Το Wat Bang Phra ειναι ένα μοναστήρι Βουδιστών περίπου 50 χιλιόμετρα απο την Μπανγκόκ στην Ταϊλανδή. Ιδρύθηκε το 18ο αιώνα, και είναι, κατά την γνώμη των ντόπιων, ο καλύτερος ναός για να αποκτήσεις Yantra Tattoo.
Πίστεψε με όταν φτάνεις εκεί, πέρα από τις πεταλούδες που νιώθεις στο στομάχι σου γιατί “μπορεί” να κάνεις Tattoo που δεν έχει σχέση με ότι έχεις κάνει μέχρι τώρα, δεν σε πιάνει και κανένα σοβαρό δέος. Δεν σε πιάνει αυτό που παθαίνεις μπροστά στο μεγαλείο της Ακρόπολης ας πούμε. Βλέπεις ένα μεγάλο, πολύχρωμο, ψηλό ναό, που έχει ενδιαφέρον λόγο διαφορετικότητας, βγαζεις την γνωστή αναμνηστική φωτογραφία και προχωράς.
Στο δεύτερο στενό, ο ξεναγός σου αρχίζει να αλλάζει στάση και την ψυλλιάζεσαι. “Ώπα… Εδώ μαζευόμαστε”, λες στον εαυτό σου. Η στάση του σώματος του αλλάζει.. Σκύβει τους ώμους όλο και περισσότερο, χαμηλώνει ο τόνος της φωνής του καθώς σε πηγαίνει ανάμεσα στα απλά, τετράγωνα γκρι κτίρια και ενώ όλοι γνωρίζουμε μόνο πως να σέρνουμε τις σαγιονάρες μας, με ένα μαγικό τρόπο, να δεις για πότε κολλάνε στην φτέρνα! Περπατώντας ακούς πουλιά αλλά σιγά σιγά καταλαβαίνεις πως ακούς ΜΟΝΟ αυτά. Κανένας δεν μιλάει. Από τους διαφορετικούς ήχους των πουλιών, που όλο αυξάνονται, νομίζεις ότι θα φτάσεις στη ζούγκλα.
Στην επόμενη στροφή, άλλος ένας ναός. Πιο αληθινός. Τεράστιος. Κατοικημένος, αλλοιωμένος από τον χρόνο. Μοναχοί περιφέρονται με τα δικά τους πορτοκαλί ράσα, και “παπαδοπαίδια” όλων των ηλικιών, (μας τους περιγράφουν ως “normal people – κοινοί θνητοί”) κάνουν δουλειές. Δίπλα στο ναό, μια μεγάλη είσοδος σε ανοιχτό δωμάτιο σαν καλυμμένη αυλή, και σαγιονάρες απέξω. Στο κέντρο, ένας νεαρός Ταϊλανδός με άσπρα ρούχα κάθεται, δυο άντρες δεξιά και αριστερά του, ένας ξαπλωμένος μπροστά του. Δέος και σεβασμός. Θέλεις να γονατίσεις αλλά δεν ξέρεις γιατί. Είναι ένας απλός άνθρωπος, αλλά κάτι σε συγκινεί. Βγάζεις σαγιονάρες και κάθεσαι σιωπηλά όπου κάθονται άλλοι και περιμένεις την σειρά σου. Πάλι δεν ξέρεις τι περιμένεις, αλλά σίγουρα θα είναι εμπειριάρα. Ο νεαρός με τα λευκά είναι ο μισθωμένος από τους μοναχούς “κοινός θνητός” για να κάνει τα Yantra Tattoo. Είναι μαθητευόμενος και κάνει περίπου 70 Yantra Tattoo την ημέρα.
→ Ο μεγάλος μοναχός γέρασε πια και ο πιο νέος -60 χρόνων- πέθανε πέρσι, εξηγεί ο ξεναγός μας. Δυο ειδών τατούερ γίνονται μαθητευόμενοι του μεγάλου sak yant master (sak=tattoo, yant=yantra) στο μοναστήρι. Ένας μοναχός και ένας “κοινός θνητός”. Ο λόγος για τον δεύτερο είναι γιατί απαγορεύεται απο μοναχό να ακουμπήσει γυναίκα. Επίσης, δεν θα μπορέσουν όλοι οι μοναχοί να μάθουν Yantra Tattoo. Επιλέγονται μόνο από τον sak yant master.
