to top

Ποιά αποτρίχωση να διαλέξεις;

Ο χρόνος μιας γυναίκας είναι περιορισμένος και αν πρέπει να δώσει προτεραιότητες στο τι πρέπει να κάνει κατά τον ελεύθερο χρόνο της, η περιποίηση του εαυτού της, βρίσκεται μάλλον στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Ωστόσο, κάθε γυναίκα, οφείλει τουλάχιστον να ασχοληθεί με τα «βασικά» και η αποτρίχωση είναι αναμφίβολα ένα από αυτά. Ποια μέθοδο αποτρίχωσης να προτιμήσετε όμως; Τα είδη της αποτρίχωση ποικίλουν, καθώς οι ρίζες της ξεκινάνε πολλά χρόνια πίσω.

 

Η χαλάουα.
Η χαλάουα κατάγεται από την αρχαία Αίγυπτο, είναι μείγμα ζάχαρης και νερού ή χυμού λεμονιού. Απλώνεται σε χλιαρό δέρμα και έπειτα τραβιέται, χωρίς τη βοήθεια αποτριχωτικής ταινίας , αποσπώντας απότομα τις τρίχες. Χρησιμοποιείται για αποτρίχωση σώματος, αλλά και προσώπου. Πρόκειται για οικονομική μέθοδο, ενώ τα αποτελέσματά της διαρκούν περίπου δεκαπέντε ημέρες. Επιπλέον, επειδή φτιάχνεται από εντελώς φυσικά συστατικά, συνήθως δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις. Η χαλάουα προκαλεί πόνο, ο οποίος όμως είναι στιγμιαίος και σταδιακά συνηθίζεται. Οι τρίχες πρέπει σε αυτή την περίπτωση να έχουν σχετικά μεγάλο μήκος για να τις «πιάσει» η χαλάουα.

 

Θερμόλυση-ηλεκτρόλυση.
Στη θερμόλυση  το ρεύμα είναι υψίσυχνου εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής συχνότητας  και διοχετεύεται μέσω μίας πολύ λεπτής αποστειρωμένης βελόνας για δύο δευτερόλεπτα στον θύλακα της τρίχας, όπου και καταστρέφεται. Στην συνέχεια η τρίχα αφαιρείται πανεύκολα με ένα τσιμπιδάκι, καθώς έχει ξεκολλήσει πλέον από το θύλακα της.  Στην ηλεκτρόλυση διοχετεύεται συνεχές ηλεκτρικό ρεύμα στον θύλακα, με αποτέλεσμα να προκαλούνται ηλεκτροχιμηκές διαταραχές οι οποίες καταστρέφουν το θύλακα. Το ηλεκτρικό ρεύμα διασπά το χλωριούχο νάτριο σε ιόντα, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται υδροξείδιο του νατρίου το οποίο καταστρέφει τον θύλακα.

→ Και στις δύο περιπτώσεις, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα. Και οι δύο διαδικασίες είναι σχετικά επίπονες. Επίσης, συνιστώνται για αποτρίχωση στο πρόσωπο και όχι σε μεγάλες επιφάνειες (π.χ. στα πόδια).  Καθώς η τρίχα έχει τέσσερα στάδια ανάπτυξης, αναγενή, καταγενή, τελογενή και εξωγενή, μόνο στην αναγενή φάση θεωρείται ζωντανή και εφάπτεται σωστά επάνω στο θύλακα της. Αυτό σημαίνει ότι  σε οποιαδήποτε άλλη φάση ο θύλακας δεν θα καταστραφεί επομένως, απαιτούνται περισσότερες από μία συνεδρίες διότι η τρίχα μπορεί να μη βρίσκεται στη αναγενή της φάση. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να πραγματοποιούνται μόνο από έμπειρα κέντρα αισθητικής.

 

Αποτρίχωση με κερί
Η αποτρίχωση με κερί είναι από τις πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς μεθόδους. Οι τρίχες αργούν να ξαναβγούν τουλάχιστον για 20 ημέρες, αφού οι τρίχες αφαιρούνται από τη ρίζα. Χρειάζεται, ωστόσο, δεξιοτεχνία διότι υπάρχουν ευαίσθητα σημεία, όπως η κλείδωση πίσω από το γόνατο, που μπορεί να προκαλέσει μώλωπα ή το μέσα μέρος του μηρού που μπορεί να αφαιρεθεί η πρώτη στιβάδα δέρματος, προκαλώντας εγκαύματα. Επίσης η αποτρίχωση με κερί απαιτεί κατάλληλη θερμοκρασία δωματίου. Όταν έχει πολύ κρύο το κερί δεν ξεκόλλα εύκολα από το δέρμα ενώ όταν έχει πολύ ζέστη, το κερί μπορεί να τραυματίσει το δέρμα. Για τους παραπάνω λόγους προτιμότερο είναι να επισκεπτόμαστε ινστιτούτα αισθητικής. Η αποτρίχωση με κερί έχει την τάση να εξασθενεί και να αποδυναμώνει τις τρίχες μετά από χρόνια.

