to top

Ο Πύργος του Άιφελ έχει τα μυστικά του

Ο Πύργος του Άιφελ έχει τα μυστικά του

Ο Πύργος του Άιφελ είναι ίσως το πιο διάσημο σύμβολο του Παρισιού. Θα μπορούσε κανείς να πει, ότι ο Πύργος του Άιφελ, είναι το Παρίσι. Για χρόνια ήταν το πιο ψηλό κτίριο του κοσμου, με ύψος 324 μέτρα (300 χωρίς την κεραία) αλλά το ξεπέρασε το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ της Νέας Υόρκης το 1931.

Η κατασκευή χρειάστηκε περισσότερο από δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Κάθε ένα από τα περίπου 12.000 κομμάτια σιδήρου έχουν σχεδιαστεί χωριστά για να τους δώσει ακριβώς το σχήμα που απαιτείται. Όλα τα κομμάτια ήταν προκατασκευασμένα και συναρμολογήθηκαν με περίπου 7 εκατομμύρια καρφιά.

Έχει βάρος 10.000 τόνους και η κατασκευή του είναι τόσο σταθερή, ώστε παρεκκλίνει μόλις έως 7,5 εκατοστά με δυνατό άνεμο. Έχει τρία επισκέψιμα επίπεδα, καθένα προσβάσιμο με σκάλες ή με ανελκυστήρα. Για την άνοδο μέχρι το πρώτο επίπεδο χρειάζονται 302 βήματα (το ίδιο και για το δεύτερο). Το τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο είναι προσβάσιμο μόνο με τον ανελκυστήρα. Τόσο το πρώτο όσο και το δεύτερο επίπεδο διαθέτουν εστιατόριο.

 

 

 

• Ο Πύργος του Άιφελ εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου 1889 και άνοιξε για το κοινό στις 6 Μαΐου 1889.

• Ο πύργος επικρίθηκε πολύ από το κοινό, καθώς πολλοί είχαν την άποψη πως ήταν αντιαισθητικός. Οι καθημερινές εφημερίδες γέμισαν με οργισμένες επιστολές από την καλλιτεχνική κοινότητα του Παρισιού.

• Δεν υπάρχει χολιγουντιανη ταινία, που αναφέρεται στο Παρίσι και να μην έχει ένα παριζιάνικο παράθυρο που περιλαμβάνει τον πύργο.

• Ο Άιφελ είχε πάρει άδεια για να σταθεί ο πύργος επί 20 έτη· προοριζόταν για να διαλυθεί το 1909, όταν η ιδιοκτησία του θα είχε επανέλθει στον Δήμο Παρισιού. Η πόλη είχε προγραμματίσει να τoν γκρεμίσει, αλλά επειδή ο πύργος αποδείχτηκε χρήσιμος για σκοπούς επικοινωνίας, επετράπη η παραμονή του και μετά τη λήξη της άδειας.

• Έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, κατά τη διάρκεια της Μάχης του Μάρνη το 1914. Από την κορυφή του πύργου στέλνονταν ειδικά σήματα, που κατεύθυναν τα γαλλικά στρατεύματα στην πρώτη γραμμή.

• Το 1889, η γαλλική εφημερίδα Le Figaro δημιουργήσει ένα τυπογραφείο στο δεύτερο όροφο του Πύργου του Άιφελ.

• Ο Πύργος του Άιφελ συρρικνώνεται. Κάθε χειμώνα είναι περίπου τέσσερις έως οκτώ ίντσες πιο κοντός.

• Κάθε βράδυ, κάθε ώρα ο πύργος καλύπτεται με χρυσά φώτα και λάμπει για πέντε ολόκληρα λεπτά.

• Το 1889 βάφτηκε κίτρινος και από το 1954 έως το 1961 είχε ένα καφέ – κόκκινο χρώμα. Κάθε επτά χρόνια, απαιτούνται 50 έως 60 τόνοι χρώμα προκειμένου να ξαναβαφτεί ο Πύργος για να προστατευτεί από τη σκουριά.

• Ο Πύργος του Άιφελ χτίστηκε σε δυο χρόνια, δυο μήνες και πέντε μέρες, χρόνο ρεκόρ για τα τέλη της δεκαετίας του 1880.

• Οι ώρες λειτουργίας είναι όλες τις μέρες της εβδομάδας από 9.30πμ με 11.00μμ και το καλοκαίρι 9 το πρωί με 12 το βράδυ. Καλό θα ήταν να έχετε κλείσει το εισιτήριο σας από το διαδίκτυο, μήνες πριν – πατήστε εδώ

• Ο Πύργος του Άιφελ δεν είχε αρχικά ανελκυστήρες. Οι ανελκυστήρες εγκαταστάθηκαν στις 26 Μαΐου.

• Στο Πύργο του Άιφελ στεγάζεται ένα γραφείο εφημερίδας, ένα ταχυδρομείο, επιστημονικά εργαστήρια, θέατρο, και το πρώτο επίπεδο μετατρέπεται σε παγοδρόμιο κάθε χρόνο.

 

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following