to top

V for Vendetta the movie

V for Vendetta the movie

Το V for Vendetta κυκλοφόρησε το 2005. Σκηνοθετημένο απο τον James McTeigue και γραμμένο από τους Wachowskis. Δεν χρειάζεται να πω πολλά για τους Wachowskis μόνο μια λέξη. Matrix. Η ταινία αποτελεί μετάφορα του ομώνυμου graphic novel γραμμένο από τον σπουδαίο Alan Moore που έχει γράψει επίσης το Watchmen και το Batman: The Killing Joke που θεωρείται από τις καλύτερες Batman ιστορίες που έχουν γραφτεί ποτέ.

 

Η υπόθεση της ταινίας είναι η εξής:
Βρισκόμαστε στην Αγγλία σε ένα δυστοπικό μέλλον όπου έχει επικρατήσει ένα απολυταρχικό νεοφασιστικό καθεστώς. Ο κεντρικός ήρωας ο V (Hugo Weaving) είναι ένας αναρχικός μαχητής που προσπαθεί να πυροδοτήσει την επανάσταση μέσω ενός μελετημένου πλάνου τρομοκρατικών επιθέσεων. Στην προσπαθειά του αυτή συναντά την Evey (Natalie Portman) μια νεαρή κοπέλα που μπλέκεται στη μάχη και εμπνέεται από την κοσμοθεωρία του V περι ελευθερίας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην ταινία ο V πέρα από την προσωπική του ιστορία εκδίκισης παρουσιάζεται ως η ενσωμάτωση μιας ιδέας παρά ως ένα άτομο. Η χρήση της μάσκας του Guy Fawkes πέρα του ότι κρύβει τις φυσικές του ουλές-που ποτέ δεν βλέπουμε- συμβολίζει την ιδέα του που είναι εμπνευσμένη από την Συνομωσία της Πυρίτιδας.

Η παρουσίαση της κυβέρνησης αντικατοπτρίζει τον φόβο του απολυταρχισμού που επιτυγχάνεται με την μαζική παρακολούθηση και τον έλεγχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης αλλά και μέσω της καλλιέργειας του μίσους απένατι στο διαφορετικό.

 

V-for-Vendetta

 

Η ταινία V for Vendetta ασχολείται με θέματα επίκαιρα όπως η ομοφοβία, η ισλαμοφοβία, η τρομοκρατία και η κρίση της θρησκείας σε κοινωνικοπολιτικά θέματα. Για αυτό τον λόγο η ταινία επαινέθηκε από την LGBT κοινότητα για την θετική προβολή των ομοφυλόφιλων.

Σε ότι αφορά την σύγχρονη κουλτούρα και σκέψη η ταινία είχε μεγάλο αντίκτυπο καθώς η χρήση της μάσκας του Guy Fawkes χρησιμοποιήθηκε από τους Anonymous, μία ομάδα hacktivists ως το κεντρικό τους σύμβολο. Η μάσκα χρησιμοποιήθηκε και σε διαδηλώσεις αλλά και από μεγάλη μερίδα της νεολαίας της Αιγύπτου κατά την διάρκεια της αιγυπτιακής επανάστασης το 2011.

Πέρα από όλα αυτά η ταινία είναι καλογυρισμένη και έχει την απαραίτητη δόση μυστηρίου γύρω από την persona του V. Εμείς ως θεατές μπορούμε να ταυτιστούμε με τον ντετέκτιβ που προσπαθεί να τον πιάσει επί έναν ολόκληρο χρόνο, κατά τη διάρκεια όμως αυτού του παιχνιδιού, της γάτας με το ποντίκι, ξεδιπλώνεται η ιδέα που έχει σκοπό η ταινία να διαδώσει στο κοινό.

Με τα γεγονότα που ανέφερα παραπάνω μπορώ να πω με ασφάλεια πως η ταινία V for Vendetta πέτυχε το σκοπό της και ως φιλμ αλλά και ως πομπός κοινωνικών μηνυμάτων.

 

Remember Remember the 5th of November
The Gunpowder treason and plot
I know of no reason
Why the Gunpowder treason
Should ever be forgot.

Τάσος Δαγκλής

Είμαι ο Τάσος Δαγκλής ο Νεώτερος. Μου αρέσουν οι ταινίες που λένε ωραίες ιστορίες και οι σειρές που δεν κουράζουν. Γράφω γιατί μου αρέσει να μοιράζομαι τις απόψεις μου και να μαθαίνω διαφορετικές. Μέσα σε κάθε ταινία υπάρχει ένας νέος κόσμος, ένα νέο σύμπαν έτοιμο να συναρπάσει

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following