Ο Νικόλαος Τσελεμεντές γεννήθηκε την Πρωτοχρονιά του 1878 στο χωριό Εξάμπελα στο πανέμορφο νησί της Σίφνου, ενώ μεγάλωσε στην Αθήνα όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο. Αν και αρχικά δούλεψε ως υπάλληλος γραφείου σε συμβολαιογραφείο, ταυτόχρονα πειραματιζόταν με τη μαγειρική καθώς εργαζόταν στο εστιατόριο του θείου του «Ακταίον» στο Νέο Φάληρο.
Σπούδασε για ένα χρόνο μαγειρική στη Βιέννη και γυρνώντας εργάστηκε για διάφορες πρεσβείες. Έγινε αρχικά γνωστός με το περιοδικό “Οδηγός Μαγειρικής” που άρχισε να εκδίδει το 1910, που περιείχε -εκτός των συνταγών- διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα, νέα για τη μαγειρική κ.α. Το 1919 ο Νικόλαος Τσελεμεντές έγινε διευθυντής του ξενοδοχείου “Ερμής”, ενώ τον επόμενο χρόνο έφυγε για την Αμερική, όπου δούλεψε σε μερικά απ’ τα ακριβότερα εστιατόρια του κόσμου, κάνοντας παράλληλα και ανώτερες σπουδές μαγειρικής, ζαχαροπλαστικής και διαιτολογίας.
Τα ταξίδια τον τελειοποίησαν: Τουρκία, Ρωσία, Γαλλία, Ιταλία, Αγγλία, κι επιτέλους Αμερική. Μελέτησε όλες τις κουζίνες της γης. Και το βιβλίο του είναι πεμπτουσία παγκοσμίων γνώσεων.
Μετά από το 12χρονης διάρκειας ταξίδι του, ο Νικόλαος Τσελεμεντές επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα το 1932 και ίδρυσε μια μικρή σχολή μαγειρικής, ενώ έκανε πραγματικότητα και το μεγάλο του όνειρο: εξέδωσε τον κόκκινο χαρακτηριστικό βιβλίο με τα χρυσά γράμματα που φιγουράρει σε όλες τις βιβλιοθήκες όλων των νοικοκυρών που σέβονται τον εαυτό τους και την ελληνική γαστρονομία.
Πέθανε στις 2 Μαρτίου το 1958, με τον δημοσιογράφο, θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό Σπύρο Μελά να του αφιερώνει μια υμνητική επιφυλλίδα στην εφημερίδα «Ελευθερία» γράφοντας μεταξύ άλλων ότι «ο Τσελεμεντές με την επιβλητική του πραγματεία, έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό».