to top

Ανανάς

Ο ανανάς είναι ένα τροπικό φυτό από την Βραζιλία, την Βολιβία και την Παραγουάη. Ο Ανανάς Ananas comosus έχει λατινικό όνομα έχει ένα πολύ διακριτικό άρωμα και έντονη ξινή και γλυκιά γεύση, αλλά και πολύ δροσιστικό, επειδή η περιεκτικότητα του σε νερό είναι αρκετά υψηλή. Εκτός από την κατανάλωση κατά τον συνήθη τρόπο, επίσης συχνά χρησιμοποιείται ως εναλλακτική θεραπεία καθώς και θεραπείες ομορφιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ανανάς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά και ενώσεις που το σώμα χρειάζεται.

 

 

Στην επιστημονική διωνυμική, ο Ανανάς ο εύκομος (Ananas comosus), ανανάς, το αρχικό όνομα του φρούτου, προέρχεται από τη λέξη “Νανάς” από τη γλώσσα Tupi (συγγενική προς τη γλώσσα Guarani, στη Βραζιλία), που σημαίνει «εξαιρετικό φρούτο», όπως έχουν καταγραφεί από τον André Thevet το 1555, και τα “comosus”, “tufted”, αναφέρεται στο στέλεχος του καρπού. Άλλα μέλη του γένους Ananas συχνά ονομάζεται “πεύκο”, καθώς και σε άλλες γλώσσες. Στα ισπανικά, οι ανανάδες ονομάζονται Piña («κουκουνάρι»), ή ananá (ananás).

Στα αγγλικά, ο ανανάς αναφέρεται ως “pineapple”. Η λέξη “pineapple”, καταγράφηκε για πρώτη φορά στα Αγγλικά, το 1398, όταν αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να περιγράψει τα αναπαραγωγικά όργανα των κωνοφόρων δέντρων (τώρα ονομάζονται κουκουνάρια). Ο όρος «κουκουνάρι» για το αναπαραγωγικό όργανο των κωνοφόρων δέντρων, καταγράφηκε για πρώτη φορά το 1694.

Όταν οι Ευρωπαίοι εξερευνητές ανακάλυψαν αυτό το τροπικό φρούτο στην Αμερική, τους αποκαλούσαν «pineapple» (πρώτη αναφέρεται τόσο το 1664, λόγω ομοιότητας με αυτό που είναι τώρα γνωστό ως το κουκουνάρι).

Το 2009, η Βραζιλία παρήγαγε 2.206.492 τόνους, παρακολουθούμενη στενά από τις Φιλιππίνες, οι οποίες παρήγαγαν 2.198.497 τόνους και την Ταϊλάνδη με 1.894.862 τόνους. Η συνολική παγκόσμια παραγωγή το 2009 ήταν 19.488.240 τόνοι. Οι κύριοι εξαγωγείς νωπού ανανά κατά το 2001 ήταν η Κόστα Ρίκα με 322.000 τόνους, η Ακτή Ελεφαντοστού με 188.000 τόνους και οι Φιλιππίνες με 135.000 τόνους

 

cannedpineapple-banner

 

Διατροφική αξία του ανανά
Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α και C, που είναι αντιοξειδωτικά. Επίσης περιέχει ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρο, θειαμίνη, νάτριο, κάλιο, ζάχαρη φρούτων (σακχαρόζη), και το ένζυμο βρομελίνη, ένα ένζυμο που λειτουργεί ως λύτης σε πρόσθεση με πρωτεΐνη. Ανανάς περιέχει επίσης αρκετά πολλές φυτικές ίνες.

