Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε.
• Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa και ανήκει στα ψευτοδημητριακά, είναι συγγενικό είδος με το παντζάρι, το σέσκουλο και το σπανάκι. Προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Η Κινόα έχει περισσότερες πρωτεΐνες και από το σιτάρι, Ω3 λιπαρά, κάλιο, σίδηρο, αμινοξέα και πληθώρα άλλων ευεργετικών χαρακτηριστικών.
• Βοηθάει στην καρδιά, στην αιμάτωση του εγκεφάλου, στην συγκέντρωση και στην πνευματική απόδοση, είναι επίσης αντιοξειδωτική. Χρησιμοποιείται ευρέως στις συνταγές μαγειρικής και είναι εύπεπτη. Ιδανικό για όσους έχουν δυσανεξία στην γλουτένη.
• Το μεγάλο πλεονέκτημα της είναι η υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, που κυμαίνεται από 12-18% (η διατροφική της αξία από πρωτεϊνική άποψη πλησιάζει εκείνη του κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών). Σ’ αντίθεση με τις πρωτεΐνες των σιτηρών και του ρυζιού, οι πρωτεΐνες της κινόα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε λυσίνη και άλλα απαραίτητα αμινοξέα ενώ είναι γεμάτη από μεταλλικά ιχνοστοιχεία.
Τρόπος παρασκευής:
Για να την μαγειρέψουμε απλά, ακολουθούμε την διαδικασία σαν να φτιάχναμε πλιγούρι. Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι 2 φλυτζάνια κινόα και 4 φλυτζάνια νερό και μόλις πάρει βράσει , χαμηλώνουμε την φωτιά και βάζουμε το καπάκι. Βράζουμε για 15 – 18 λεπτά και είναι έτοιμη!
Προετοιμασια:
Παρόλο που η συσκευασμένη κινόα, που βρίσκουμε πλέον σε πολλά μαγαζιά με βιολογικές τροφές, είναι επεξεργασμένη και αποφλοιωμένη καλό θα ήταν να την ξεπλύνουμε με πολύ νερό σε ένα σουρωτήρι τρίβοντας τους σπόρους με το χέρι. Έτσι θα έχει φύγει τελείως η σχετικά πικρή γεύση που έχει το περίβλημα.