to top

Τα πιο όμορφα καστανά μάτια του παγκόσμιου κινηματογράφου – Ομάρ Σαρίφ

Τα πιο όμορφα καστανά μάτια του παγκόσμιου κινηματογράφου - Ομάρ Σαρίφ

Ο Ομάρ Σαρίφ γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1932 στη Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, στους κόλπους μιας χριστιανικής οικογένειας ρωμαιοκαθολικού δόγματος και λιβανέζικης καταγωγής. 

Σπούδασε σε δραματική σχολή του Λονδίνου και στράφηκε στον κινηματογράφο το 1953, με πρώτη εμφάνιση στην αιγυπτιακή ταινία μια «Μάχη στην Κοιλάδα» για ν’ ακολουθήσουν ρόλοι κυρίως σε ρομαντικές ταινίες.

 

Το πραγματικό του όνομα ήταν Μισέλ Ντεμίτρι Σαλχούμπ. Ο πατέρας του ήταν ένας επιτυχημένος έμπορος ξυλείας που έβγαζε επιπλέον χρήματα μεταποιώντας τα συρματοπλέγματα που άφησαν πίσω τους οι Βρετανοί μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και μετατρέποντάς το σε καρφιά.

Η οικογένεια του ζούσε σε μια πλούσια περιοχή του Καΐρου, όπου η λαμπερή, εξωστρεφή μητέρα του ήταν ξακουστή οικοδέσποινα της υψηλής κοινωνίας. Ανάμεσα στους τακτικούς επισκέπτες στο σπίτι τους, συμπεριλαμβανόταν και ο βασιλιάς Φαρούκ, ο Αιγύπτιος μονάρχης ο οποίος καθαιρέθηκε το 1952.

«Η μητέρα μου συνήθιζε να παίζει χαρτιά με τον βασιλιά Φαρούκ» θυμόταν ο ΣαρίφΣαρίφ. «Πίστευε ότι του έφερνε καλή τύχη. Ήταν η μασκότ του. Η μητέρα μου συνήθιζε να μένει ξύπνια όλη νύχτα»

 

Όταν έγινε 10 ετών, οι γονείς του τον έστειλαν σε ένα σκληρό παραδοσιακό οικοτροφείο αγγλικού στιλ στο Κάιρο. Εκεί που Σαρίφ ανακάλυψε την αγάπη του για το θέατρο, ένα πάθος που τρόμαξε τον πατέρα του, που ήθελε ο γιος του να αναλάβει την οικογενειακή επιχείρηση. Όταν ο πατέρας του τού απαγόρευσε να γίνει ηθοποιός, ο νεαρός Σαρίφ προσπάθησε να κόψει τις φλέβες του.

Από την εφηβεία ακόμα, είχε αρχίσει ήδη να επιδίδεται στο άλλο μεγάλο του πάθος, τις γυναίκες. Οταν δεν μπορούσε να πείσει τους γονείς του να του δώσουν χρήματα για να βγαίνει έξω με τις φίλες του, πούλαγε τα πράγματα του.

Ο Ομάρ Σαρίφ αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Καΐρου με πτυχίο στα μαθηματικά και τη φυσική και πέρασε πέντε χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση. Αλλά δεν μπορούσε να αντισταθεί στο πάθος του για την υποκριτική.

Κατάφερε να κερδίσει μια θέση για να σπουδάσει δράμα στο RADA στο Λονδίνο και πήρε τον πρώτο ρόλο σε μία αραβική ταινία με τίτλο «The Blazing Sun». Εκεί ξεκίνησε και τη μακρά του καριέρα ως γόης του σινεμά, αφού σύναψε σχέση με την συμπρωταγωνίστρια του και Αιγύπτια ηθοποιό Φατέν Χαμάμα. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο και χώρισε το 1974.

 

 

Λώρενς της Αραβίας
Ο πρώτος αγγλόφωνος ρόλος του Σαρίφ ήταν αυτός του φανταστικού χαρακτήρα Σαρίφ Άλι στο ιστορικό έπος του David Lean Ο Λώρενς της Αραβίας. Ο Σαρίφ πήρε τον ρόλο όταν ο Ντίλιπ Κουμάρ τον απέρριψε, ο Horst Bucholz απεδείχθη ακατάλληλος και ο Μωρίς Ρονέ δεν μπορούσε να χρησιμοποιήσει φακούς επαφής οι οποίοι θα έκρυβαν τα μάτια του.

