to top

Όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό

Όλα τα μέτρα για τον κορονοϊό
Αντιμέτωποι με μια νέα, πρωτόγνωρη πραγματικότητα βρίσκονται οι Έλληνες λόγω του κορονοϊού.

Η αύξηση των κρουσμάτων και οι φόβοι για ραγδαία επέκταση της νόσου (Covid-19) φέρνουν έκτακτα μέτρα που αλλάζουν πλήρως την καθημερινότητα. Κλειστά σχολεία, εστιατόρια και καφετέριες εργασία από το σπίτι, κλειστά σινεμά, μουσεία, αρχαιολογικοί χώροι και θέατρα είναι μόνο κάποιες από τις αλλαγές που έχει φέρει ο κορονοϊός, ενώ κάθε μέρα προστίθενται και νέα με σκοπό τον περιορισμό του ιού.

Η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να αναχαιτίσει την ραγδαία εξάπλωση του ιού, εξέδωσε την Πέμπτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν για όσους πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ενώ μέρα με την ημέρα αναστέλλονται εκπαιδευτικές, αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ας δούμε αναλυτικά τι αλλαγές έχει φέρει μέχρι σήμερα στην καθημερινότητά μας ο ιός και τι μέτρα έχουν ληφθεί για τους πολίτες και την αγορά:

Τι προβλέπεται για το Δημόσιο
Πολλές υπηρεσίες του Δημοσίου θα υπολειτουργήσουν για τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μειώσει την έκθεση των δημοσίων υπαλλήλων στο κοινό.

Κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων και αποκλειστικά στο πλαίσιο λήψης μέτρων πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας έναντι του κορονοϊού, είναι δυνατός ο περιορισμός των ωρών εισόδου κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες έως και κατά 50% για συγκεκριμένο διάστημα.

Ο ένας μετά τον άλλον φορείς όπως ο ΕΦΚΑ, ο ΟΑΕΔ κ.α. ανακοινώνουν πως οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν χρήση των ηλεκτρονικών τους υπηρεσιών, προκειμένου να εξυπηρετηθούν.

Επιδόματα, έγγραφα, ασφαλιστικές και φορολογικές ενημερότητες θα λαμβάνονται ηλεκτρονικά, μέσω των διαδικτυακών τόπων των εκάστοτε φορέων, χωρίς να χρειάζεται φυσική παρουσία του πολίτη σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Επίσης τα ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά για τέσσερις εβδομάδες.

 

Ωράρια και άδειες
Όσο για τους δημοσίους υπαλλήλους, μπορούν να κάνουν χρήση του μειωμένου ωραρίου (χωρίς αντίστοιχη μείωση του μισθού τους) ή της παροχής άδειας ειδικού σκοπού, για το χρονικό διάστημα που ορίζει η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Πιο συγκεκριμένα, οι δημόσιοι υπάλληλοι που είναι γονείς παιδιών έως 14 ετών, μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού, όπως και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για κάθε 4 ημέρες απουσίας, οι 3 ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/ της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές, ενώ η μία ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια.

Σε περίπτωση που ο υπάλληλος κάνει χρήση μικρότερου χρονικού διαστήματος, αυτό αποτελεί στο σύνολο κανονική άδεια.

Αν και οι δύο γονείς είναι υπάλληλοι, με κοινή τους δήλωση που κατατίθεται στις υπηρεσίες τους καθορίζεται ποιος από τους δύο κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν με την ίδια δήλωση καθορίζουν χρονικά διαστήματα χρήσης της ειδικής άδειας εκ περιτροπής. Το χρονικό διάστημα χρήσης της άδειας δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 4 ημερών ανά γονέα.

Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα για τη χορήγηση της ειδικής άδειας, απαιτείται η προσκόμιση υπεύθυνης δήλωσης του γονέα που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα περί μη χρήσης της ειδικής άδειας, ή της εργασίας εξ αποστάσεως.

Αν ο/η σύζυγος του/της υπαλλήλου απουσιάζει με οποιαδήποτε άδεια, ιδίως άδεια ανατροφής τέκνου και άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, με εξαίρεση την αναρρωτική άδεια εξαιτίας της οποίας δεν είναι δυνατή η φροντίδα τέκνων, ο/η σύζυγος, δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας.

Αν ο/η σύζυγος του/της υπαλλήλου της δεν εργάζεται, ο/η σύζυγος δεν δικαιούται να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, εκτός αν ο γονέας που δεν εργάζεται νοσηλεύεται για οποιονδήποτε λόγο ή νοσεί από τον κορονοϊό ή είναι άτομο με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνει επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.
Στην περίπτωση αυτή απαιτείται η προσκόμιση σχετικής υπεύθυνης δήλωσης.