• Το Yantra Tattoo ειναι περίπου 2000 χρόνων και αποτελείται απο γεωμετρικά σύμβολα, ζώα και θεϊκά όντα, συνοδευόμενα από φράσεις στα σανσκριτικά που προσφέρουν δύναμη, προστασία, πλούτο, υγεία και αλλά πλεονεκτήματα για τον άνθρωπο που τον διακοσμεί. Η θρησκεία για τους Ταϊλανδούς, αλλά και μεγάλου μέρος της Ασίας, της Κίνας και της Ινδίας, έχει στενές σχέσεις με την έννοια της μαγείας, την υγεία και την καλή τύχη. Τα tattoo με σχέδια yantra λέγεται πως έχουν μαγικές δυνάμεις, αλλά πιστεύεται ότι η δύναμη των ιερών τατουάζ μειώνεται με το χρόνο. Γι’ αυτό και ανανεώνονται κάθε χρόνο όταν οι δάσκαλοι του yan γιορτάζουν με τους πιστούς τους τη τελετή Wai Khru. Λέγεται πως εκείνη τη μέρα, το κάθε ζώο απεικονισμένο στο tattoo σου ζωντανεύει μέσα σου για να σου δώσει την δύναμη του. Έτσι κατά την διάρκεια της τελετής, μπορεί να δεις ξαφνικά δίπλα σου ένα άνθρωπο να ουρλιάζει και να περιφέρεται σαν πίθηκο ή να “βγάζει” νύχια σαν τίγρης. Στην Ταϊλάνδη, το πιο εντυπωσιακό Wai Khru πραγματοποιείται στο ναό του Wat Bang Phra.
Τα τελευταία χρόνια, επώνυμοι όπως η Angelina Jolie, της οποίας τα Yantra Tattoo έγιναν από τον Ajahn Noo Ganpai στην Ταϊλάνδη, τα έκαναν δημοφιλείς στην Ευρώπη, ειδικά στις γυναίκες. Ο ξεναγός μας, με μεγάλη σιγουριά, μας λέει ότι, χωρίς καμία αμφιβολία, όταν πηγαίνει η Αντζελίνα σε τελετή Wai Khru, βγαίνει η τίγρης από μέσα της και περιφέρεται στον χώρο νιαουρίζοντας και δείχνοντας δόντια και νύχια. (Ναι, ναι!!) Σεβασμός λοιπόν και σαγιονάρα στην είσοδο του χώρου. Για να αποκτήσεις ένα Yantra Tattoo, κοιτάς ταπεινά τι κάνουν οι ντόπιοι και κάνεις το ίδιο.
Ακολουθούμε τον ξεναγό μας και αγοράζουμε ένα κλαρί ορχιδέες, αρωματικά στικάκια, ένα πακέτο τσιγάρα, και ένα φάκελο. Εκεί θα βάλω 50 μπατ (1,3€). Είναι η δωρεά για τον Βούδα, και για να συντηρείται ο ναός. Οι ορχιδέες και τα τσιγάρα ξαναπάνε στον τόπο που τα πήρες, έτσι ανακυκλώνονται όλη μέρα. Ο νέος με τα λευκά κάνει Tattoo ανά γκρουπ περίπου 10 ατόμων την φορά. Θα ευλογήσει το δίσκο με τις δωρεές 10 ατόμων, και ξεκινάει. Το κάθε Tattoo διαρκεί 5 με 10 λεπτά. Όποιος περιμένει στην σειρά, είναι παράδοση να βοηθάει τον Yantra τατουέρ και να τεντώνει το δέρμα όσο εκείνος δουλεύει. Έτσι εξηγούνται οι δυο άντρες δεξιά και αριστερά του. Το πρώτο σου tattoo δεν το διαλέγεις εσύ. Εκείνος διαλέγει μια προσευχή προστασίας και τύχης, και συνήθως γίνεται στην πλάτη στο κέντρο κάτω από το σβέρκο. Από το δεύτερο Tattoo και μετά μπορείς να ζητήσεις κάτι ανάλογα με το τι χρειάζεσαι. Δηλαδή χρειάζομαι δύναμη, και εκείνος θα διαλέξει ένα σύμβολο δύναμης. Είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσεις στο να βλέπεις αυτή την διαδικασία και να μην θελήσεις να είσαι μέρος της. Η γαλήνη είναι απερίγραπτη.
→ Είναι τόσο αντιφατικό. Η khem Sak βελόνα είναι εντυπωσιακή, άγρια. Έχει μήκος 18 πόντους, και διάμετρο περίπου 4 χιλιοστά. Η άκρη της είναι χωρισμένη στα δυο -σαν τσιμπίδα- έτσι ώστε με κάθε επαφή με το δέρμα, να δημιουργηθούν δυο τελίτσες μελανιού. Το μελάνι αποτελείται από κάρβουνο, φοινικέλαιο και κάποιες σταγόνες δηλητήριο φιδιού (για να μην κολλήσεις κάποια αρρώστια), ενώ οι βελόνες είναι σε δοχείο με υγρό αντισηπτικό και το μελάνι αλλάζει ανά άτομο. Χρειάζονται περίπου 3000 χτυπήματα για να ολοκληρωθεί ένα σχέδιο. Όμως κανένας δεν έχει μορφασμούς πόνου. Είναι ιερή στιγμή. Ιερή στιγμή ή όχι, πίστεψε με, μου σηκώθηκαν τα μαλλιά στο κεφάλι από τον πόνο!
