to top

Τα Σαγόνια του Καρχαρία η ταινία

Τα Σαγόνια του Καρχαρία η ταινία

Το κλασικό φιλμ του Στίβεν Σπίλμπεργκ, τα Σαγόνια του Καρχαρία, κατάφερε να σημαδέψει την ιστορία του κινηματογράφου, καθώς έγινε η πιο επιτυχημένη σε εισπράξεις ταινία την εποχή που προβλήθηκε στις αίθουσες.

Η δράση της τοποθετείται σε ένα φανταστικό παραθαλάσσιο θέρετρο της Νέας Αγγλίας, όταν ένας τεράστιος, άγριος καρχαρίας επιτίθεται σε ανέμελους κολυμβητές. Ο διευθυντής της αστυνομίας  αναλαμβάνει την αποστολή να τον εξολοθρεύσει με τη βοήθεια ενός βιολόγου  κι ενός τοπικού κυνηγού καρχαριών .

 

• Κέρδισε 3 Όσκαρ και συχνά τη συναντάμε στις λίστες με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών.

• Στην ταινία διάρκειας περίπου 2 ωρών, ο καρχαρίας κάνει την εμφάνισή του μετά από 1 ώρα και 21 λεπτά από την έναρξή της! Και αν ορισμένοι ίσως υποθέσουν ότι αυτό οφείλεται σε επιλογή του σκηνοθέτη προκειμένου να χτίσει ένταση, η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Ο καρχαρίας δεν εμφανίζεται, καθώς το μηχανικό ομοίωμα παρουσίασε πλήθος προβλημάτων. Έτσι, ο Σπίλμπεργκ έπρεπε να φανεί ευρηματικός φιλμάροντας γύρω από το μη λειτουργικό καρχαρία.

• Ο Σπίλμπεργκ δεν ήταν ευχαριστημένος από το γύρισμα που είχε ήδη ολοκληρωθεί, και όταν η ταινία πια στο στάδιο του μοντάζ θέλησε να ξαναγυρίσει κομμάτια της. Για να το πετύχει χρησιμοποίησε την οικιακή πισίνα της συνεργάτιδος του, Βέρνα Σιλντς, ένα ψεύτικο καραβάκι και μια γενναία ποσότητα από γάλα που ρίχτηκε στα νερά της πισίνας για να της δώσει ένα πιο φωτογενές, αληθοφανές χρώμα…

• Η ταινία ετοιμάστηκε κι έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιουνίου του 1975. Οι παραγωγοί ανησυχούσαν ότι κανείς δεν θα μπει στον κόπο να δει μια νέα ταινία καλοκαιριάτικα και δεδομένου ότι είχε μαθευτεί πως πρωταγωνιστούσε μηχανικός καρχαρίας. Το πρώτο Σαββατοκύριακο της προβολής τους, «Τα σαγόνια του καρχαρία» συγκέντρωσαν 7 εκατομμύρια δολάρια από εισιτήρια και μέχρι τον Σεπτέμβριο, με 124 εκατομμύρια δολάρια, έσοδα, είχαν ξεπεράσει τον «Νονό», κατακτώντας τον τίτλο του πιο εμπορικού φιλμ της -μέχρι τότε- ιστορίας.

• Η επιρροή της ταινιας στάθηκε τόσο μεγάλη που ακόμα και σήμερα πολλοί πιστεύουν ότι πίσω τους κρύβονταν κοινωνικά μηνύματα. Ο Σπίλμπεργκ επέμενε ότι πρόκειται απλώς για μια ταινία με έναν καρχαρία, όμως πολλαπλές είναι οι θεωρίες που υποστηρίζουν το αντίθετο.

• Τα Σαγόνια του Καρχαρία ήταν η πρώτη μεγάλη επιτυχία του 26χρονου τότε σκηνοθέτη, Στίβεν Σπίλμπεργκ, η οποία τον καταξίωσε στον χώρο.

• Ο Σπίλμπεργκ αντί να δείχνει τον καρχαρία να κατασπαράζει τους ανθρώπους, έδειχνε μόνο να παλεύουν στο νερό και το αίμα να απλώνεται.

• Μία από τις πιο ξεκαρδιστικές ατάκες στα Σαγόνια του Καρχαρία είναι αυτή του αρχηγού της αστυνομίας όταν αντικρίζει για πρώτη φορά τον τεράστιο καρχαρία. Παγωμένος, μπαίνει στην καμπίνα του καπετάνιου και τον ενημερώνει ότι θα χρειαστούν μεγαλύτερο σκάφος. Η ατάκα, σε συνδυασμό με τον τρόμο στο βλέμμα του, αλλά το και μέγεθος του καρχαρία, προκάλεσαν τρανταχτά γέλια και η ατάκα ψηφίστηκε μίας από τις καλύτερες όλων των εποχών.

 

 

 

Τάσος Δαγκλής

Είμαι ο Τάσος Δαγκλής ο Νεώτερος. Μου αρέσουν οι ταινίες που λένε ωραίες ιστορίες και οι σειρές που δεν κουράζουν. Γράφω γιατί μου αρέσει να μοιράζομαι τις απόψεις μου και να μαθαίνω διαφορετικές. Μέσα σε κάθε ταινία υπάρχει ένας νέος κόσμος, ένα νέο σύμπαν έτοιμο να συναρπάσει

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found