to top

Η πρώτη εμφάνιση του Ροζ Πάνθηρα

• Η καριέρα του Ροζ Πάνθηρα, ξεκίνησε με επεισόδια 7 λεπτών! 
• Κυκλοφόρησαν 124 αυτοτελή επεισόδια με πρωταγωνιστή το Ροζ Πάνθηρα, τα οποία γνώρισαν καθολική αποδοχή παγκοσμίως.
• H πονηρή ψιλόλιγνη ροζ γάτα που μας καθήλωνε τα πρωινά του Σαββατοκύριακου στις οθόνες, έκανε το ντεμπούτο της στην τηλεόραση σαν σήμερα το 1964.

 

Ο χαρακτήρας των κινουμένων σχεδίων δημιουργήθηκε για πρώτη φορά, για τους τίτλους της ταινίας “Ο Ροζ Πάνθηρας” (1964), στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Peter Sellers ως ενθουσιώδης επιθεωρητής Κλουζώ, που έψαχνε ένα εξωτικό διαμάντι με το όνομα “Pink Panther”.
Εμπνευστής και δημιουργός του ήταν ο Fritz Freleng, ο οποίος έδωσε στον Ρόζ Πάνθηρα, ό,τι έλειπε από τα παραδοσιακά καρτούν. Δροσερό θέμα, χαριτωμένη κίνηση και μια εμβληματική μουσική του Henry Mancini που είχε χρησιμοποιηθεί αρχικά στην ταινία.

→ Μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές κινουμένων σχεδίων ήταν ο Ροζ Πάνθηρας. Η σιωπηλή ροζ φιγούρα με το αργό περπάτημα και τα μισόκλειστα μάτια που κατέστρωνε σχέδια και έμπλεκε συνεχώς σε μπελάδες με μουσική υπόκρουση το χαρακτηριστικό τζαζ θέμα του Χένρι Μαντσίσι. Ήταν το 1963 όταν ο σκηνοθέτης Μπλέικ Έντουαρντς ανέθεσε στον Ντέιβιντ Ντε Πατιέ και στον Φριτζ Φρέλεγκ να δημιουργήσουν κάτι πρωτότυπο ώστε να «ντύσει» τους τίτλους της ταινίας Ροζ Πάνθηρας.

 

Ένα χρόνο αργότερα το ψηλόλιγνο αιλουροειδές κάνει την εμφάνισή του στους τίτλους της ομώνυμης ταινίας αφού έχει επιλεγεί από τον Έντουαρτς ανάμεσα σε δεκάδες άλλες φιγούρες κινουμένων σχεδίων. Από τότε σε κάθε ταινία του Ροζ Πάνθηρα η χαριτωμένη φιγούρα εμφανιζόταν στους τίτλους αρχής και τέλους. Έγινε τόσο δημοφιλής που απέκτησε δικό της χρόνο προβολής.

Ο Ροζ Πάνθηρας είναι γνωστός και ως Nathu και Pangu στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία και Paulchen Panther στη Γερμανία.  Λίγα χρόνια αργότερα δημιουργήθηκε σειρά κινουμένων σχεδίων την οποία το NBC πρόβαλε κάθε σαββατοκύριακο. Η σειρά προβλήθηκε από την ΕΡΤ στις αρχές της δεκαετίας του ΄80 και καθήλωσε του πιτσιρικάδες μπροστά στις τηλεοράσεις τους απολαμβάνοντας τον πολυμήχανο ήρωα με το απαθές ύφος.

Κάθε ιστορία του Ροζ Πάνθηρα ήταν περίπου 7 λεπτά και συνήθως προβάλλονταν 2-3 επεισόδια μαζεμένα. Μαζί με τον Ροζ Πάνθηρα εμφανίζονται κι άλλοι χαρακτήρες όπως ο μικρος λευκός ανθρωπάκος με μουστάκι, ο οποίος συνήθως τσακώνεται με τον Ροζ Πάνθηρα, ο σκύλος του, ο επιθεωρητής Κλουζώ και ο βοηθός του, το μυρμήγκι και ο μυρμηγκοφάγος .

 

Abacus-5-1

 

• Το πρώτο καρτούν του Ροζ Πάνθηρα είχε τεράστια επιτυχία και κέρδισε το Όσκαρ κινουμένου σχεδίου μικρού μήκους το 1964. Αν και τα πρώτα χρόνια ο Ροζ Πάνθηρας δεν έβγαζε μιλιά, στα τελευταία επεισόδια προστέθηκε φωνή, η οποία μιμούνταν αυτήν του Ντέιβιντ Νίβεν που υποδύονταν τον κλέφτη στην πρώτη ταινία του Μπλέικ Έντουαρντς.

• Στα καρτούν αρχικά (και για πολλά χρόνια) δεν υπήρχε κανένας διάλογος, αλλά υποστηρίζονταν μόνο από τη χαρακτηριστική μουσική σαξοφώνου του Henry Mancini.

 

 

Ταινίες της σειράς
•Ο Ροζ Πάνθηρας (1964) , Πίτερ Σέλλερς ως Κλουζώ
•Λαγωνικό 24 Καρατίων (1964), Πίτερ Σέλλερς ως Κλουζώ
•Ο Επιθεωρητής Κλουζώ (1968), Άλαν Άρκιν ως Κλουζώ
•Η Επιστροφή του Ροζ Πάνθηρα (1975), Σέλλερς ως Κλουζώ
•Ο Ροζ Πάνθηρας Ξαναχτυπά (1976), Σέλλερς ως Κλουζώ
•Η Εκδίκηση του Ροζ Πάνθηρα (1978), Σέλλερς ως Κλουζώ
•Στα Ίχνη του Ροζ Πάνθηρα (1982), Σέλλερς ως Κλουζώ
•Το Φάντασμα του Ροζ Πάνθηρα (1983)
•Ο Γιος του Ροζ Πάνθηρα (1993), Ρομπέρτο Μπενίνι ως Ζακ Γκαμπρέλι.
•Ροζ Πάνθηρας (2006), Στιβ Μάρτιν ως Κλουζώ

 

 

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found