συνεισφορά τους στην ημερήσια πρόσληψη φυτικών ινών, ιδιαίτερα όταν καταναλώνονται ολόκληρα και όχι σε μορφή χυμού.

• Τέλος, το πορτοκάλι αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε καροτενοειδή και φλαβονοειδή, συστατικά που σχετίζονται με τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, την υγεία των οστών και την όραση, ενώ παράλληλα δρουν προστατευτικά ενάντια στον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και ορισμένες εκφυλιστικές νόσοι των ματιών και του εγκεφάλου.

 

Βαγγελης Πιπίου

Βαριέμαι εύκολα, για αυτό και ταξιδεύω συχνά… Ενθουσιάζομαι, για αυτό και χαίρομαι τα πάντα… Η σωστή & υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής…

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following