Αν άνοιγε μια αλυσίδα καταστημάτων που πουλάει προσωπικότητες και επιβεβαίωση, θα είχαμε ξεχρεώσει 3 φορές και ίσως να είχαμε αγοράσει και τη Γερμανία. Προσωπικότητα και ανάγκη για επιβεβαίωση είναι έννοιες έντονα αλληλένδετες. Μια ισχυρή προσωπικότητα θεωρώ πως δεν χρήζει ανάγκης επιβεβαίωσης.
Έρωτας. Από τα πιο δυνατά και βαθιά συναισθήματα. Μπορεί να σε απογειώσει ή να σε ρίξει στα τάρταρα, αφού σκεπάζει όλη σου την καθημερινότητα. Παραδόξως, εδώ κερδίζουν κυρίως οι αναίσθητοι, οι επιφανειακοί. Γιατί; Γιατί δεν τους νοιάζει να απορρίψουν.
Απόρριψη. Πάντα πονάει, αλλά δεν θα καταλάβω ποτέ γιατί. Μπορεί να λειτουργήσει διδακτικά και μάλλον θα έπρεπε να μας ανακουφίζει. Δεν ζούμε 1000 χρόνια για να σπαταλάμε τον λίγο ελεύθερο χρόνο μας με ημίμετρα ή άτομα που δεν μας θέλουν.
Απωθημένα. Η απόρροια της απόρριψης. Ότι χειρότερο μπορεί να κουβαλάς πάνω σου. Και γιατί έχουμε απωθημένα; Γιατί είμαστε εγωιστές του κερατά. Γιατί δεν δεχόμαστε ότι κάποιος/α δεν μας θέλει. Στην τελική, ποιοί είμαστε για να μας θέλει; Και το κυριότερο: ποιος/α είναι αυτός/ή που θα επηρεάσει τη ζωή μας αν μας απορρίψει; Και όχι μόνο τη ζωή μας, αλλά και των επόμενων ταλαίπωρων που θα εμφανιστούν along the way.
Φλερτ. Όλοι και όλες φλερτάρουν, συνέχεια και παντού. Γιατί; Γιατί γουστάρουν. ΛΑΘΟΣ. 9 στους 10 φλερτάρουν γιατί έχουν ανάγκη επιβεβαίωσης. Αν έχουν και οι 2 την ανάγκη, ούτε γάτα ούτε ζημιά. Αν την έχει μόνο ο ένας, ο άλλος δεινοπαθεί. Και θα μιλήσω αναγκαστικά για τις γυναίκες, γιατί με γυναίκες βγαίνω.
Είναι λοιπόν, μια συγκεκριμένη κατηγορία γυναικών: δείχνουν ωραίες, δυναμικές, ευχάριστες, δραστήριες, δείχνουν να έχουν όλο το πακέτο. Τις γνωρίζεις, φλερτάρετε, νιώθεις ότι έχεις βρει τη στέγη που θα σκεπάσει τον επόμενό σου έρωτα. Το κακό είναι ότι υπάρχει ένας πρώην, αυτός που έχει την επικαρπία του σπιτιού αυτού. Ο πρώην που ποτέ δεν είσαι εσύ. Ευτυχώς.
Συνήθως είναι ο αναίσθητος που λέγαμε πιο πάνω, ή απλά ο ειλικρινής που δεν θέλει. Κι εσύ είσαι το ρομαντικό κορόιδο, ο rebound guy, μια ακόμα stepping stone αυτής της υπεργαμάτης κοπέλας, που τελικά είναι πιο αδύναμη κι από φύλλο στον αέρα. Είσαι αυτός που νομίζεις ότι ζεις κάτι αμοιβαίο, αλλά τελικά έρχεσαι 2ος σε έναν αγώνα που δεν ξέρεις καν ότι διεξάγεται. Αυτός που βγαίνει ζηλιάρης αν τολμήσει να πει το παραμικρό. Πώς είναι δυνατόν να ζηλέψεις κάτι που ζει μονάχα στη σφαίρα της φαντασίας της;
Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεσαι ο χαμένος της υπόθεσης. Οκ, όλοι την έχουμε πάθει και έχουμε εμπλακεί σε τέτοια περίπτωση. Αν το καλοσκεφτείς όμως, είσαι τυχερός, είσαι αυτός που γλίτωσε. Είναι αδύνατο να δώσεις σε κάποια που αρνείται να δεχτεί. Χαμένος είναι εκείνος που του ορίζει τη ζωή κάποιος άλλος ή –ακόμα χειρότερα- μια εμμονή με μηδενικές πιθανότητες να βγει αληθινή. Αυθόρμητα μου έρχονται στο μυαλό και στα χείλη οι στίχοι του Θανάση Παπακωνσταντίνου, από τον Τειρεσία:
“Τυφλός είναι κι εκείνος που κάνει ότι δεν ξέρει
πως πίνει απ’ το πηγάδι το σκοτεινό
που ό,τι τον κατατρώει ανάγκη το `χει κάνει
ή στην αυλή το κρύβει να ξεχαστεί”.
Δεν γίνεται να βγεις “χαμένος” όταν έχεις απέναντί σου έναν άνθρωπο που πάσχει από το σύνδρομο της Στοκχόλμης με αυτόν που τον κατατρώει.
Που κολλάνε όλα αυτά με την προσωπικότητα; Μια ισχυρή προσωπικότητα ποτέ δεν θα φλερτάρει αναζητώντας επιβεβαίωση: η επιβεβαίωση είναι μόνο για τις κρατήσεις. Ένας άνθρωπος με ισχυρή προσωπικότητα ερωτεύτεται επειδή είναι έτοιμος, όχι για συμφέρον. Μια ισχυρή προσωπικότητα διαχειρίζεται την απόρριψη και δεν αποκτά απωθημένα. Μια ισχυρή προσωπικότητα ζει για πάρτη της και όχι για να μπει στο μάτι του πρώην.
Ζήστε.