Όμως ας μην είμαι υπερβολική, δεν πονάει συνέχεια. Σε κάποια σημεία μόνο. Αλλά σε εκείνα τα σημεία όταν σου την ρίχνει, κλαις λίγο την μανούλα σου. Όταν τελειώσει – και το πάει γρήγορα- νιώθεις τόσο μεγάλη ικανοποίηση με τον εαυτό σου. Τα κατάφερες. Καταρχήν δεν έγινες ρεζίλι να ουρλιάζεις και να κουνιέσαι. Δεύτερο και πιο σημαντικό, το έκανες! Έχεις ιερό σύμβολο πάνω σου. Είσαι μέρος αυτής τις απίστευτης εμπειρίας και μπράβο σου!
→ Η περηφάνεια σου δεν έχει όρια. Θέλεις να σηκωθείς να χορέψεις αλλά νιώθεις τα χέρια του “κοινού θνητού”/ Μοναχού να ακουμπάνε πάνω σου απαλά και ακούς να μουρμουράει κάτι. Ενώνεις τα χέρια σου στο πρόσωπο σου σαν προσευχή, όπως είδες να κάνουν και οι άλλοι, και απολαμβάνεις την στιγμή. Είσαι ευγνώμον. Ο νέος με τα λευκά ευλογεί το Tattoo σου, και φυσάει τρεις φορές (ένα ιερό “kata”) πάνω του, για να το γεμίσει με δύναμη. Μετά σε στέλνει στο γέρο μοναχό να σου το ευλογήσει, μιας και αυτός είναι απλά κοινός θνητός. Γυρνάς προς εκείνον και ενώνεις τα χέρια σου στο μέτωπο να τον ευχαριστήσεις.
→ Στο ναό δεν ξέρεις τι να κάνεις. Βούδες παντού, μικροί μεγάλοι, λουλούδια, προσφορές, χρώματα, πανιά… δυο μεγάλοι Βούδες πάνε να ξεχωρίσουν, αλλά με δυσκολία. Βρίσκουμε τον μοναχό, έναν απλό άνθρωπο, σα Βούδας, με ξυρισμένο κεφάλι, τεράστια στρογγυλή κοιλιά, σαγιονάρες και πορτοκαλί ράσα. Κάθεται δίπλα σε έναν ψηλό “κοινό θνητό” ο οποίος φωνάζει “μπάου μπάου!”. Λέω στον άντρα μου «Γρήγορα σκύψε! Σεβασμός στον μοναχό! Γρήγορα”.
Ενώνουμε τα χέρια μας στο μέτωπο και σκύβουμε ώμους κεφάλι προς τον μοναχό. “Μπάου! Μπάάάου!” Μας λέει εκνευρισμένα ο ψηλός. Τι μπάου ρε φίλε; πόσο πια να υποκλιθώ; Σε λίγο θα πιάσω πάτωμα και τρώω τόσο πολύ εδώ στη Ταϊλανδή που η κοιλιά μου δεν μου επιτρέπει και πολλά τελευταία! Μας δείχνει : θέλει να γονατίσουμε μπροστά του. “Κομ, κομ” μας λέει ο Βούδας. Στα γόνατα, σκυμμένοι, πηγαίνουμε προς εκείνον. Ευλογεί τα tattoo μας, και φεύγουμε απο τον χώρο με την όπισθεν, ενωμένα τα χέρια στο μέτωπο, κοιτώντας κάτω προς τον μοναχό, σε απόλυτη ένδειξη σεβασμού. Έξω, πήγαμε ξανά στον κοινό θνητό, γονατίσαμε με τα χέρια ενωμένα, ευχαριστήσαμε και φύγαμε.
→ Η εμπειρία δεν περιγράφεται με λόγια. Όλη μέρα φοράς ένα χαμόγελο ευτυχίας στο πρόσωπο σου. Έδωσες άλλη μια μάχη με τα όρια σου και βγήκες νικητής. Είσαι ανάλαφρος, γεμάτος, σίγουρος και προπαντός ευγνώμον. Έζησες για μερικά λεπτά το τώρα, και αισθάνθηκες ευλογημένος.
Ούτε το χθες, ούτε το αύριο. Το τώρα. Θυμήθηκες πως είναι, and it feels damn good!
Sak σημαίνει τατουάζ στην Ταϊλανδική και yan είναι η Ταϊλανδική προφορά για τη σανσκριτική λέξη Γιάντρα, ενός είδους μυστικιστικού διαγράμματος που χρησιμοποιείται σε νταρμικές θρησκείες