to top

Όποιος θέλει να έρθει για καφέ, ας σηκώσει το χέρι – (Εναλλακτικός τίτλος: Δημοκρατικές διαδικασίες)

ας σηκώσει το χέρι

Μη μου σκοτίζεστε, αγάπες μου. Θα βρούμε την άκρη. Αρκεί να υπάρχει θέληση και συμμετοχή στις δημοκρατικές διαδικασίες. Άλλωστε, στην Ελλάδα ζούμε. 

Η Δημοκρατία «γεννήθηκε» στην Αρχαία Αθήνα. Ο Κλεισθένης έβαλε τα θεμέλια. Εμείς ως γνήσιοι απόγονοί του θα ασχοληθούμε με τα σοβατεπιά. Το κτίσμα παραμένει αγέρωχο. Αιώνες τώρα αντιστέκεται. Δεν το σκιάζει φοβέρα καμιά. Ούτε καταιγίδες, ούτε λιμοί, σεισμοί, καταποντισμοί, ούτε ο τυφώνας Κατίνα. Φροντίζουμε να το συντηρούμε. Λειτουργούμε σαν ένα άτυπο τμήμα μικρών έργων. Δραστήριο και εφευρετικό.

Στο αίμα μας δεν κυλά μόνο το αίμα του Κλεισθένη ή του Περικλή, αλλά και του Οδυσσέα. Εξ ‘ου κι έχουμε το νου μας στις περατζάδες και τα ταξίδια. Αλλά είμαστε και πολυμήχανοι. Όλο και κάτι νέο θα σκαρφιστούμε για να δουλεύει απρόσκοπτα ο μηχανισμός της Δημοκρατίας.

 

Το ίδιο θα πράξουμε και τώρα. Θα σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Κι αν δεν τις φτάνουμε, θα φορέσουμε τακούνι. Σε καμία περίπτωση, όμως, δεν θα επιτρέψουμε στους πόντους που μας υπολείπονται να μας στερήσουν τα δικαιώματά μας. Δεν ετοιμαζόμαστε για τσολιάδες. Αλλά για τη Μεγάλη Έξοδο… του φρέντο καπουτσίνο. Όποιος θέλει να έρθει για καφέ, να σηκώσει το χέρι. Ή ας στείλει ένα γραπτό αίτημα στο κεντρικό μέιλ της παρέας του.

Στο εξής, ένα μέλος από κάθε παρέα άνω των τεσσάρων ατόμων θα εκτελεί χρέη γραμματέα. Θα συγκεντρώνει τις δηλώσεις ενδιαφέροντος και αυτές θα αξιολογούνται. Το βράδυ της τελευταίας εργάσιμης θα γίνεται κλήρωση. Τέσσερα μέλη θα είναι οι μεγάλοι τυχεροί που το προσεχές σαββατοκύριακο θα συναθροιστούν σε κάποιο μαγαζί της πόλης. Οι νικητές θα πληροφορούνται σχετικά με sms ή μήνυμα σε κοινή συνομιλία στο messenger. Η έγκαιρη ενημέρωση κρίνεται απαραίτητη για την ανάλογη προετοιμασία των καφεδούχων. Οι ίδιοι θα κληθούν να φτιάξουν μαλλί, να επιλέξουν outfit και να εφοδιαστούν με μάσκες και αντισηπτικά στην προσωπική τους τσάντα. Σε περίπτωση που κάποιος από αυτούς δεν ακολουθήσει πιστά τους κανόνες, αποκλείεται της διαδικασίας. Τη θέση του θα λάβει ένας αναπληρωματικός.

Αντίστοιχη μέθοδος θα εφαρμοστεί και σε περιπτώσεις ανωτέρας βίας. Εάν ένα μέλος εμφανίσει συμπτώματα οποιασδήποτε γρίπης ή γενικότερης παθογένειας, από φτέρνισμα μέχρι παρανυχίδα, θα στερείται υποχρεωτικώς τον καφέ για δύο ολόκληρες εβδομάδες, μέχρι να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος ανάρρωσής του ή να έχει βγάλει καινούρια νύχια.

Εάν πάλι μία πολυπληθής παρέα θέλει να εφαρμόσει πιο διαφανείς τρόπους επιλογής έχει το δικαίωμα ονομαστικής ψηφοφορίας. Οργανώνει μία ομαδική βιντεοκλήση μέχρι τη δύση της τελευταίας εργάσιμης ημέρας. Κάθε μέλος ανακοινώνει ανοιχτά τα ονόματα τριών μελών –συμπεριλαμβανομένου και του δικού του- που επιθυμεί να πιουν μαζί καφέ το σαββατοκύριακο. Αυτοί που θα συγκεντρώσουν τις λιγότερες ψήφους, θα τον πιουν μόνοι τους. Στο σπίτι. Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, θα προηγηθεί συζήτηση. Ένα είδος debate. Κάθε υποψήφιος θα αναφέρει σε τίτλους τα νέα της εβδομάδας, καθώς και τον αριθμό των κοινωνικών σχολίων (κουτσομπολιών) που έχει συλλέξει.

Η συγκεκριμένη τακτική θα βοηθήσει καταλυτικά την κρίση των μελών. Οι συμμετέχοντες στη συνομιλία θα επιλέγουν ευκολότερα εκείνα τα πρόσωπα που θεωρούν ότι έχουν περισσότερο υλικό προς συζήτηση την ώρα του καφέ. Στην περίπτωση που κάποιος καταφύγει σε ψέματα προς όφελός του και η πλάνη αποκαλυφθεί κατά τη διάρκεια της συζήτησης θα εξορίζεται σε παραδίπλα καφετέρια και τη θέση του θα καταλαμβάνει ένα μέλος – μπαλαντέρ.

 

Φυσικά, υπάρχει και η δυνατότητα της εκ περιτροπής φιλίας. Μία παρέα των οχτώ ατόμων μπορεί να χωριστεί σε δύο υποομάδες. Κάθε μία από αυτές θα πηγαίνει για καφέ κάθε 15 μέρες και στο τέλος του μήνα θα διεξάγονται αρχαιρεσίες με στόχο την εκ νέου ανάδειξη των δύο ομάδων. Το εν λόγω μέτρο θα εφαρμοστεί μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου και θα δώσει την ευκαιρία στο σύνολο των φίλων να συναναστραφούν, να συνδιαλεχθούν και να συνπιούν.

Όλες οι παραπάνω οδηγίες θα συμβάλουν στην αποτελεσματική διατήρηση των σχέσεων μεταξύ όλων των μελών μιας παρέας, προκειμένου να μην διαλυθούν φιλίες ετών ή να μη δημιουργηθούν κλίκες που θα βλάψουν τους υπόλοιπους. Στην περίπτωση που μία παρέα δεν θελήσει να πάρει οποιοδήποτε ρίσκο, είναι ελεύθερη να συνεχίσει να απολαμβάνει τον καφέ της μέσω τηλεδιάσκεψης.

Όσο δύσκολες κι αν είναι οι συνθήκες, κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος. Γιατί επικρατεί ψυχραιμία, λογική και πάνω από όλα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ. Ας κάνουμε ένα live party στο Facebook να πιούμε αυτό.

Αντώνης Μπούμπας

O Αντώνης έχει ψώνιο με το γράψιμο και το θέατρο - αν μπορούσε θα έκανε μόνο αυτά στη ζωή του - αλλά οι επαγγελματικές του υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν να βρίσκεται στην πόλη. Όποτε μπορεί, ανεβαίνει, βιώνει, βλέπει παραστάσεις και γράφει γι αυτές..

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found