Αντί της χρήσης της ειδικής άδειας, οι δημόσιοι υπάλληλοι μπορούν κατόπιν αίτησης να εργαστούν με μειωμένο ωράριο εργασίας, μέχρι και 25% ημερησίως, χωρίς ανάλογη μείωση των αποδοχών τους.
Σε αυτή την περίπτωση ο υπάλληλος υποχρεούται, μετά την άρση προσωρινής αναστολής λειτουργίας των σταθμών ή σχολικών μονάδων, να απασχοληθεί τις αντίστοιχες ώρες μείωσης του ωραρίου εργασίας, πέραν του ωραρίου του χωρίς αμοιβή υπερωριακής απασχόλησης, οπότε ο χρόνος αυτός υπολογίζεται ως πραγματική υπηρεσία.

 

Εξαιρέσεις
Από την υποχρέωση υπερωριακής απασχόλησης του προηγούμενου εδαφίου εξαιρούνται περιπτώσεις λήξης της σύμβασης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου. Σε περίπτωση χρήσης της διευκόλυνσης μειωμένης απασχόλησης, η εργασία δύναται να παρέχεται και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

Αν ένας εκ των δύο γονέων απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα και επιλέγει τη χρήση της τηλεργασίας, ο υπάλληλος που απασχολείται στο Δημόσιο και επιλέγει τη χρήση της διευκόλυνσης μειωμένου ωραρίου εργασίας, δύναται να παρέχει εργασία κατά τις ώρες που δεν εργάζεται ο γονέας που απασχολείται στον ιδιωτικό τομέα, ακόμα και σε ώρες πέραν του εκ του νόμου καθορισμένου ωραρίου των δημόσιων υπηρεσιών.

Οι υπάλληλοι που απασχολούνται στο υπουργείο Υγείας, σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας, στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου καθώς και για το ένστολο προσωπικό, απαιτείται αιτιολογημένη απόφαση του αρμόδιου οργάνου της υπηρεσίας.

Κλειστά σχολεία, φροντιστήρια, παιδότοποι, κατηχητικά
Στο προληπτικό κλείσιμο του συνόλου των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, για 14 ημέρες, αποφάσισε η κυβέρνηση, με στόχο να μειωθεί η διασπορά του ιού στην κοινότητα. Το «λουκέτο» θα ισχύσει έως τις 25 Μαρτίου, μέχρι νεωτέρας.

Η απόφαση αφορά στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τα σχολεία, τα ΙΕΚ και τα πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια. Παράλληλα αναστέλλεται και η λειτουργία των φροντιστηρίων με απόφαση της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως.

Στο μεταξύ έκλεισαν με απόφαση της Ιεράς Συνόδου τα κατηχητικά, έπειτα από εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας, ενώ αναστέλλεται και η λειτουργία των παιδότοπων σε ολόκληρη τη χώρα.

Κλειστά μπαρ, καφετέριες και εστιατόρια
Στο πλαίσιο λήψης αυστηρότερων μέτρων προφύλαξης, εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων του Covid 19, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει μια σειρά από εμπορικές δραστηριότητες.

Πρόκειται για εμπορικά κέντρα, μπαρ, καφέ και καφετέριες και γενικώς όλη την εστίαση εκτός από delivery και τα take away.

Κλειστές θα παραμείνουν και οι αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός από τους ανοιχτούς χώρους, όπως και τα κέντρα αισθητικής.

Ανοικτά παραμένουν τα τρόφιμα, τα σούπερ μάρκετ, τα φαρμακεία και οι φούρνοι.

Νοσοκομεία: Φρένο στα προγραμματισμένα χειρουργεία
Περιοριστικά μέτρα λαμβάνονται και στα χειρουργεία λόγω κορονοϊού. Συγκεκριμένα, μόνο τα έκτακτα περιστατικά και τα περιστατικά εκείνα που δεν μπορούν να αναβληθούν θα χειρουργούνται στο εξής και μέχρι νεωτέρας, στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας αλλάζει το πρόγραμμα των χειρουργείων. Επίσης αναστέλλονται όλα τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων μέχρι νεωτέρας.

Στις σκέψεις του υπουργείου Υγείας βρίσκεται και το σενάριο επίταξης ιδιωτικών κλινικών, ώστε τις επόμενες ημέρες να ξεκινήσει η μεταφορά των ασθενών που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία με μη λοιμώδη νοσήματα, προκειμένου να παραμείνουν στο ΕΣΥ μόνο οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία για τον κορονοϊό.

