to top

αρωματοθεραπεία

Ακούγοντας τη λέξη αρωματοθεραπεία σας έρχεται στο μυαλό μια θεραπεία με διάφορα ίσως αρώματα, όμως σπάνια κάποιος γνωρίζει ότι είναι συνδεδεμένη με το μασάζ. Η αρωματοθεραπεία είναι μια μέθοδος εναλλακτικής ιατρικής, στην οποία χρησιμοποιούνται αιθέρια έλαια φυτών ώστε να προκληθεί χαλάρωση και ανακούφιση από τα συμπτώματα κάποιας πάθησης μέσω του μασάζ . Είναι ολιστική θεραπεία, δηλαδή θεραπεύει το μυαλό, το σώμα και την ψυχή του ανθρώπου.

 

Τα αιθέρια έλαια είναι εκχυλίσματα φυτών υψηλής συγκέντρωσης όπου χρησιμοποιούνται από τα φυτά για προστασία από ασθένειες και βακτήρια. Εξάγονται με ψυχρή πίεση και λαμβάνονται από τα άνθη, τα φύλλα τις ρίζες ή τα φρούτα των φυτών.

Τα αιθέρια έλαια είναι εξαιρετικά ισχυρά για αυτό πάντα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αναμειγμένα με κάποιο άλλο καλλυντικό προϊόν όπως κρέμες-βάσεις ή άλλα έλαια-φορείς όπως αμυγδαλέλαιο, καροτέλαιο, παραφινέλαιο…Μία σταγόνα ελαίου μπορεί να ισοδυναμεί με 30gr (ή περισσότερο) ολόκληρου του φυτού για αυτό δεν πρέπει ποτέ να έρχονται σε επαφή με το δέρμα αυτούσια. Τα μόνα αιθέρια έλαια που είναι ακίνδυνα είναι το τσάι και η λεβάντα. Επίσης τα αιθέρια έλαια πρέπει να φυλάσσονται μέσα σε γυάλινα μπουκαλάκια και όχι πλαστικά διότι θα λιώσουν το πλαστικό με την πάροδο του χρόνου.

 

24_thump

 

Το κάθε έλαιο, αιθέριο ή μη, έχει κάποιες ιδιότητες για συγκεκριμένες παθήσεις. Όταν λέω παθήσεις δεν εννοώ απαραίτητα κάποια ασθένεια. Πάθηση μπορεί να είναι και μια ημικρανία. Για παράδειγμα το αιθέριο έλαιο Λεβάντας έχει τις περισσότερες ιδιότητες. Είναι ιδανικό για πληγές, τσιμπήματα, γρίπη, ημικρανίες, κακή αναπνοή, προβλήματα στην ρινική περιοχή, ανωμαλίες περιόδου, τόνωση του κυκλοφορικού, ρευματισμούς, κολικούς, δυσπεψία, άγχος, κατάθλιψη, ακμή, έκζεμα, ψωρίαση.

Οι αρωματοθεραπευτές πιστεύουν πως το άρωμα των ελαίων δρα θεραπευτικά στο μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με τη μνήμη, το συναίσθημα και τον έλεγχο των ορμονών. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα αιθέρια έλαια απορροφώνται απευθείας από το δέρμα, και δρουν άμεσα στο σώμα. Είναι το μοναδικό καλλυντικό προϊόν που εισχωρεί στις κατώτερες στιβάδες του δέρματος. Ωστόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως κομπρέσες, εισπνοές η και στο μπάνιο μας διαλυμένα πάντα σε νερό.

Το μασάζ της αρωματοθεραπείας γίνεται σε επτά συνεδρίες, μια ανά εβδομάδα και μετά ακολουθεί συντήρηση μια φορά το μήνα. Πάραυτα δεν χρειάζεται να έχεις κάποια πάθηση για να απολαύσεις το μασάζ Αρωματοθραπείας. Μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει μια συνεδρία σε περίπτωση που τον ενδιαφέρει μόνο η χαλάρωση.

 

aromatotherapeia

 

Κάποια από τα οφέλη της βοηθούν τη φυσιολογία του σώματος και κάποια ωφελούν την ψυχολογία μας.

 • Αυξάνει τη κυκλοφορικό σύστημα, ζεσταίνει το σώμα και δημιουργεί ερύθημα.
 • Αυξάνει τη ροή του αίματος στους ιστούς.
 • Βελτιώνει τη λέμφο
 • Τονώνει τους μύες
 • Χαλαρώνει την ένταση των μυών και μειώνει τον πόνο.
 • Βελτιώνει την κινητικότητα των κοκάλων
 • Τονώνει τα νεύρα
 • Βελτιώνει το δέρμα λόγω της καλύτερης κυκλοφορίας και αποβάλλει τις τοξίνες από τον οργανισμό.

 

Όσον αφορά τα ψυχολογικά οφέλη του μασάζ

 • Είναι χαλαρωτικό
 • Απομακρύνει το στρες και την ένταση
 • Βοηθάει στην απομάκρυνση του θυμού, της κατάθλιψης και τη θλίψη

 

aromatherapy

Παρά τις ευεργετικές ιδιότητες του μασάζ, υπάρχουν κατηγορίες ανθρώπων που δεν επιτρέπεται να το απολαύσουν. Αυτοί είναι οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθής, οι πρόσφατα εγχειρισμένοι, όσοι έχουν πυρετό, άνθρωποι που πάσχουν από αιμοφιλία, κιρσούς, θρόμβωση, φλεβίτη, οστεοπόρωση. Επίσης όσοι έχουν κατάγματα, εξάρθρωση, κοψίματα ή μελανιές, τουλάχιστον δεν επιτρέπεται να γίνει μασάζ στα σημεία αυτά.

Τέλος να επισημάνουμε ότι είναι σημαντικό ο θεραπευτής να έχει λάβει το σωστό ιστορικό από κάθε πελάτη και να είναι πολύ καλός γνώστης των ιδιοτήτων των αιθέριων ελαίων όπως και του μασάζ.

Μαριάννα Ρώτα

Νιώθω τυχερή, που από πολύ μικρή ηλικία, ήξερα πως η αισθητική ήταν το μοναδικό επάγγελμα που θα μπορούσα να ακολουθήσω. Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο Ηνωμένο Βασίλειο και αποκτώντας προϋπηρεσία σε μεγάλες εταιρίες αισθητικής καθως και σε Spa πεντάστερων Ξενοδοχείων της Μυκόνου, το όνειρο μου έγινε πραγματικότητα, δημιουργόντας το δικό μου ινστιτούτο στην πάντα αγαπημένη μου Σύρο.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found