to top

Η τεχνική της γκρίζας πέτρας

Η τεχνική της γκρίζας πέτρας

Οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν παντού ανάμεσά μας. Είναι στον επαγγελματικό μας χώρο, ένα αφεντικό που ίσως προσπαθεί συνεχόμενα να μας μειώσει και να μας δείξει την υπεροχή του. Είναι στην ουρά στο σούπερ μάρκετ, η κυρία που θα προσπεράσει με δικαίωματικότητα χωρίς να υπολογίσει ότι ήμασταν πρώτοι εκεί. Είναι στο φιλικό μας περιβάλλον, εκείνος ο φίλος ή φίλη που πάντα χαίρεται με τις αναποδιές μας και στεναχωριέται με τα καλά που μας συμβαίνουν.

Είναι μέσα στην ίδια μας την οικογένεια , μία μητέρα που χρησιμοποιεί τον ψυχολογικό εκβιασμό για να κάνουμε αυτό που θέλει λέγοντας μας ότι εμείς την αρρωσταίνουμε επειδή δεν πράττουμε όπως θα ήθελε. Είναι ο άνθρωπος που ξαπλώνουμε μαζί του τα βράδια, ερωτικός σύντροφος ή ακόμα και σύζυγος, με την απίστευτη κτητικότητα και ζήλια του, την επίρριψη ευθυνών και την άρνηση να αναλάβει τις δικές του.

 

Με τον όρο τοξικός αναφερόμαστε σε έναν άνθρωπο που έχει τα παρακάτω χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά του μαζί μας. Xειριστικότητα,Επικριτικότητα, Ανευθυνότητα, Έλλειψη απολογητικότητας, Εξαπάτηση, Θρασύτητα, Δραματοποίηση, Προσβολές ή χυδαίος λόγος, Αρνητική ενέργεια, κουτσομπολιό. Οι τοξικοί άνθρωποι πιο επιστημονικά ανήκουν στις διαταραχές προσωπικότητας συγκεκριμένα σε αυτό που λέμε cluster b personality disorder. Είναι άνθρωποι που έχουν έντονα ναρκισσιστικά στοιχεία, με λίγα λόγια έχουν χαμηλή ενσυναίσθηση για τους άλλους και πολύ μεγάλα επίπεδα εγωκεντρικότητας και ατομικισμού.

Η συναναστροφή με έναν τέτοιο άνθρωπο έχει ως σίγουρο κίνητρο από μεριά του την ικανοποίηση των αναγκών του ακόμη και εις βάρος της ψυχικής και σωματικής υγείας του ανθρώπου που έχει δίπλα του, σε ακραίες περιπτώσεις ακόμα και εις βάρος της ίδιας του της ζωής. Φυσικά η πιο σοφή επιλογή όταν ανακαλύψουμε ότι βρισκόμαστε σε μία τέτοια σχέση είναι να φύγουμε όσο το συντομότερο δυνατό. Πολύ συχνά βέβαια κάτι τέτοιο είναι δύσκολο, είτε επειδή ένα τέτοιο άτομο μπορεί να βρίσκεται στον επαγγελματικό μας χώρο και εμείς να μην έχουμε τη δυνατότητα να αφήσουμε την Πηγή εσόδων μας. Είτε επειδή μπορεί να είναι στο οικογενειακό μας περιβάλλον και όσο κι αν αραιώνουμε τις επαφές δεν μπορούμε να το κόψουμε τελείως. Ή ακόμα και επειδή είμαστε σε μία σχέση μαζί του που μπορεί να μας δεσμεύουν οικονομικές συνθήκες ή ακόμα και η ενδεχόμενη επιμέλεια ενός παιδιού.

Για αυτές τις καταστάσεις όπου δυστυχώς δεν μπορούμε να αποφύγουμε την τοξικότητα κάποιου ανθρώπου υπάρχει μία τεχνική που ονομάζεται η γκρίζα πέτρα (grey rock method). Οι τοξικοί άνθρωποι αυτό που επιδιώκουν από μας είναι συναίσθημα, συνήθως ξέρουν ποιο είναι το σωστό και το λάθος αλλά δεν τους ενδιαφέρει, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να αισθάνονται δυνατοί και ότι έχουν τον έλεγχο. Και θα το κάνουν προσπαθώντας να παίξουν με το συναίσθημά μας και να μας χειραγωγήσουν με αυτό.

 

Η τεχνική λοιπόν της γκρίζας πέτρας μας προτρέπει να οριοθετούμαστε απέναντι σε αυτά τα άτομα χωρίς όμως να δείχνουμε συναίσθημα ή ότι αυτά που λένε και κάνουν μας επηρεάζουν. Σε όλες τις προσπάθειες του ατόμου να μας προκαλέσει εμείς ποτέ δεν απολογούμαστε, δεν δείχνουμε συναισθηματική φόρτιση, δεν φωνάζουμε, κλαίμε και δεν κάνουμε οπτική επαφή με τα μάτια του. Απαντάμε ψυχρά ρομποτικά βάζοντας τα όριά μας και μην δίνοντας την τροφή που ψάχνει όταν προσπαθεί να προσπεράσει τα όριά μας κάνοντας μας συναισθηματικά ευάλωτους η οξύθυμους.

Προσοχή, οι τοξικοί άνθρωποι δεν κάνουν συζητήσεις για να λύσουν ένα πρόβλημα, δεν τους ενδιαφέρει η οπτική σας γωνία τα συναισθήματά σας ή το δίκιο σας, τους ενδιαφέρει να κάνουν το δικό τους και να σας πείσουν ότι αυτό είναι το σωστό, οπότε το μόνο που στοχεύουν είναι να παίξουνε με το συναίσθημα σας κι είναι το μόνο τους όπλο.

Με την τεχνική της γκρίζας πέτρας αφαιρείται από την τράπουλα τον μπαλαντέρ που ξέρουνε να παίζουν καλύτερα από καθετί και τους αφήνετε χωρίς κόλπα σε μία παρτίδα που δεν μπορούν πλέον να ελέγξουν.

Γρηγόρης Λυκούργος

Ο Γρηγόρης Λυκούργος είναι κάτοχος πτυχίου ψυχολογίας και μεταπτυχιακού στην εφαρμοσμένη κλινική ψυχολογία. Είναι εκπαιδευμένος σε ψυχοδυναμικές και γνωσιακές θεραπείες, και πιστοποιημένος ψυχομετρης. Έχει εργαστεί στην ψυχιατρική κλινική Γαλήνη, και διατηρεί δικό του ψυχοθεραπευτικό γραφείο.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following