Δικαστήρια: Αναστολή και εξαιρέσεις
Η αναστολή της λειτουργίας των δικαστηρίων και των εισαγγελιών της χώρας για 15 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και των στρατιωτικών δικαστηρίων, καθώς και της Εθνικής Σχολής Δικαστικών Λειτουργών, επιβλήθηκε στο πλαίσιο των μέτρων πρόληψης κατά του ιού.

Κάτι τέτοιο έχουν ζητήσει οι δικηγορικοί σύλλογοι, καθώς στις δικαστικές αίθουσες παρατηρείται συνωστισμός. Εξαιρούνται από την αναστολή τα αυτόφωρα.

Παύση δύο εβδομάδων σε αθλητικές δραστηριότητες
Την αναστολή των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων, των μετακινήσεων των μαθητών για συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες έως τις 22 Μαρτίου ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, στην προσπάθεια να μειωθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Η UEFA θα αποφασίσει την ερχόμενη εβδομάδα την «τύχη» όλων των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και του Euro, ενώ ήδη αναστέλλονται οι αγώνες της Super League μέχρι τις 25 Μαρτίου.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της στην τηλεδιάσκεψη που έχει συγκαλέσει την ερχόμενη Τρίτη (17/3) μεταξύ των 55 κρατών-μελών της, μεταξύ των οποίων και η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

«Φρένο» στις εκδηλώσεις ψυχαγωγίας
Στο «κλείσιμο» γυμναστηρίων, κινηματογράφων, θεάτρων και κέντρων διασκέδασης για 15 ημέρες προχώρησε το υπουργείο Υγείας, σε συνέχεια του «συναγερμού» ετοιμότητας που έχει κηρύξει η χώρα, λόγω κορονοϊού.

Την ίδια πολιτική ακολούθησε και το υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων, μέχρι και τις 30 Μαρτίου. Μία απόφαση που κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω του κορονοϊού.

Σε αντίστοιχη κίνηση έχει προχωρήσει και η Ιταλία, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους.

 

Ποιες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις αναστέλλονται
Ως μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία του κορονοϊού, η κυβέρνηση αποφάσισε ότι οι εργοδότες:

–  δεν υποχρεούνται να καταβάλλουν μισθό και ασφαλιστικές εισφορές στους εργαζόμενους για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας της επιχείρησης με κρατική εντολή. Επιπλέον απαλλάσσονται προσωρινά από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις που έπρεπε να πληρωθούν έως τέλη Μαρτίου.

Ειδικότερα, προβλέπεται πως αναστέλλεται για 3 μήνες έως την 30η Ιουνίου του 2020 η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών και των δόσεων κάθε είδους ρύθμισης, οι οποίες είναι πληρωτέες έως 31η Μαρτίου 2020, στους κλάδους και περιοχές (ανά ΚΑΔ και Περιφερειακή Ενότητα), για περιπτώσεις που διακόπτεται η οικονομική δραστηριότητα της επιχείρησης με κρατική εντολή για περισσότερο από 10 ημέρες.

Υπενθυμίζεται πως η ΑΠΔ για την απασχόληση του Φεβρουαρίου υποβάλλεται εντός του Μαρτίου και έως 31/3. Οπότε οι εισφορές των μισθών του Φεβρουαρίου θα μπορούν να πληρωθούν έως 30 Ιουνίου σε αυτές τις ειδικές περιπτώσεις. Αντίστοιχα η αποπληρωμή των δόσεων ρύθμισης που λήγουν στις 31/3 – για όσους π.χ. έχουν ενταχθεί στις 120 δόσεις ή σε άλλο σχήμα – παρατείνεται έως 30 Ιουνίου.

–  αναστέλλεται μέχρι 10 Απριλίου η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας των εργαζομένων, καθώς και την υπερεργασία και τη νόμιμη, κατά την ισχύουσα νομοθεσία, υπερωριακή απασχόληση.

–  σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, δύναται να παρατείνεται η προθεσμία καταβολής και να αναστέλλεται η είσπραξη οφειλών που έχουν βεβαιωθεί από δηλώσεις ΦΠΑ με ποσό φόρου προς καταβολή (χρεωστικές). Κατά το χρονικό διάστημα παράτασης της προθεσμίας καταβολής και αναστολής είσπραξης, τα οφειλόμενα ποσά δεν επιβαρύνονται με τόκους ή προσαυξήσεις.

Γονείς: Άδειες ειδικού σκοπού
Δύο εβδομάδες άδεια μπορούν να λάβουν οι εργαζόμενοι γονείς από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μέχρι και την Παρασκευή 10 Απριλίου, προκειμένου να φροντίσουν τα παιδία τους το διάστημα που είναι κλειστά τα σχολεία.

