to top

O αριστερός ψάλτης στα χρόνια της πανδημίας

O αριστερός ψάλτης

Μα φυσικά Τασία μου και πήγα στην Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων και μάλιστα από τις πρώτες της ενορίας. Είχα κλείσει τη θέση μου πριν καν βγει στο Φ.Ε.Κ. την ημέρα που ανακοινώθηκε από το Νικόλα μας και το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας – με τέσσερα πρόσφορα, ένα κιβώτιο Νάμα από το Οινοποιείο Χατζηδάκη και ένα ντενεκέ λάδι Μάνης όλα γίνονται τη σήμερον ημέρα Τασία μου- και μάλιστα έπιασα την καλύτερη των καλυτέρων: πρώτη σειρά, πάντα από τη δεξιά πλευρά των καθισμάτων φυσικά και τρίτη θέση στη συγκεκριμένη σειρά.

Το ξέρω Τασία μου ότι οι γυναίκες πρέπει να κάθονται στα αριστερά στασίδια, αλλά είχα τους λόγους μου. Έχεις καλύτερη οπτική του αριστερού ψάλτη Τασία μου από τα δεξιά στασίδια και τη πρώτη, άντε και τη δεύτερη σειρά. Δε σε εμποδίζει ούτε η εικόνα της Γεννήσεως, ούτε το τραπέζι που αφήνουμε τα κόλλυβα υπέρ αναπαύσεως/υγείας. Αχ, αυτός ο νέος αριστερός ψάλτης … Τι φωνή! Τι ανάστημα! Τι άντρας! Λεωνίδας – Κορνήλιος Μπισμπίκης. Από την Μάνη της Πελοποννήσου η καταγωγή του. Και ένα έχω να σου πω Τασία μου: όσο ξενέρωτο είναι το διπλό όνομα του, άλλο τόση ένταση βγάζει το επίθετο του σε ειδικούς χώρους ενός σπιτιού, όπως τις σκάλες τις εισόδου, τη τραπεζαρία, το μπαλκόνι…

 

Αχ, να τον άκουγες να ψέλνει το “Η παρθένος σήμερον, τον υπερούσιον τίκτει … “ να σου σηκώνεται η τρίχα Τασία μου. Ευτυχώς που άνοιξε και η Λίτσα στη γωνία και έκανα το μπικίνι, γιατί δεύτερη φορά να δω το σπάνιο αειθαλή θαμνοειδές να φουντώνει στη “περιοχή”, δε θα το άντεχα. Και δεν είναι περίοδος να δίνω δικαιώματα στη γειτονιά. Να με πιάσει και η Φιλίτσα στο στόμα της να μην μπορώ να κρυφτώ ούτε στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Κώστα μας στο Σύνταγμα. Τι όμορφο το φετινό δέντρο βρε Τασία μου! Πέρασα τις προάλλες και το χάζευα. Από τη Χρύσω το έφερε ο Κώστας φέτος. Με πήρε η ξαδέρφη μου αρχές Δεκέμβρη να μου πει πόσο κομψή ήταν η Σία δίπλα του και τι ταιριαστό ζευγάρι που είναι. Μου έστειλε και τη selfie, που έβγαλε μαζί με το ζεύγος. Βέβαια! Την επόμενη κιόλας είχε κατέβει στο Καρπενήσι να την εκτυπώσει και να την κορνιζάρει. Στο εικονοστάσι τους έβαλε μου είπε, δίπλα στον Ιάκωβο, τον άντρα της. Πρώτα λέει τα νέα στον Ιάκωβο από το χωριό και την επικαιρότητα βάσει των ειδήσεων και μετά ρίχνει και μία προσευχή στην Υπεραγία Θεοτόκο για να έχει καλά το ζεύγος.

Τέτοια αγάπη πια αυτή η εξαδέρφη για το Μπακογιαννέικο δε τη καταλαβαίνω. Και πρόσεξε, μόνο τη Σία και το Κώστα. Όχι όλη την οικογένεια του Παύλου – ο Θεός να τον αναπαύσει το δόλιο! Δε λες καλά που δεν έχει φάει κόλλημα με την Υπέρκομψη! Δε θα της έφτανε η σύνταξη που παίρνει παιδί μου για Dior τσάντα και ταξίδια στο Παρίσι για τη προώθηση της Zeus&Dione. Άσε που έχει και υψοφοβία! Κάνε την εικόνα την Ζωίτσα από τη Χρύσω Ευρυτανίας να πηγαινοέρχεται Αντίπαρο – Επίδαυρο για τις Εκκλησιάζουσες και μετά απευθείας πτήση για Παρίσι και να γυρίζουν όλα γύρω της : σκέψεις, λέξεις, σχέσεις, όλα, που έλεγε και ο Αθανάσιος στο videoclip, τότε, επί Π.Α.Σ.Ο.Κ. Βέβαια σήμερα που πήγε ο Κυριάκος στο Κερατσίνι και δε την είδε μαζί του, κάπως αναθεώρησε τις απόψεις της για ΤΗ σύζυγο.