Στο εμπόριο υπάρχουν διαφόρων ειδών κεριά. Το ζεστό κερί το οποίο συνιστάται για ευαίσθητες περιοχές όπως το μπικίνι και τις μασχάλες και το κρύο που είναι  οι ρολέτες κεριών που είναι για μεγάλες επιφάνειες όπως χέρια και πόδια. Υπάρχουν δύο ειδών ζεστά κεριά και τα δύο λιώνουν σε θερμαινόμενη συσκευή αποτρίχωσης μέσα σε κάδο.  Το μεν απλώνεται με σπάτουλα και αφαιρείται με ταινίες αποτρίχωσης, το δε απλώνεται επίσης με σπάτουλα και αφαιρείται χωρίς τη βοήθεια αποτριχωτικής ταινίας. Η υφή του είναι ελαστική για να μπορεί να αφαιρεθεί με ευκολία και είναι σαφώς καλύτερο καθώς είναι πολύ ευγενικό με το δέρμα και δεν προκαλεί κανένα είδος ερεθισμός, μώλωπα η εγκαύματα στο δέρμα.

→ Το βασικό μειονέκτημά της είναι όπως και στα υπόλοιπα είδη αποτριχώσεων είναι ότι μπορεί να δημιουργεί ερεθισμό και κοκκινίλες στο δέρμα που μπορεί να διαρκέσουν από μερικές ώρες μέχρι και 1 ημέρα μετά. Τέλος, οι τρίχες θα πρέπει να έχουν σχετικά μεγάλο μήκος για να αποτριχωθούν εντελώς, που σημαίνει ότι θα μεσολαβήσει μεγάλο διάστημα «αφροντισιάς» μέχρι την επόμενη αποτρίχωση.

 

waxing-header-banner

 

Φωτόλυση-Λέιζερ.
Στην φωτόλυση η τεχνολογία που χρησιμοποιείται είναι IPL( intense pulse light 2nd generation) δηλαδή έντονο παλμικό φώς δεύτερης γενιάς. Η αποτρίχωση γίνεται διοχετεύοντας ισχυρό φως με μήκος κύματος από 600-950 nm στην τρίχα. Για να επιτευχθεί το σωστό αποτέλεσμα ο χειριστής πρέπει να γνωρίζει τις σωστές παραμέτρους. Τον φωτότυπο του δέρματος , πόσο λευκή η μελαμψή είναι η επιδερμίδα του πελάτη, το μαύρισμα του δέρματος από τον ήλιο και το πάχος της τρίχας. Το φως της φωτόλυσης απορροφάται από την μελανίνη της τρίχας, φθάνει σαν θερμότητα στο θύλακα της τον οποίο και καταστρέφει. Τα αποτελέσματα της φωτόλυσης, εφόσον έχει εφαρμοστεί σωστά είναι μόνιμα. Σε περίπτωση που δεν έχει εφαρμοστεί σωστά, οι τρίχες ξαναβγαίνουν πιο εξασθενημένες και πιο μακριές.

→ Ο πελάτης πριν από τη θεραπεία δεν πρέπει να έχει κάνει οποιαδήποτε μέθοδο αποτρίχωση με κερί, ή να τις έχει ξανθύνει. Εάν έχει κάνει αποτρίχωση δεν θα υπάρχει τρίχα ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί η ενέργεια στο θύλακα για να τον καταστρέψει. Εάν τις έχει ξανθύνει τότε η ενέργεια δεν θα μπορέσει να φθάσει στον θύλακα διότι δεν υπάρχει μελανίνη στην τρίχα για να απορροφηθεί.

 

Αποτρίχωση με λέιζερ.
Σε αντίθεση με τη φωτόλυση είναι μονοχρωματικό φως , έχει ένα μήκος κύματος. Η διαδικασία είναι η ίδια με αυτήν της φωτόλυσης, διαπερνάται δηλαδή στο θύλακα της τρίχας μέσω της μελανίνης της. Σε αυτήν την θεραπεία ισχύει ότι και στη φωτόλυση. Οι τρίχες δεν πρέπει να έχουν αποτριχωθεί με κερί ή άλλου είδους αποτρίχωση για τουλάχιστον ένα μήνα. Ο πελάτης μετά την θεραπεία του επίσης δεν πρέπει να  κάνει καμία είδους αποτρίχωση παρά μόνο με ξυράφι και αυτό δέκα ημέρες μετά το λέιζερ ή τη φωτόλυση.

 

waxing-banner

Κλείνοντας θα ήθελα να επισημάνω ότι όλες οι παραπάνω μέθοδοι είναι στιγμιαία επίπονες και συνήθως προκαλούν ερεθισμό που πάντα εξαρτάται από την ευαισθησία κάθε τύπου δέματος.  Βρείτε τον τύπο αποτρίχωσης που σας ταιριάζει λοιπόν  και αποτριχωθείτε! Γλιτώστε χρόνο και απολαύστε την βελούδινη αίσθηση του δέρματος σας για πάνω από 20 ημέρες ή και μόνιμα!!!

Μαριάννα Ρώτα

Νιώθω τυχερή, που από πολύ μικρή ηλικία, ήξερα πως η αισθητική ήταν το μοναδικό επάγγελμα που θα μπορούσα να ακολουθήσω. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποκτώντας προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρίες αισθητικής καθως και σε Spa πεντάστερων Ξενοδοχείων της Μυκόνου, το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα, δημιουργόντας το δικό μου ινστιτούτο στην πάντα αγαπημένη μου Σύρο.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found