to top

Ιπτάμενες μαϊμούδες. Και όμως υπάρχουν

Ιπτάμενες μαϊμούδες. Και όμως υπάρχουν

Τις πρώτο συναντάμε στο διάσημο διήγημα και αργότερα στο musical Ο μάγος του Οζ. Είναι πλάσματα τα οποία εξυπηρετούν τους σκοπούς της κακιάς μάγισσας, κάνουν ότι τους λέει, την αποδέχονται ως την καλή και σωστή, και διαστρεβλώνουν την έννοια καλού και κακού εξυπηρετώντας την.

Στην ψυχολογία flight monkeys λέμε τους ανθρώπους που δρουν εκ μέρους ναρκίσσων, οιστριονικων, και ψυχοπαθητικων ατόμων προς ενα τρίτο πρόσωπο με κύριο σκοπό την κακοποίηση. Η κακοποίηση αυτή μπορεί να επιτευχθεί με διάδοση ψευδών γεγονότων, κατασκοπεία των κινήσεων social media και προσωπικής ζωής του ατόμου, δημόσιες συζητήσεις σε παρέες η social media προκειμένου να δημιουργηθούν εντυπώσεις.

Οι ενέργειές τους χαρακτηρίζονται μερικές φορές και ως κακοποίηση δια αντιπροσώπου, μιας και εκτελούν την κακοποίηση εκ μέρους του ναρκισσιστικού ατόμου. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να είναι οποιοσδήποτε πιστεύει την ψεύτικη περσόνα του ναρκισσιστικόυ ατόμου, και μανιπουλαρωντε πολύ εύκολα στο να μετατρέψουν το θύμα του ναρκισσιστικού ατόμου σε θύτη.

Τις περισσότερες φορές είναι οικογενειακά ή φιλικά άτομα του κύκλου του ανθρώπου που έχει τα παθολογικά χαρακτηριστικά. Είναι άνθρωποι συνήθως πολύ κατώτερης εμφανίσης, μόρφωση, και ευφυίας από αυτόν/την και για αυτό το λόγο είναι εύκολα διαχειρίσιμα ή στο να αποδεχτούν την πραγματικότητα που προσπαθεί να τους πείσει, ή στο να θαυμάζουν το άτομο και να λειτουργούν σαν θαυμαστές που πρέπει να το ικανοποιήσουν και να του δείξουν τον θαυμασμό τους.

 

Οι ιπτάμενες μαϊμούδες ισχυροποιούν πιο πολύ την κακοποιητική συμπεριφορά του παθολογικού ατόμου, την διάσχιση του από την πραγματικότητα, και προκαλούν ακόμα περισσότερα πλήγματα στον θύτη λειτουργώντας με νοοτροπία μπούλινγκ απέναντί του, σαν να μην έφτανε το ναρκισσιστικό άτομο τώρα υπάρχει μία εκστρατεία ατόμων απέναντι στο θύμα από επιθέσεις, φήμες, και αλλοίωση της πραγματικότητας και βάψιμο του κακοποιητικου ατόμου ως θύμα.

Οι εκστρατείες αυτές, και η δημιουργία “αυλής” που εξυπηρετεί το ναρκισσιστικό άτομο είναι ζωτικής σημασίας για αυτό, μιας και η ανάληψη ευθύνης ή η αποδοχή ελάττωματων σε αυτούς τους ανθρώπους ισοδυναμεί χωρίς υπερβολή με θάνατο του εγώ τους. Μέσα σε αυτούς τους ανθρώπους υπάρχει μία φωνή που τους λέει ότι δεν είναι αρκετοί. Με το να προβάλλουν τα ελαττώματα και τις αδυναμίες τους στους άλλους λειτουργούν με έναν αμυντικό μηχανισμό προβολής ώστε να προστατευτούν από αυτή τη φωνή. Με το να τα δεχτούν είναι σαν η φωνή να δυναμώνει και να εξαφανίζει κάθε τους ύπαρξη.

