to top

Η κρίση γεννάει Κροίσους – Αριστοτέλης Ωνάσης

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης γεννήθηκε στις 15 ή 20 Ιανουαρίου του 1906 στη Σμύρνη από τον εύπορο καπνέμπορο Σωκράτη Ωνάση και τη σύζυγό του Πηνελόπη το γένος Δολόγλου (ή Ντολόγλου).

• Ήταν το δεύτερο παιδί των γονιών του. Είχε προηγηθεί η Άρτεμις, δυο χρόνια πριν. Ο πατέρας του Σωκράτης Ωνάσης ήταν ένας από τους πλουσιότερους καπνέμπορους και επιχειρηματίες της Σμύρνης.

• Η μητέρα του Πηνελόπη Δολόγλου παντρεύτηκε στα 17 της χρόνια, αλλά πέθανε νέα στα 33 της. Έξι μήνες μετά, ο πατέρας του ξαναπαντρεύτηκε την Ελένη, από την οποία ο Αριστοτέλης απέκτησε δύο αδελφές, τη Μερόπη και την Καλλιρρόη.

 

Η γιαγιά του, Γεσθημανή, ήταν πολύ θρήσκα και ονειρευόταν για τον εγγονό της να γίνει παπάς. Από μικρός ήταν παπαδάκι και του άρεσε να μαθαίνει απ’ έξω τους βυζαντινούς ψαλμούς. Ξεστράτισε, όμως, ως μαθητής, παρότι φοίτησε στα καλύτερα σχολεία.

Φοίτησε στην Ευαγγελική Σχολή Σμύρνης και το 1922 αναγκάστηκε να εγκαταλείψει μαζί με την οικογένειά του τη Σμύρνη εξαιτίας της Μικρασιατικής καταστροφής, ετσι ήρθε ως πρόσφυγας στην Ελλάδα,

 

→ Το 1923 μετανάστευσε στην Αργεντινή, με μόνο 100 δολάρια. Οι πρώτες του μέρες στο Μπουένος Άιρες ήταν τραγικές. Ο ίδιος όμως δεν το έβαζε κάτω. Δούλευε το πρωί ως λιμενεργάτης, το απόγευμα πλύστης και το βράδυ νυχτοφύλακας.

Μια Βρετανική τηλεφωνική εταιρία στην Αργεντινή τον προσλαμβάνει ως νυκτερινό τηλεφωνητή. Η εργασία του τον βοηθάει να αποσπά χρήσιμες πληροφορίες, κρυφακούγοντας συνομιλίες άλλων. Αποφασίζει να τις αξιοποιήσει καταλλήλως και μέσα σε λίγο καιρό γνωρίζεται με πρόσωπα κλειδιά του εμπορίου. Ιδρύει μια μικρή επιχείρηση εισαγωγής καπνού και κατασκευής σιγαρέτων. Κάνει μόνος του το μάρκετινγκ , πρωτοποριακό για εκείνη την εποχή, πετώντας άδεια πακέτα τσιγάρων σε πολυσύχναστους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

Με την βοήθεια του πατέρα του εισαγάγει καπνό από την Τουρκία δημιουργώντας ελαφρά τσιγάρα, τυλιγμένα με ροζ φίλτρο, ένα προϊόν ειδικά φτιαγμένο για γυναίκες. Το σχέδιο του θα έχει αποτέλεσμα και θα του φέρει τα πρώτα του χρήματα.

Ένα από τα ταλέντα του ήταν να διαβλέπει τα ‘’κενά νόμου’’ και να εφευρίσκει τρόπους για να πλουτίζει. Όπου οι νομοθεσίες δεν άφηναν κενά, τότε εκείνος απλώς τις παρέβαινε .

 

 

aristotelis-onasis-enas-spoudaios-ellhnas-pou-to-onoma-tou-arxizei-apo-a-kai-teleiwnei-se-w

 

→ Το 1932 αγόρασε το πρώτο του πλοίο, το οποίο ονόμασε Καλλιρρόη προς τιμήν της αδελφής του.