Προϋπόθεση λήψης της άδειας είναι ο ένας τουλάχιστον γονέας να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα ως μισθωτός, ακόμα και εάν ο άλλος γονέας είναι ελεύθερος επαγγελματίας.

Ολόκληρη την ειδική άδεια δικαιούνται οι μισθωτοί που έχουν τουλάχιστον 3 μήνες προϋπηρεσία, καθώς σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μισθωτός «να πληροί τις νόμιμες προϋποθέσεις για λήψη ετήσιας κανονικής άδειας τουλάχιστον 6 ημερών στην εξαήμερη εργασία και 5 ημερών στην πενθήμερη εργασία».

Αυτό ισχύει για μισθωτούς που απασχολούνται από 3 μήνες και πάνω. Οι νεοπροσλαμβανόμενοι με προυπηρεσία κάτω των 3 μηνών δικαιούνται την άδεια ειδικού σκοπού κατ’αναλογία των ημερών κανονικής αδείας που δικαιούνται.

Για παράδειγμα, νεοπροσλαμβανόμενος με 5ήμερη εργασία που εργάζεται 2 μήνες, δικαιούται κανονική άδεια 3 ημέρες. Δικαιούται να λάβει συνολικά 12 ημέρες άδεια ειδικού σκοπού, όποτε το επιθυμεί, αρκεί να είναι μέσα στο διάστημα 11/3 έως 10/4.

Υπενθυμίζεται πως η άδεια ειδικού σκοπού διάρκειας έχει κατ’ ελάχιστον4 ημέρες, εκ των οποίων η μία προέρχεται από την κανονική του μισθωτού και οι άλλες 3 είναι η «ειδική άδεια» λόγω κορονοϊού, η οποία έχει πλήρεις αποδοχές και δεν συμψηφίζεται με την κανονική άδεια του μισθωτού, αλλά πληρώνεται κατά 2/3 από τον εργοδότη και κατά 1/3 από το κράτος. Η άδεια μπορεί να παραταθεί ανάλογα με την εξάπλωση του κορονοϊού με υπουργική απόφαση.

Την άδεια μπορούν να πάρουν γονείς παιδιών:
•    που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς
•    που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή μέχρι Γ Γυμνασίου)
•    που φοιτούν σε ειδικά σχολεία ή σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας των παιδιών, καθώς και οι εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία, τα οποία, ανεξαρτήτως της ηλικίας τους, είναι ωφελούμενοι σε δομές παροχής υπηρεσιών ανοικτής φροντίδας για άτομα με αναπηρία.

Την άδεια μπορούν να την μοιραστούν και να την λαμβάνουν εναλλάξ οι δυο γονείς, αλλά όχι ταυτόχρονα. Για παράδειγμα μια εβδομάδα ο ένας και μια εβδομάδα ο άλλος.

Σε περίπτωση κατά την οποία και οι δύο γονείς είναι μισθωτοί, στον ίδιο ή σε διαφορετικούς εργοδότες, με κοινή τους υπεύθυνη δήλωση προς τον εργοδότη ή τους εργοδότες τους, γνωστοποιούν ποιος από τους δύο θα κάνει χρήση της ανωτέρω άδειας ή, σε περίπτωση που μοιραστούν την άδεια, τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα χρήσης της από καθέναν από αυτούς. Συνεπώς η γνωστοποίηση χρήσης της άδειας γίνεται με υπεύθυνη δήλωση του μισθωτού.

Προσοχή, σε περίπτωση που ο ένας γονέας είναι εργαζόμενος στον ιδιωτικό τομέα ενώ ο άλλος στο Δημόσιο, απαιτείται η προσκόμιση στον εργοδότη της υπεύθυνης δήλωσης του εργαζόμενου γονέα στο Δημόσιο ότι δεν έχει κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, προκειμένου ο μισθωτός του ιδιωτικού τομέα να μπορεί να κάνει χρήση της άδειας αυτής.

Αν εργάζεται μόνο ένας εκ των δύο γονέων και ο δεύτερος είναι άνεργος, τότε ο εργαζόμενος δεν μπορεί να κάνει χρήση της άδειας ειδικού σκοπού, καθώς τεκμαίρεται πως ο έτερος γονέας μπορεί να κρατήσει τα παιδιά. Εξαιρούνται όσοι νοσηλεύονται για οποιονδήποτε λόγο, ή νοσούν από τον κορονοϊό, ή είναι άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

Σε περίπτωση διαζυγίου ή διάστασης γονέων, την άδεια ειδικού σκοπού λαμβάνει ο γονέας, ο οποίος έχει την επιμέλεια του παιδιού ή τη γονική μέριμνα, εκτός και αν μεταξύ τους συμφωνήσουν διαφορετικά, σύμφωνα με την κοινή τους υπεύθυνη δήλωση ως ανωτέρω.

Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων όσους εργαζομένούς του έκαναν χρήση της ανωτέρω άδειας, καθώς και τη διάρκεια αυτής, μετά το πέρας της 10ης.4.2020 και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 15.4.2020.

Η άδεια ειδικού σκοπού θεσμοθετήθηκε προς διευκόλυνση των γονέων εργαζομένων λόγω αναστολής της λειτουργίας των σχολικών μονάδων, στο πλαίσιο λήψης προληπτικών μέτρων για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό της διάδοσης του κορονοϊού, και  για όσο διάστημα παραμένουν κλειστές.

Παρατείνονται αυτόματα επιδόματα και αναπηρικές συντάξεις που λήγουν
Παρατείνονται για 3 μήνες οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα που λήγουν, σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου λόγω κορονοϊού που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.

Ειδικότερα, αναβάλλεται μέχρι 31 Μαρτίου 2020 η συνεδρίαση των υγειονομικών επιτροπών των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) για την εξέταση αιτήσεων παράτασης αναπηρικών παροχών σύνταξης.

Στις περιπτώσεις λήξης, μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία, δικαιώματος σε παροχές λόγω αναπηρίας και εφόσον εκκρεμεί, χωρίς υπαιτιότητα των ενδιαφερομένων, στις αρμόδιες υγειονομικές επιτροπές των ΚΕ.Π.Α. ιατρική κρίση, κατ΄ εφαρμογή της διάταξης του προηγούμενου εδαφίου  παρατείνεται για 3 μήνες η καταβολή της αναπηρικής παροχής. Η ως άνω παράταση προστίθεται σε κάθε παράταση που προβλέπεται από άλλη διάταξη νόμου.

Η ρύθμιση εφαρμόζεται για τις συντάξεις με αιτία την αναπηρία, τα προνοιακά επιδόματα σε άτομα με αναπηρία που χορηγεί ο ΟΠΕΚΑ, καθώς και για όλα εν γένει τα επιδόματα που χορηγούνται λόγω αναπηρίας, η πιστοποίηση της οποίας πραγματοποιείται μέσω των υγειονομικών επιτροπών των ΚΕ.Π.Α. Παράλληλα παρατείνεται ισόχρονα και η ασφαλιστική ικανότητα.

Σε ότι αφορά το ΚΕΑ, εφόσον δεν έχει υποβληθεί, 11 Μαρτίου, νέα αίτηση γα τη χορήγηση του επιδόματος του προγράμματος «Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα» ή εφόσον δεν υποβληθεί η αίτηση αυτή ηλεκτρονικά απευθείας από τους ίδιους τους αιτούντες, παρατείνεται για ένα μήνα η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος αυτού, η οποία έληξε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους.

Εφόσον δεν έχει υποβληθεί, έως 11 Μαρτίου νέα αίτηση για τη χορήγηση του επιδόματος του προγράμματος «Επίδομα Στέγασης» ή εφόσον δεν υποβληθεί η αίτηση αυτή ηλεκτρονικά απευθείας από τους ίδιους τους αιτούντες παρατείνεται για 1 μήνα η ισχύς των εγκριτικών αποφάσεων του προγράμματος αυτού, η οποία λήγει τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους.

Η προθεσμία 3 μηνών που προβλέπεται για την υποβολή αίτησης χορήγησης του επιδόματος γέννησης αναστέλλεται από την 1η Μαρτίου έως τις 30 Απριλίου όταν η αίτηση υποβάλλεται στην εφαρμογή Επιδόματος Γέννησης Τέκνου του ΟΠΕΚΑ. Κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα αναστέλλεται και η δίμηνη προθεσμία υποβολής δικαιολογητικών σε Κέντρο Κοινότητας ή σε Δήμο.

Στο μεταξύ, αναστέλλεται η λειτουργία των Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας και των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες  για 14 μέρες, με ημερομηνία λήξης της αναστολής την 25η Μαρτίου 2020. Στην περίπτωση αυτή συμπεριλαμβάνονται και οι προνοιακές δομές που παρέχουν υπηρεσίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

Σε ότι αφορά τα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (Κ.Η.Φ.Η.), η παροχή υπηρεσιών γίνεται είτε κατ’ οίκον, είτε εντός των δομών, εφόσον αυτό κριθεί απολύτως αναγκαίο.

 

πηγή: insider.gr

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found