 

Οι ιπτάμενες μαϊμούδες είναι από τα πιο τοξικά άτομα που υπάρχουν όχι μόνο για το θύμα, αλλά και για τον υποτιθέμενο “φίλο” τους “υποστηρικτή” τους. Δεδομένου ότι η υψηλότερη μορφή αγάπης και φροντίδας είναι να βοηθήσεις τον άνθρωπό σου να εξελιχθεί στο καλύτερο δυνατό που μπορεί, μία τέτοια σχέση τροφοδοτεί την ψεύτικη περσόνα του ατόμου σκοτώνοντας το αληθινό φοβισμένο άτομο που έχει δημιουργήσει αυτό το “τοίχος” (περσόνα) προκειμένου να αντέξει το πόσο πολύ απεχθάνεται και μισεί τον εαυτό του. Το συναίσθημα του ναρκισσιστικού ατόμου για τις ιπτάμενες μαϊμούδες, είναι ότι πιο κοντά σε οικογένεια και σε συναίσθημα ασφαλείας μπορούν να βιώσουν, μιας και λειτουργεί για αυτούς όπως η ηρωίνη στον χρήστη.

Παρόλα αυτά ο Νάρκισσος δεν θα διστάσει λεπτό να κάνει τις ιπτάμενες μαϊμούδες απομποδιαιο τράγο όταν αυτό χρειαστεί είτε επειδή έχασε το θαυμασμό τους και την υποταγή τους, είτε επειδή ειδαν το αληθινό πρόσωπο πίσω από την μάσκα, είτε επειδή τον εξυπηρετεί σε κάποια δεδομένη στιγμή. Η διαστρέβλωση πραγματικότητας, και η εναλλαγή από άσπρο σε μαύρο πάνω στα γεγονότα μπορεί να φτάσει σε σημεία που το θύμα να αναρωτιέται πώς είναι δυνατόν κάποιος να πιστεύει ακριβώς τα αντίθετα απο τα οφθαλμοφανή και με αποδείξεις συμβάντα.

Η απάντηση είναι απλή, αν οι Ταλιμπάν εξτριμιστες, οι κου κλουξ κλαν , η ιερα εξέταση, η ο ναζισμός κατάφεραν να κάνουν εκατομμύρια κόσμο να τους ακολουθήσουν, και να πιστεύουν στο ότι είναι okay κάποιοι άνθρωποι να θεωρούνται κατώτεροι από άλλους , να αιματοκυληθει ενας ολόκληρος πλανήτης , και να πεθάνουν εκατομμύρια άνθρωποι με τους πλέον σαδιστηκους και φρικτούς τρόπους, από ιατρικά πειράματα χωρίς αναισθητικό μέχρι θάλαμους αερίων, και μεσαιωνικά βασανιστήρια, τότε σίγουρα μπορεί κανείς να βρει οπαδούς για την κάθε τρέλα και να διαστρεβλώσει και το πιο ξεκάθαρο γεγονός που έχει συμβεί μπροστά στα μάτια μας.

 

• Αν κάτι λοιπόν μας δίδαξαν απολυταρχικά καθεστώτα είναι ότι το να έχεις αυλή και οπαδούς είναι το πλέον εύκολο και σε καμία περίπτωση δεν είναι δείγμα ορθότητας ούτε αξίας η υπεροχής.

• Επίσης μας δίδαξαν ότι οι οπαδοί κάποια στιγμή σκοτώνουν τον αρχηγό και ο αρχηγός τους οπαδούς, κάτι αρκετά ανησυχητικό και για τις ιπτάμενες μαϊμούδες, και για τους αρχηγούς τους.

Γρηγόρης Λυκούργος

Ο Γρηγόρης Λυκούργος είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας και μεταπτυχιακού στην εφαρμοσμένη κλινική ψυχολογία. Είναι εκπαιδευμένος σε ψυχοδυναμικές και γνωσιακές θεραπείες, και πιστοποιημένος ψυχομετρης. Έχει εργαστεί στην ψυχιατρική κλινική Γαλήνη, και διατηρεί δικό του ψυχοθεραπευτικό γραφείο.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following