→ Το 1946 παντρεύτηκε την κόρη του μεγαλοεφοπλιστή Σταύρου Λιβανού Αθηνά-Τίνα και απέκτησε μαζί της δύο παιδιά, τον Αλέξανδρο, που γεννήθηκε το 1948 στην Αθήνα και τη Χριστίνα, που γεννήθηκε το 1950 στην Νέα Υόρκη.

→ Το 1953, έχοντας ως έδρα του το Μόντε Κάρλο, κατάφερε να έχει όλο το Μονακό δικό του, ενώ οι παρέες του κάθε βράδυ απαρτίζονται από πρίγκιπες, δισεκατομμυριούχους και σταρ του Χόλιγουντ.

Ο Ωνάσης όταν η Γκρέϊς Κέλλυ έφθασε στο Μονακό, το 1956, για το Ρενιέ, πλημμύρισε το λιμάνι με λουλούδια από χιλιάδες άσπρα και κόκκινα γαρύφαλλα.

→ Το 1953 σχεδόν όλο το Μονακό ήταν δικό του. Την ίδια χρονιά βάφτισε στο Αμβούργο το μεγαλύτερο τάνκερ του κόσμου με το όνομα Τίνα Ωνάση. Ωστόσο, οι σχέσεις με τη σύζυγό του δεν ήταν ιδανικές…

 

Η Κυανή Ακτή παραμένει η βάση της δράσης του για πολλά χρόνια και εκείνος διοικεί από τη γέφυρα του μυθικού γιώτ. . Η μεγαλόπρεπης θαλαμηγός του «Χριστίνα» μέχρι το 1953 ήταν ένα καναδικό ψυγείο, 322 ποδών και άξιζε 5 εκατομμύρια δολάρια. Μετά τη μετατροπή του όμως σε ιδιωτικό γιώτ είχε πάνω του όλη τη μοντέρνα τεχνολογία. Ραντάρ, τηλέφωνο με 42 γραμμές, τέλεξ, κλιματισμό και θερμαινόμενη πισίνα που ο πυθμένας της υψωνόταν μέχρι το κατάστρωμα για να γίνεται πίστα χορού.

Περίπου δέκα χρόνια αργότερα, ο Ωνάσης και η Τίνα Λιβανού χώρισαν. Πολύ γρήγορα ο Ωνάσης, χάρη στο ιδιοφυές επιχειρηματικό του ταλέντο, αναδείχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους εφοπλιστές του κόσμου, κυρίως στον τομέα των πετρελαιοφόρων. Το όνομά του έγινε συνώνυμο του μύθου όχι μόνο στους οικονομικούς κύκλους της παγκόσμιας κοινότητας αλλά και μεταξύ των απλών ανθρώπων.

 

→ Το 1956, ο Αριστοτέλης Ωνάσης αγόρασε από το ελληνικό Δημόσιο το προνόμιο εκμετάλλευσης των Ελληνικών Αεροπορικών Συγκοινωνιών και ίδρυσε την Ολυμπιακή Αεροπορία.

Ο Ωνάσης την απέκτησε πληρώνοντας 2.000.000 δολάρια και ένα κρύο ανοιξιάτικο πρωινό, οι επιβάτες για Θεσσαλονίκη κοιτούν έκπληκτοι ένα αεροσκάφος να τους περιμένει με κύκλους και χρώματα αποτυπωμένα στο φτερό.

Η εταιρεία ξεκίνησε τη λειτουργία της στις 6 Απριλίου 1957, με προδιαγραφές εξυπηρέτησης επιβατών που σήμερα θεωρούνται αδιανόητες λόγω κόστους. Πολύ γρήγορα άνοιξε τα φτερά της στις πέντε ηπείρους και αναδείχθηκε σε μία από τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο.

