to top

Θες να γίνεις γονιός. Γίνε! Μπορείς;

Μια λέξη χωρίς σαφή ετυμολογία. Ίσως γιατί ποτέ κανείς δεν θα καταφέρει να δώσει τον ορισμό. «Αρχικη-ριζικη:γίνομαι <αρχ. Ριζα γεν.-ετυμολογία [<αρχ.γονευς<γινομαι]

Ο γονιός δεν έχει ορισμό. Δεν νομίζω ότι θα αποκτήσει και πότε. Όλοι θα είναι στο περίπου.  Δεν προσδιορίζεται με βάση το φύλλο,μάνα πατέρας δεν είναι αυτό που θα ορίσει την κατάσταση. Ο γονιός είναι πράξεις και μόνο. Από τη στιγμή της σύλληψης. Πρέπει να είναι συνειδητοποιημένος.

 

Δεν ξέρει τι τον περιμένει αλλά πρέπει να ξέρει πως θα χρειαστεί να κάνει τα πάντα. Κυριολεκτικά. Να θυσιάσει τα πάντα αν χρειαστεί.
Από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σημαντικά. Αγαπημένα αντικείμενα συνήθειες. Ο γονιός δεν έχει δικαιώματα. Δηλαδή έχει αλλά τα παραχωρεί.

• Δεν έχει δικαίωμα να αρρωστήσει. Ακόμα και με 40 πυρετό θα σηκωθεί μέσα στη νύχτα 3 φορές να δει αν είναι σκεπασμένο το παιδί του.

• Δεν έχει δικαίωμα να κοιμηθεί μια ώρα παραπάνω. Θα ξυπνήσει να πάει το παιδί του σχολείο το πρωί κ ας έχει ξενυχτήσει,θα ξυπνήσει από τις 7 την Κυριακή από ένα μικράκι γεμάτο ενέργεια που χοροπηδάει στο κρεβάτι του χωρίς να καταλαβαίνει γιατί ο μπαμπάς η η μαμά θέλει 5 λεπτά ακόμα.. 

• Δεν έχει δικαίωμα να διασκεδάσει. Προέχει η διασκέδαση του παιδιού του είτε αυτό έχει να κάνει με το χρόνο είτε με το χρήμα του.

• Δεν έχει προσωπική ζωή. Νομίζει πως έχει. Όμως καλά τα ψέμματα όταν το παιδί του χρειαστεί κάτι όλα αμέσως ακυρώνονται.

 

Μπορώ να μείνω εδώ και να σου αραδιάσω άλλες τόσες «φρικτές και τρομακτικές” αλήθειες. Να σε κάνω να ξεβολευτείς από αυτή την ιδέα του παιδιού και να μη θες ούτε για μια μέρα να έχεις. Γιατί πολύ απλά απλά,ένα παιδί μπορεί να είναι η επιτομή της απλότητας (Όχι τα παιδιά δεν έχουν πολλές ανάγκες,εμείς τους τις δημιουργούμε όταν δεν καταλαβαίνουμε ότι η μόνη τους ανάγκη είμαστε εμείς) είναι όμως η μεγαλύτερη δοκιμασίας των οποία μπορείς να υποβληθείς.

Στην ερώτηση γιατί θες ένα παιδί,οι απαντήσεις τύπου «γιατί τώρα είναι καιρος», «γιατί τώρα είναι στην κατάλληλη ηλικία», «γιατί τώρα νιώθω ώριμος» είναι ότι πιο ηλίθιο μπορεί να ακουστεί. Αν κάνεις την ίδια ερώτηση σε ένα 4χρονο γιατί θα ήθελε ένα αδερφάκι η απάντηση που θα πάρεις θα είναι πολύ καλύτερη. «Για να το αγαπάω και να παίζουμε» ήταν μια απάντηση που άκουσα κάποτε,πολύ ειλικρινής πολύ αθώα και πολύ πιο σοβαρή από τις ώριμες εμπεριστατωμένες αηδίες.

 

Θες να γίνεις γονιός. Γίνε! Μπορείς;
Μπορείς να του δώσεις τα πάντα?
Τη ζωή σου το χρόνο σου την υγεία σου τον εγωισμό σου….τα πάντα?
Να είσαι απλά ένα πνεύμα δίπλα του που θα το προστατεύει και θα του προσφέρει μόνιμα?
Να μην τρως να μην πίνεις να μην κοιμάσαι αν όλα αυτά δεν τα έχει κάνει πρώτα εκείνο?

Αν η απάντηση σου έρθει χωρίς δισταγμό οκ.
Αν όμως το σκεφτείς έστω κ για ένα δευτερόλεπτο τότε σκέψου το για μια ζωή και γίνε γονιός σε μια άλλη……

Μαρια Τσακίρη

Γέννημα αλλά όχι θρέμμα της Σύρου, πέρασαν αρκετά χρόνια περιπλάνησης σε τόπους κατοικίας, εσωτερικής δόμησης και ψυχολογίας και ούσα λάτρης του καλοκαιριού κ της θάλασσας μόνο νησί μου ταιριάζει τελικά! Σταθερά πλέον στην αρχόντισσα των Κυκλάδων (αν μπορούσα στα Bora bora θα πήγαινα) να φωτογραφίζω είτε με τη μηχανή μου είτε με κείμενα, όλα όσα ζω ή προσδοκώ, με ενα yolo σαν συννεφάκι σκέψης πάνω μου, μιας κ θεωρώ οτι είναι η πιο μεγάλη αλήθεια της ζωής μας! Λατρεύω τις αλλαγές και κάνω άνετα κ με κάθε ευκαιρία,γιατι δε μπορώ τα στάσιμα κ βαρετά πράγματα! Τα "λέμε" λοιπόν.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found