 

Οφέλη για την Υγεία
Δεν είναι μόνο καλό για την διατροφή, είναι επίσης ευεργετικός για την υγεία . Εδώ είναι μερικά από τα οφέλη για την υγεία ,μείωση της αρτηριακής πίεσης, λόγω της περιεκτικότητας σε κάλιο, έχει ευεργετική βοήθεια στον έλεγχο της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Είναι ικανό να εμποδίσει την απορρόφηση των λιπών στο πεπτικό σύστημα και έτσι δεν υπάρχει συσσώρευση στα αιμοφόρα αγγεία που μπορεί να προκαλέσει την αρτηριακή πίεση να αυξηθεί, το σχετικά ένζυμο του ανανά αναστέλλει την απορρόφηση του λίπους στην πεπτική οδό . Επιπλέον, η βιταμίνη C εντείνεται επίσης τη διαδικασία της καύσης του λίπους, ώστε να μην συσσωρεύονται στο σώμα.

 

→Θεραπεία της ουρικής αρθρίτιδας το ένζυμο βρομελίνη και η περιεκτικότητα σε κάλιο , ο ανανάς είναι ένα διουρητικό που είναι αποτελεσματική στο να βοηθήσει να ξεπεραστεί το πρόβλημα του ουρικού οξέος . Ωστόσο, δεν πρέπει να καταναλώνουν πολύ ώριμο ανανά, λόγω της περιεκτικότητας σε αλκοόλ θα οδηγήσει σε αυξημένα επίπεδα ουρικού οξέος. Ξεπερνώντας διαταραχές της πέψης περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C σε ανανά μπορούν να βοηθήσουν την δυσκοιλιότητα, αναστέλλοντας την απορρόφηση του λίπους στη συνέχεια αποβάλλεται από το σώμα, βοηθάει στον μεταβολισμό.

Ο Ανανάς περιέχει βρομελίνη, μια ουσία που μπορεί να βοηθήσει να σπάσει τα τρόφιμα έτσι ώστε να μπορεί να μειώσει το φούσκωμα στο στομάχι.

Είναι επίσης ένα δημοφιλές φρούτο που βοηθά στην ενίσχυση των οστών. Περιεκτικότητα σε μαγγάνιο σε αυτό απαιτείται προκειμένου να σχηματίσουν μια πιο πυκνή δομή των οστών. Μπορείτε να κερδίσετε 73% του μαγγανίου στα καταναλώνουν ανανά σε μια μέρα

Επειδή η περιεκτικότητα σε βιταμίνη C είναι αρκετά υψηλή, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του ιού της γρίπης. Ακόμα και αν έχετε γρίπη, πολύ αποτελεσματικά χρησιμοποιησε  τον ανανά ως μια φυσική θεραπεία και γρήγορα θα επουλωθεί.

Η διατήρηση υγιών δοντιών μπορεί να διατηρήσει την υγεία των δοντιών σας , είναι επειδή περιέχει βιταμίνη C, και θα  βοηθήσει στην πρόληψη της οδοντικής νόσου των ούλων πλάκας.

 

snh_webbanner_pineapple

 

Καθαρίζουμε το δέρμα και την ουλή.
Επιλέξτε όταν δεν είναι πολύ ώριμο ανανά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα επειδή έχει τα απαραίτητα αμινοξέα, βοηθά στην ενίσχυση του σώματος και θα ξεπεράσει την κούραση. Κρατώντας το δέρμα υγιές μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της φλεγμονής του δέρματος.Χρησιμοποιήστε το για το φολιδωτό δέρμα. Εκτελέστε αυτή τη δραστηριότητα το βράδυ πριν τον ύπνο. Την επόμενη μέρα, ξεπλύνετε.

 

Αν και έχει πολλά οφέλη για την υγεία, αλλά δεν πρέπει να είναι υπερβολική η κατανάλωση του ανανά. Επειδή ο ανανάς (oskalat) έχει υψηλό οξύ το οποίο, εάν καταναλώνονται σε υπερβολικές ποσότητες μπορεί να οδηγήσει στο σχηματισμό των λίθων των νεφρών. Επιπλέον, η υψηλή περιεκτικότητα του σε ζάχαρη μπορεί να είναι επιβλαβής.

 

Βαγγελης Πιπίου

Βαριέμαι εύκολα, για αυτό και ταξιδεύω συχνά… Ενθουσιάζομαι, για αυτό και χαίρομαι τα πάντα… Η σωστή & υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής…

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found