to top

Συνέντευξη για δουλειά. Μια ώρα δύσκολη ή μήπως όχι;

Συνέντευξη για δουλειά. Μια ώρα δύσκολη ή μήπως όχι;

Περίοδος κρίσης, δυσκολία στο να εργαστείς αλλά μη πτοείσαι. Φτιάξε γερό βιογραφικό και ξεκίνα την αναζήτηση εργασίας. Η διαδικασία της συνέντευξης είναι κοινώς αποδεκτό από όλους ότι είναι αγχωτική, με μεγάλες πιθανότητες το προηγούμενο βράδυ να χάσεις λίγο τον ύπνο σου, να παίζεις μέσα στο κεφάλι σου σε λούπα ερωτοαπαντήσεις ή ακόμη να κάνεις και role play μπρόστα στον καθρέφτη για να βρεις το κατάλληλο στυλ και τρόπο που θα πουλήσεις τον εαυτό σου.

Και καλά κάνεις! Το παν είναι να δείξεις σιγουριά, αυτοπεποίθηση και θετική ενέργεια! Παρακάτω κάποιες από τις σίγουρες ερωτήσεις που θα σου ζητηθούν να απαντήσεις.

 

1.Ποια είναι η μεγαλύτερη δύναμή σου;
Σε μια τέτοια ερώτηση, καλό θα ήταν να παραθέσεις όλα εκείνα που ώθησαν τον προηγούμενο εργοδότη σου να σε εμπιστευτεί και να σε προσλάβει. Ταυτόχρονα, απαραίτητο στοιχείο αναφοράς η αξιοπιστία σου και η επιμονή σου να φέρνεις σε πέρας απαιτητικά projects.

Τip: Μην πεις απλά το επίθετο που σε χαρακτηρίζει, αλλά αιτιολόγησε το με συγκεκριμένα παραδείγματα.

 

2.Ποια είναι μεγαλύτερη αδυναμία σου;
Προφανώς, ο μελλοντικός εργοδότης σου δε θέλει να ακούσει μια λίστα αδυναμιών, οπότε όπως πολύ καλά κατάλαβες πρόκειται για μια ερώτηση-παγίδα. Εδώ μπορείς να επικεντρωθείς σε μία μόνο αδυναμία σου, δίνοντας τα κατάλληλα παραδείγματα και έπειτα να αναφερθείς στον τρόπο με τον οποίο προσπαθείς να την περιορίσεις ή και να την αποβάλλεις. Προτιμότερο θα ήταν η αδυναμία σου να είναι άσχετη με το αντικείμενο εργασίας που έχεις επιλέξει.

Τip: Ξέφυγε από το τεριμμένο «Είμαι εργασιομανής ή τελειομανής.» Ακόμη και εδώ με κάτι διαφορετικό μπορείς να εντυπωσιάσεις!

 

3.Πώς χειρίζεσαι το άγχος και την πίεση;
Αρχικά, μίλησε συνοπτικά για το άγχος και προσπάθησε να πείσεις το μελλοντικό σου εργοδότη για τα θετικά του άγχους, όπως είναι η δημιουργικότητα που σου προσφέρει. Σε καμία περίπτωση μην προβάλλεις το άγχος ως κάτι αρνητικό, γιατί το μόνο που θα καταφέρεις θα είναι να δείξεις μια αγχώδη και απλησίαστη πλευρά του εαυτού σου.

Tip: Πάντα βλέπουμε την θετική πλευρά των καταστάσεων. Και το άγχος μπορεί με κατάλληλο χειρισμό να αποβεί παραγωγικό!

 

4.Περιέγραψε μια δύσκολη μέρα στο χώρο εργασίας σου και πως την ξεπέρασες.
Μίλησε για κάποιο πρόβλημα που προέκυψε σε προηγούμενο χώρο εργασίας, για τη λύση και επικεντρώσου εκεί. Στη λύση!

Tip: Καλό είναι να έχεις βρει ήδη τι θα πεις ώστε να απαντήσεις σύντομα το πως χειρίστηκες την κατάσταση, συγκεκριμένα, αποτελεσματικά και ψύχραιμα.

 

5.Πώς ορίζεις την επιτυχία;
Μια τέτοια ερώτηση δείχνει, το ήθος, τους στόχους και την προσωπικότητά σου. Απαραίτητη προϋπόθεση να γνωρίζεις το είδος της εργασίας, ψάχνοντας στο διαδίκτυο πληροφορίες για αυτήν.

Tip: Εάν κάποιες αξίες σου ταιριάζουν με αυτές του εκάστοτε τομέα εργασίας, ανάφερέ τις.

 

6.Γιατί έφυγες από την προηγούμενη δουλεία σου;
Σε καμία περίπτωση μη μιλήσεις με άσχημα λόγια για τον προηγούμενο εργοδότη σου. Αυτό θα δείξει άνθρωπο με ήθος και αρχές.

Tip: Σκόπιμο θα ήταν να πεις πως έψαχνες μεγαλύτερες εργασιακές προκλήσεις και να δικαιολογήσεις αυτή τη θέση σου.

 

7.Γιατί θες αυτή τη δουλειά;
Φυσικά γιατί ανταποκρίνεται στο αντικείμενο σπουδών σου και άρα στις ικανότητές σου. Θα μπορούσες να πεις και δυο λόγια για το κομμάτι της εργασίας που σε ενδιαφέρει.

Τip: Μέσα από την απάντηση σου δείξει ότι η συγκεκριμένη θέση σου δίνει όραμα και βλέψεις για το εργασιακό σου μέλλον.

 

8.Γιατί πιστεύεις ότι πρέπει να σε προσλάβουμε;
Εδώ αναφέρεις μια λίστα με όλα τα προτερήματά σου. Υπευθυνότητα, υπομονή, επιμονή, αξιοπιστία, συνέπεια και σταθερότητα είναι μερικά από αυτά.

Tip: Επικεντρώσου σε εκείνο το στοιχείο του χαρακτήρα σου που σε κάνει μοναδικό.

 

9.Μίλησέ μου για τον εαυτό σου.
Απαρίθμησε πολλά από τα πλεονεκτήματα και τα επιτεύγματά σου. Εάν αγχωθείς, σκέψου πως θα σε περιέγραφε ο καλύτερός σου φίλος. Εάν πάλι είσαι νέος στην αγορά εργασίας, μίλησε για τις σπουδές σου. Βραβεία, συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια, άριστοι βαθμοί, ίσως κάποια υποτροφία είναι θετικές προοπτικές.

Tip: Κλείσε σύντομα την απάντησή σου. Εάν ο συνεντευξιάζων κάνει μια μικρή παύση, μείνε σιωπηλός και ήρεμος μέχρι να μιλήσει. Το κάνει για να τσεκάρει τις αντοχές σου στην πίεση.

 

Καλή επιτυχία!

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following