Το Φάληρο είναι η νέα αποκάλυψη των ημερών μας. Πέραν του φαραωνικού έργου της δημιουργίας της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Λυρικής Σκηνής, το υπέδαφος στο δέλτα του Κηφισού, δημιουργεί μία ακόμα προστιθέμενη αξία στο πολιτιστικό αποτύπωμα των Αθηνών. Τα νέα από την ανακάλυψη του ταφικού σκάμματος εντυπωσίασαν την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα. Πέραν της μοναδικής ιστορικής σημασίας του ευρήματος, η ίδια η ταφή δίνει και τα γεγονότα που συνδέονται γύρω από αυτή, δίνει άπλετη «τροφή» για να επιβεβαιωθεί για όλη μια φορά ο κύκλος της ιστορίας και το πόσο ίδια είναι τα ανθρώπινα γνωρίσματα ανά τους αιώνες.
Στην Αθήνα του 2016 μιλάμε για ένταση, βίαιες αναπροσαρμογές, πολιτική αστάθεια και κοινωνικά πάθη. Στην προκλασική Αθήνα του 632 π.Χ, μιλούσαν για ένα γεγονός που δημιούργησε μια επανάσταση δίχως κοινωνικό έρεισμα. Η δημοτικότητα ενός αθλητή, του Κύλωνα, τον οδήγησε στη πεποίθηση ότι μπορεί να αναλάβει την εξουσία και να εγκαθιδρύσει τυραννία στη πόλη. Η προσπάθεια του αυτή οδήγησε στη βίαιη σφαγή όλων των οπαδών του οι οποίοι είχαν βρει καταφύγιο στα ιερά της Ακροπόλεως. Οι σιδηροδέσμιοι και σακατεμένοι σκελετοί που βρέθηκαν πριν λίγο διάστημα στο εργοτάξιο της Νέας Λυρικής Σκηνής, παράλληλα στη λεωφόρο Συγγρού, εικάζεται ότι προέρχονται από τα γεγονότα εκείνα. Πέραν του συγκλονιστικού της υπόθεσης, από ιστορικής απόψεως, είναι ακόμα πιο συγκλονιστικό το πόσες ομοιότητες υπάρχουν στα τότε ανθρώπινα πάθη με τα σημερινά. Η άνοδος στην εξουσία, ανθρώπων που απλά εκμεταλλεύτηκαν την ανάγκη μιας μερίδας της κοινωνίας για ευχολόγια, είναι τόσο διαχρονικό γεγονός. Ο λαϊκισμός ως βασικό εργαλείο χειραγώγησης, μακροπρόθεσμα τουλάχιστον, είχε μόνο αρνητικά αποτελέσματα όσο αφορά το κοινό καλό. Η πράξη του Κύλωνα και η αποτυχία της αποδεικνύουν ότι οι πολιτικές μεταβολές είναι αδύνατον να ευδοκιμήσουν μέσα από βίαιες ή αιφνίδιες καταστάσεις που βασίζονται στον ευκαιριακό λαϊκισμό, αλλά απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί και επίγνωση της κατάστασης. Η εκτέλεση των οπαδών του Κύλωνα, παρά το ότι ήταν ικέτες στον ναό, δείχνει ότι το τέρας λαϊκισμού που θρέφουν οι ηγεσίες, στρέφεται εναντίον τους, προκαλώντας λαϊκή οργή και οχλοκρατία. Η ανίερη αυτή πράξη, ταλαιπώρησε ηθικά τους αθηναίους για πολλές δεκαετίες αργότερα, δημιουργώντας ένα ενοχικό συναίσθημα που δύσκολα ξεπεράστηκε.
Το Κυλώνειο άγος, μαρτυρά ότι ορισμένες φορές η βία φέρνει λύση. Φέρνει όμως τη λύση της στιγμής, η οποία όταν θα έχει πλέον καταλαγιάσει το συναίσθημα και έχει πρυτανεύσει η λογική, δημιουργεί ενοχές και τύψεις. Το μεγάλο στοίχημα είναι η επίτευξη ωριμότητας, τόσο στο κοινωνικό σύνολο, αλλά κυρίως στο πολιτικό κεφάλαιο που οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, εξουδετερώνοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις που απειλούν τη κοινωνική συνοχή. Η πολιτική είναι ταλέντο. Όντας πολιτικός δε σημαίνει ότι το διαθέτεις κιόλας. Σοβαρευτείτε.ς