Το κάστινγκ για τον Σαρίφ σε αυτό που σήμερα θεωρείται ένας από “τους πιο απαιτητικούς ρόλους στην ιστορία του Χόλιγουντ” ήταν πολύπλοκο και ριψοκίνδυνο δεδομένου ότι ήταν άγνωστος έξω από την Αίγυπτο. Ωστόσο, όπως αναφέρει ο ιστορικός Στίβεν Τσαρλς Κέιτον, ο Lean επέμενε να χρησιμοποιεί Αιγύπτιους ηθοποιούς όποτε αυτό ήταν δυνατό ώστε να δημιουργεί αυθεντικές ταινίες. Ο Σαρίφ θα χρησιμοποιούσε αργότερα την διφορούμενη εθνικότητά του και σε άλλες ταινίες : “Μιλούσα ελληνικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και αραβικά”, είπε. Όπως σημείωσε ο Σαρίφ, η προφορά του τού επέτρεπε “να ενσαρκώνει ρόλους τουριστών χωρίς κανένας να γνωρίζει ακριβώς από πού καταγόμουν”, κάτι το οποίο αποδείχθηκε αρκετά πετυχημένο καθ’όλη την διάρκεια της καριέρας του.

Για να πάρει τον ρόλο, ο Ομάρ Σαρίφ έπρεπε να υπογράψει ένα συμβόλαιο για επτά ταινίες με την Κολούμπια και μισθό 50,000 δολάρια ανά ταινία.

Ο Λώρενς της Αραβίας ήταν εμπορική επιτυχία με θετικές κριτικές. Η ερμηνεία του Σαρίφ τού εξασφάλισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου και μια νίκη Χρυσής Σφαίρας Β’ Ανδρικού Ρόλου σε Κινηματογραφική Ταινία και Χρυσής Σφαίρας Νέου Ηθοποιού. Απέκτησε παγκόσμια φήμη ως ο δημοφιλέστερος Γαλλοάραβας ηθοποιός.

 

• Ο Ομάρ Σαρίφ και ο Πίτερ Ο Τουλ συμπλήρωναν ο ένας τον άλλο τέλεια και εκτός οθόνης. Κατά τα διαλείμματα από τα γυρίσματα στην έρημο της Ιορδανίας, οι δυο τους σάρωναν τα πορνεία της Βυρηττού. Ο Ο Τουλ θυμάται ότι βούταγαν σε μπανιέρες γεμάτες σαμπάνια και έχαναν σε μία νύχτα μισθούς 9 μηνών στα χαρτιά. «Πίναμε ασταμάτητα για 48 ώρες και κυνηγούσαμε γυναίκες σε κάθε κλαμπ» αποκάλυψε ο Σαρίφ στα απομνημονεύματά του με τίτλο «The Eternal Male».

• Η έξαλλη ζωή των δύο φίλων και συνάδελφων, όμως, σχεδόν κατέστρεψε την Χολιγουντιανή πρεμιέρα της ταινίας, όταν οι δυο τους συνελήφθησαν το προηγούμενο βράδυ στην εταιρεία του κωμικού Λένι Μπρους, ο οποίος πιάστηκε στα γυρίσματα με μία σύριγγα ηρωίνης. «Ο παραγωγός Σαμ Σπίγκελ μας έβγαλε από τη φυλακή» θυμάται ο Σαρίφ χρόνια αργότερα «έφτασε με έξι δικηγόρους. Φυσικά, ήμασταν εντελώς τρομοκρατημένοι»

 

 

Ο Σαρίφ μιλούσε με ευχέρεια αραβικά, αγγλικά, ελληνικά και γαλλικά. Επίσης λίγα ιταλικά και τούρκικα.

• Υπεβλήθη το 1992 σε εγχείρηση τριπλού μπαϊπάς και υπέφερε από ελαφρύ καρδιακό επεισόδιο το 1994. Μέχρι το μπαϊπάς, ο Σαρίφ κάπνιζε πενήντα τσιγάρα την ημέρα, αλλά έπειτα από την περιπέτειά του το έκοψε εύκολα.

Ο Ομάρ Σαρίφ αποχώρησε από το χώρο της υποκριτικής το 2006, δηλώνοντας σε συνέντευξή του: «Αποφάσισα πως δεν ήθελα να είμαι σκλάβος πια κανενός πάθους, εκτός από τη δουλειά μου. Είχα πολλά πάθη – μπριτζ, άλογα, τζόγο. Επιθυμώ να ζήσω ένα άλλο είδος ζωής, να είμαι περισσότερο με την οικογένειά μου, γιατί δεν της αφιέρωσα αρκετό χρόνο». Τα επόμενα χρόνια αναίρεσε την απόφασή του αυτή σε μια – δυο περιπτώσεις.

→ Το 2015, ο γιος του, Τάρεκ, αποκάλυψε ότι ο πατέρας του σταμάτησε την υποκριτική εξαιτίας της νόσου Αλτσχάιμερ από την προσβλήθηκε, προσθέτοντας ότι ο Σαρίφ δεν θυμόταν ούτε τις πιο μεγάλες του επιτυχίες, όπως ο «Λόρενς της Αραβίας», την ταινία που του άνοιξε τον δρόμο για την απόλυτη επιτυχία. Δύο μήνες αργότερα, στις 10 Ιουλίου, εφυγε, σε ηλικία 83 ετών.

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following