to top

Το πρώτο Jukebox τοποθετείται σε ένα σαλούν του Σαν Φρανσίσκο

Jukebox

Το Jukebox είναι ένα ημιαυτόματο μηχάνημα αναπαραγωγής μουσικής. Πήρε τ’ όνομά του από την λέξη jook ή juke, που στην αφροαμερικάνικη αργκό σημαίνει χορός, πανδαιμόνιο, και τη λέξη box, που σημαίνει κουτί.

 

Δημιουργός του ήταν ο Λούις Γκλας, ένα τοπικό στέλεχος της General Electric. Μέσα σε ξύλινο κουτί τοποθέτησε ένα φωνογράφο Έντισον με 4 ακουστικούς σωλήνες και μία υποδοχή για νομίσματα. Ο καθένας με 5 σεντς μπορούσε να ακούσει το αγαπημένο του τραγούδι. Τα πρώτα μηχανήματα έπαιζαν μόλις μια ηχογράφηση 2 λεπτών μουσικής ή άλλου είδους. Σύντομα, όμως, αναπτύχθηκαν άλλες συσκευές που επέτρεπαν στους πελάτες να διαλέγουν τραγούδια μεταξύ πολλών δίσκων.

Το πρώτο Jukebox  τοποθετήθηκε στις 23 Νοεμβρίου 1889 σ’ ένα σαλούν του Σαν Φρανσίσκο, εντυπωσιάζοντας τους θαμώνες του. Στις αρχές του 20ου αιώνα οι κύλινδροι αντικαθίστανται από πλάκες γραμμοφώνου και αργότερα με δίσκους 45 στροφών. Το 1927, το Jukebox γίνεται ηλεκτρικό. Για να ξεκινήσει το τραγούδι ουσιαστικά ο εγκέφαλος δίνει τις μηχανικές εκείνες εντολές που θα ξεκινήσουν ένα ντόμινο κινήσεων. Ανοίγουν κυκλώματα, κλείνουν κυκλώματα, γυρίζουν πλακέτες, αρχίζει να κινείται η δισκοθήκη, παίρνει τον δίσκο, τον φέρνει μπροστά και αρχίζει το κομμάτι.

• Το συναντάμε σε εστιατόρια, μπαρ (νόμιμα και παράνομα) και κλαμπ, όπου ο κόσμος μπορούσε να ακούσει τις αγαπημένες του επιτυχίες, να χορέψει και να ξοδέψει.

• Στις μέρες μας, το  Jukebox είναι συλλεκτικό αντικείμενο, ιδιαίτερα τα Βούρλιτζερ, που είναι αληθινά έργα τέχνης. Στην αγορά κυκλοφορούν Jukebox, που παίζουν CD, ακόμη και MP3.

• Το Jukebox είναι ταυτισμένο στο λαϊκό υποσυνείδητο με την έκρηξη του Rock ‘n’ Roll και στη χώρα μας με τους λαϊκούς καημούς της δεκαετίας του ’50 και του ’60.

• Το μοντέλο 1015-Bubbler της Wurlitzer είναι το πιο κλασικό και δημοφιλές σχέδιο για jukebox. Πολλά από αυτά συνέχισαν να λειτουργούν μέχρι τα 1950 και συσχετίζονται με την λαϊκή κουλτούρα αυτής της δεκαετίας παρόλο που η προέλευσή τους ήταν από τη δεκαετία του 1940. Ο λόγος είναι η μοναδική ανάδειξη την εμφάνισής τους και η μαζική παραγωγή τους. Σχεδιασμένα από τον στυλίστα Paul Fuller, φημολογείται ότι όταν οι εταιρείες παραγωγής μουσικού εξοπλισμού οδηγήθηκαν στην προσπάθεια υπέρ του πολέμου, εκείνος είχε περισσότερο χρόνο να ασχοληθεί με την σχεδίαση της αισθητικής.

 

 

maxresdefault

 

Σήμερα ένα Juke-box που λειτουργεί κανονικά κοστίζει από 3.000 μέχρι και 15.000 ευρώ, ανάλογα με τη χρονιά κατασκευής του, το μοντέλο και τη σπανιότητά του.

Η ποιότητα του ήχου δεν συγκρίνεται με κανενός άλλου στερεοφωνικού στους δίσκους των 45 στροφών. Επειδή λειτουργούν με λυχνίες, όπως τα παλιά ραδιόφωνα και οι τηλεοράσεις, έχουν περισσότερες αρμονικές από τα τρανζίστορ, με αποτέλεσμα ο ήχος να είναι σαφώς ανώτερος.

Τα τελευταία χρόνια τα μαγαζιά έχουν κάνει στροφή στην vintage εποχή κι έτσι βρίσκουμε αρκετούς τέτοιους θησαυρούς που μας θυμίζουν κάτι από εκείνη την εποχή των Jukebox λένε χαρακτηριστικά πως και μόνο αναμμένο να το έχεις, είναι ένα κόσμημα. Κι εμείς συμφωνούμε απόλυτα μαζί τους!

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following