to top

Ενοχές τα Χριστούγεννα δεν χωρούν

Για όλους εμάς η περίοδος των εορτών είναι πολύ αισιόδοξη και εορταστική αλλά αυτό δεν είναι το ίδιο και για τους ειδικούς οι οποίοι είναι επιφυλακτικοί γιατί χαρακτηρίζουν την ίδια αυτήν περίοδο ως στρεσογόνος και συχνά ιδιαίτερα εχθρική για την υγεία.

 

Οι αιτίες είναι πολλές και κυμαίνονται από το άγχος για τα οικονομικά και την εγγενή αδυναμία των περισσότερων να κάνουν όσα θα ήθελαν, έως τις μεγάλες προσδοκίες, την ψυχική και σωματική κούραση, τις υπερβολές στο φαγητό, στο ποτό και στο ξενύχτι, και την εγκατάλειψη κάθε φυσικής δραστηριότητας.

Όλα  αυτά αυξάνουν τις πιθανότητες να μας συμβούν διάφορα δυσάρεστα. Πολυάριθμες μελέτες, π.χ., έχουν δείξει πως η εκδήλωση συμπτωμάτων του στρες, όπως οι διαταραχές ύπνου και οι ανεξήγητοι πονοκέφαλοι, είναι πολύ συνηθισμένη την περίοδο των εορτών. Το ίδιο και τα κρούσματα δυσπεψίας, σοβαρών γαστρεντερικών προβλημάτων, αλλά και καρδιολογικών διαταραχών εξαιτίας της υπερκατανάλωσης φαγητού και ποτού, η οποία οδηγεί επίσης σε αύξηση του σωματικού βάρους κατά 2-3 κιλά κατά μέσον όρο. .

 

 Αν θέλετε την άποψη μου τίποτα από αυτά δεν είναι αναπόφευκτο , απλά υπάρχουν μερικές συμβουλές για να μπορέσουμε να απολαύουμε χωρίς ενοχές και θέματα τις μέρες των γιορτών

 

 Αν γνωρίζουμε από πριν ότι στο πρόγραμμα μας θα έχουμε πολλά ¨τραπέζια¨ τότε φροντίζω τις μέρες που μεσολαβούν να δείξω εγκράτεια με το να τρώω πιο λιτά από ότι συνήθως (π.χ. τα κύρια γεύματα να είναι βραστά λαχανικά με λίγο τυρί ή ψητό άπαχο κρέας με σαλάτα χωρίς ψωμί ή ρύζι με γιαούρτι λίγων λιπαρών ή σούπα χορταρικών).

 Αυτό που κάνουν οι περισσότεροι είναι να κόβουν γεύματα πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατεύουν και δεν θα χαλάσουν την σιλουέτα τους. Είναι το μεγαλύτερο λάθος γιατί σαν οργανισμοί χρειαζόμαστε τρία κύρια γεύματα και 2 σνακ κάθε μέρα . άρα όταν έχω τραπέζι πρέπει να φάω πιο ελαφριά στα υπόλοιπα γεύματα τις ημέρας και προσεγμένα στο ¨τραπέζι¨.

 Είναι συνετό να αρχίζω το φαγητό μου με άφθονη σαλάτα ,το μισό πιάτο θα πρέπει να είναι μονό με σαλάτα (χωρίς σος) και στο υπόλοιπο βάζουμε τα άλλα φαγητά.

 Πίνω έξυπνα, σαφώς και θα πιω αλλά δεν θα το παρακάνω. Θα πιω 1-3 ποτά που τυχόν μου αναλογούν και μετά θα πιω είτε νερό μεταλλικό είτε ανθρακούχο . (αποφεύγω τα αναψυκτικά λόγο ζάχαρης) .

 

top-10-christmas-foods-and-drinks

 

tips:
Για να αποφύγετε τη δυσπεψία
Μην το παρακάνετε με το φαγητό και το ποτό.
Αν ξέρετε πως κάποιο φαγητό σας πειράζει, το αποφεύγω.
Εάν πάσχετε από διαγνωσμένο πεπτικό πρόβλημα, πάρτε εκ των προτέρων το φάρμακο για το στομάχι που σας έχει χορηγήσει ο γιατρός σας
Να μην τσιμπολογάτε .
Να μην τρώτε την πέτσα και τα ορατά λίπη από τα κρέατα
Φροντίστε να περιλαμβάνονται οπωσδήποτε σαλάτες λαχανικών στο γεύμα σας. Και φροντίστε να τις τρώτε πρώτες.
Να πίνετε άφθονο νερό
Αν υπάρχει δυνατότητα, να προτιμάτε τα ψητά κρέατα (στη σχάρα ή στη σούβλα) από αυτά του φούρνου, της γάστρας, τα τηγανητά κ.τ.λ.

Βαγγελης Πιπίου

Βαριέμαι εύκολα, για αυτό και ταξιδεύω συχνά… Ενθουσιάζομαι, για αυτό και χαίρομαι τα πάντα… Η σωστή & υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής…

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found