Ζήλεψε ο Κυριάκος τη Κατερίνα, η οποία κατέβηκε στη περιοχή του Μεταξουργείου και ήθελε αυτός ανήμερα των Χριστουγέννων να μου δείξει την άλλη πλευρά του: του ανθρώπου που αγαπά τον πλησίον του και δίνει τον ένα χιτώνα, αν έχει δύο. Σιγά μη δώσει το ένα κουστούμι κασμίρ, μιας και έχει δύο στη ντουλάπα του! Δε τρελάθηκε ακόμα το παλικάρι. Θα το ξεστομίσω όμως και ας με πουν δεξιά και σνομπαρία: κοτζάμ πρωθυπουργός Τασία μου σε χασαποταβέρνα στο Κερατσίνι;! Δε λέω, ωραία συνοικία το Κερατσίνι, αλλά έπρεπε σήμερα να επισκεφτεί ένα Nοσοκομείο Αναφοράς της Πανδημίας Covid-19. Να δείξει, έστω και για λίγη ώρα ότι βρίσκεται δίπλα στον απλό πολίτη, που περνάει μόνος του τις γιορτές και η μοναδική του οικογένεια είναι το νοσηλευτικό προσωπικό και οι θεράποντες ιατροί του. Και ας ντυθεί σαν αστροναύτης για να χαιρετήσει έναν έναν τον ασθενή. Τη ζητάει τη χαιρετούρα παιδί μου ο οργανισμός του. Να δεις που θα του πηγαίνει κιόλας η στολή και θα τη φοράει καθημερινά! Μπας και ηρεμήσουμε λίγο και δε τον βλέπουμε σε κάθε συνεδρίαση με τους ειδικούς λοιμωξιολόγους για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας.

 

Α, τώρα που το θυμήθηκα. Να πάρω τηλέφωνο την Ματίνα να τη ρωτήσω πότε θα κάνω την εισαγωγή που μου έλεγε, για το ετήσιο CheckUp. Μέρες την ψάχνω στο ιατρείο της, στο κινητό της, στο σπίτι της, στο πρώτο εξοχικό της! Ακόμα και στο δεύτερο εξοχικό πήρα και το σήκωσε ο κηπουρός της να μου πει ότι έχει να πατήσει το πόδι της από τον περασμένο Φλεβάρη! Στο ορκίζομαι Τασία μου: έτσι και τη ξαναδώ Live σε κάποιο δελτίο ειδήσεων ή στον Αυτιά/Παπαδάκη, θα την πάρω εκείνη τη στιγμή τηλέφωνο στο κινητό της. Αν τη δω να το κοιτάζει και να το κλείνει με μία κίνηση, θα πάρω τηλέφωνο στην εκπομπή και δε θα τη ξεπλένει ούτε το Ρέμα της Πικροδάφνης, τότε που φούσκωσε στο ύψος του Αλίμου. 64 χρονών -του ’56 όπως κατάλαβες Τασία μου- ιατρός, τη βαστάνε δε τη βαστάνε τα πόδια της να κλείσει το ’21 ολόκληρο και αντί να κοιτάξει τους ασθενείς της, μου βγαίνει από κανάλι σε κανάλι να λέει την άποψη της για τη πανδημία;! Δε θα το αντέξω να τη βλέπω και το νέο έτος στη τηλεόραση! Στο λέω και το εννοώ. Θα πέσω στα σκληρά!

 

Σου έχω και δώρο Τασία μου! Ε, τι δεν έπρεπε βρε φιλενάδα! Τόσες φορές μου έχεις σταθεί δίπλα μου -βγάζω τις ώρες αναμονής στο ουρολογικό του Ι.Κ.Α. – και με έχεις στηρίξει σε δύσκολες στιγμές -τι θα έκανα τότε που με παράτησε ο ποδοσφαιριστής αν δε σε είχα δίπλα μου;!- και σκέφτηκα να στο ανταποδώσω. Σου έκλεισα θέση, δίπλα μου, για την Θεία Λειτουργία του Αγίου και Μεγάλου Βασιλείου την επόμενη Παρασκευή στην ενορία μας. Να ακούσεις και το Λεωνίδα – Κορνήλιο να σου ψέλνει “Της Παναγίας, αχράντου, υπερευλογημένης, ενδόξου Δεσποίνης …” σε τέτοια απόσταση να σου κόβεται η αναπνοή από το ανάστημα του! Αχ … 6.30 να είσαι έτοιμη Τασία μου. Θα περάσω να σε πάρω.

Μου είπε ο Λεώ ότι την Παρασκευή στη Θεία Λειτουργία θα φέρει και έναν φίλο του στο ψαλτήρι. Τυχερή! Το φλουρί σε ποια θα πρωτοκάτσει δε ξέρω ακόμα..

Τα Κορίτσια

Η Τασία, η Θεώνη, η Φιλίτσα, η Φρόσω, η Καίτη, που έχει την ωραία της boutique στη γωνία είναι οι κυρίες που κάθε γειτονιά κρύβει η Αθήνα και σχολιάζουν με το δικό τους τρόπο το κάθε τι που συμβαίνει στη γειτονιά, τη πολιτική, τη showbiz.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found