→ Στα τέλη του 1974 ο Ωνάσης κατήγγειλε τη σύμβαση με το ελληνικό Δημόσιο και στις 4 Αυγούστου 1975, μετά τον θάνατό του, η Ολυμπιακή Αεροπορία μεταβιβάστηκε στο ελληνικό Δημόσιο.

→ Το 1963, ο Ωνάσης αγόρασε τον Σκορπιό, ένα μικρό, άγονο και άνυδρο νησί στο Ιόνιο. Φύτεψε χιλιάδες δέντρα και φυτά, έκτισε μικρούς ξενώνες και το μεταμόρφωσε σε ένα μικρό επίγειο παράδεισο. Εκεί συνήθιζε να περνά κάποιες μέρες των διακοπών του συντροφιά με διάσημους φίλους του, προβάλλοντας έτσι την Ελλάδα στα πέρατα της γης.

→ Το 1957 γνώρισε τη Μαρία Κάλλας, με την οποία ανέπτυξε μια θυελλώδη ερωτική σχέση. Βαθιά ερωτευμένη με τον Ωνάση, η Κάλλας εγκατέλειψε σχεδόν τη σταδιοδρομία της στην όπερα.

 

1508489925704_onasis_tzaki_1034-H793

 

Την ημέρα της δολοφονίας του Κένεντι, ο Ωνάσης βρισκόταν στο Αμβούργο. Όταν πληροφορήθηκε το γεγονός και μετά, έφτασε πρώτος στην Ουάσιγκτον με το ιδιωτικό του αεροπλάνο, πριν προλάβει καλά καλά να αλλάξει η Τζάκι Κένεντι το περίφημο ροζ ταγιέρ Coco Chanel που είχε λερωθεί με το αίμα του προέδρου.

Πέντε χρόνια μετά , ο Αριστοτέλης Ωνάσης παντρεύτηκε για δεύτερη φορά στη ζωή του. Στο μικρό παρεκκλήσι του Σκορπιού η διάσημη χήρα όλων των εποχών, Τζάκι ντύνεται νύφη στις 20 Οκτωβρίου του 1968. Η νύφη φορούσε ένα κομψό λιτό μπεζ νυφικό και ο γαμπρός ένα ωραίο σκούρο μπλε κουστούμι.

 

→ Η ζωή του Έλληνα Κροίσου άλλαξε οριστικά από το ξημέρωμα της ημέρας 22 Ιανουάριου του 1973. Το αεροσκάφος paggio που οδηγούσε ο μονάκριβος γιος του Αλέξανδρος μαζί με άλλους δύο πιλότους συντρίβεται λίγο μετά την απογείωση.

Ο γιος του Αριστοτέλη, τραυματίζεται σοβαρά, οι άνθρωποι που τον τράβηξαν από τα συντρίμμια του μοιραίου αεροσκάφους, με δυσκολία αναγνώριζαν τα χαρακτηριστικά του προσώπου του. Το μόνο στοιχείο αναγνώρισης ήταν τα αρχικά που ήταν ραμμένα στο πουκάμισο του ‘’Aso, Alexander Sokrates Onassis’’. Τα αρχικά ‘’ΑΣΩ’’ ήταν για τον Αριστοτέλη ο γιος του, το καμάρι του, ο κρυφός του άσσος.

• Ο πρόωρος θάνατός του επέφερε στον Αριστοτέλη Ωνάση βαρύ πλήγμα, από το οποίο δε συνήλθε ποτέ. Πέθανε δύο χρόνια αργότερα, στις 15 Μαρτίου 1975, στο Αμερικανικό Νοσοκομείο του Νεϊγύ, κοντά στο Παρίσι, πάσχοντας από οξεία μυασθένεια. Σύμφωνα με την επιθυμία του, ετάφη δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγίτσας, στον Σκορπιό, όπου αναπαύονταν ήδη ο γιος του και η αδελφή του Άρτεμις. Εκεί ετάφη αργότερα και η Χριστίνα, η οποία πέθανε στις 19 Νοεμβρίου 1988 στην Αργεντινή.

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found