to top

Η πιο γλυκιά πάστα φλώρα, η Μαίρη Αρώνη

Η πιο γλυκιά πάστα φλώρα, η Μαίρη Αρώνη

Η Μαίρη Αρώνη, αν και εμφανίστηκε σε μόλις πέντε κινηματογραφικές ταινίες, άφησε ανεξίτηλο το σημάδι της στη μεγάλη οθόνη. Ο ρόλος της Πάστα Φλώρας στην ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια», είναι μέχρι σήμερα ένας από τους πιο αγαπητούς στο κοινό.

Η Μαίρη Αρώνη γεννήθηκε το 1914 στην Αθήνα και φοίτησε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το Μουσικό Λύκειο Αθηνών. Ήταν το οικονομικό Κραχ του 1929 που οδηγεί τον Κωνσταντινουπολίτη πατέρα της, χρηματιστή και καθηγητή της Μεγάλης του Γένους Σχολής, Λέανδρο Αρβανιτάκη σε οικονομική καταστροφή και τεράστια χρέη με αποτέλεσμα να δώσει τέλος στη ζωή του.

Η μητέρα της αναγκάζεται να ανοίξει και πάλι τον οίκο υψηλής ραπτικής που διατηρούσε πριν παντρευτεί και ζητά την βοήθεια της Μαίρης η οποία όμως έχει άλλα σχέδια. Κάνει ακόμη και απεργία πείνας προκειμένου να πείσει τη μητέρα της να την αφήσει να ακολουθήσει το όνειρό της. Το θέατρο! Και στην Κόλαση ακόμη θεατρίνα θα γινόμουν, συνήθιζε να λέει. 

 

Επηρεασμένη απο την ξαδέλφη της Βάσω Μανωλίδου, πηγαίνει στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και το 1934 παντρεύεται τον κατά έντεκα χρόνια μεγαλύτερό της Θόδωρο Αρώνη, επίσης ηθοποιό.

Πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο το 1935, με το θίασο της Μαρίκας Κοτοπούλη. Συνεργάστηκε με τους Κώστα Μουσούρη, Βάσω Μανωλίδου, Δημήτρη Χορν, το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο του Μάνου Κατράκη, το Εθνικό, στη Δραματική Σχολή του οποίου και δίδαξε, ενώ ηγήθηκε προσωπικού θιάσου από το 1944 έως το 1960. Σύντομα εμφανίζεται δίπλα σε μεγάλους ηθοποιούς όπως τον Αιμίλιο Βεάκη, τον Κώστα Μουσούρη, τον Δημήτρη Χορν και τον Μάνο Κατράκη.

 

 

Κάτοικος Καλαμακίου, κατά την διάρκεια του πολέμου οι Γερμανοί είχαν επιτάξει το σπίτι του ζεύγους Αρώνη στο Καλαμάκι. Η ηθοποιός, γνωστή για το φλογερό της ταμπεραμέντο, όχι μόνο δεν σταμάτησε τις εμφανίσεις της στο θέατρο, αλλά απαιτούσε από τους Γερμανούς να βγάζουν τις μπότες τους κάθε φορά που έμπαιναν στο σπίτι, για να μην της χαλάσουν το παρκέ!

Το 1956 πεθαίνει ο άντρας της. Την ημέρα εκείνη είχε πρεμιέρα στην Επίδαυρο με τις «Εκκλησιάζουσες» σε σκηνοθεσία Αλέξη Σολομού. Η πρεμιέρα αναβλήθηκε μόνο για μία μέρα. Την επόμενη ημέρα η Αρώνη εμφανίστηκε στην σκηνή δίνοντας μία συγκλονιστική παράσταση.

 

• Έπαιξε σε πάρα πολλές θεατρικές παραστάσεις και σε πέντε κινηματογραφικές ταινίες, ο πιο γνωστός κινηματογραφικός της ρόλος , το 1965 ως Πάστα Φλώρα στην ταινία «Μια τρελή, τρελή οικογένεια». Το χαστούκι που έφαγε η Μαίρη Αρώνη από τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο ήταν αληθινό. Ο πόνος που ένιωσε ήταν τόσο δυνατός, που έφυγε έξαλλη από το γύρισμα απειλώντας ότι δεν θα ξαναγυρίσει. O Φίνος της έστειλε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα για να ζητήσει συγνώμη για το ατυχές περιστατικό και να την πείσει να επιστρέψει στο πλατό την επόμενη μέρα.

 

 

Το 1965 παντρεύεται για δεύτερη φορά, τον Κωστή Μιχαηλίδη. Ο γάμος διαρκεί δύο χρόνια.

Η Μαίρη Αρώνη τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την συνεισφορά της στο θέατρο. Ο ΄Αλιμος την τίμησε, δίνοντας το όνομά της στο μικρό θέατρο στην Πλ. Καραϊσκάκη, στο ΄Ανω Καλαμάκι.

Η Μαίρη Αρώνη πέθανε στο σπίτι της ξαδέλφης Βάσως Μανωλίδου στο Πόρτο Ράφτη, την ώρα που κοιμόταν στις 16 Ιουλίου 1992, σε ηλικία 78 χρονών.

 

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found