to top

Η ιστορία της Black Friday

Η ιστορία της Black Friday

Ο θεσμός Black Friday ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 στις ΗΠΑ και αποτελεί ουσιαστικά την έναρξη της εμπορικής περιόδου των Χριστουγέννων. 

Black Friday : Αμερικανικό καταναλωτικό έθιμο, που με την πάροδο του χρόνου άρχισε να διεθνοποιείται και από το 2016 έκανε την εμφάνισή του και στην Ελλάδα, με πρωτοβουλία των μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης.

 

Τις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Καθιερώθηκε, λοιπόν, η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, με σημαντικά αυξημένους τζίρους, εξ’ ου και η ονομασία Black Friday.

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ωστόσο οι λιανοπωλητές έδωσαν στον όρο έναν θετικό χαρακτήρα και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε τη Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη.

Την δεκαετία του ’60 ο όρος Black Friday χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά απότροχονόμους στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, προκειμένου να περιγράψουν τη φριχτή κίνηση που είχε στους δρόμους η μέρα αυτή, η Παρασκευή,,τόσο από αυτοκινητιστές όσο κι από πεζούς,λόγω των εκπτώσεων και της έναρξης της χριστουγεννιάτικης περιόδου.

• Η πρώτη, όμως, καταγεγραμμένη χρήση του όρου «Μαύρη Παρασκευή» δεν αναφέρθηκε στις αγορές των πολιτών αλλά στη χρηματοπιστωτική κρίση,όταν τον 19ο αιώνα συνέβει ένα μεγάλο οικονομικό κραχ. Το 1869 οι επενδυτές της Νέας Υόρκης έχασαν τεράστια χρηματικά ποσά στο χρηματιστήριο. Δύο φημισμένοι οικονομικοί διαχειριστές ο James Fisk και ο Jay Gould προσπάθησαν να αξιοποιήσουν τις πολιτικές διασυνδέσεις τους για να χειραγωγήσουν την αγορά του χρυσού.

 

Στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 οι μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου κατάφεραν να δώσουν στον όρο έναν θετικό και αγοραστικό χαρακτήρα και έκτοτε η «Black Friday» σηματοδότησε τη Παρασκευή μετά την «Ημέρα των Ευχαριστιών», μια ημέρα που τα καταστήματα της Αμερικής περιμένουν όλο τον χρόνο διότι πετυχαίνουν μεγάλα κέρδη.

Έτσι όταν οι έμποροι άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι μπορούν να προσελκύσουν πλήθος πελατών με τις εξαιρετικά χαμηλές τιμές, η Black Friday καθιερώθηκε ως η πιο ιδανική ημέρα κατά τη διάρκεια της οποίας επιτυγχάνονται περισσότερες πωλήσεις κι από τη χριστουγεννιάτικη περίοδο.
Μερικοί έμποροι μάλιστα προωθούν τα εμπορεύματά τους στους πελάτες τους μέσω email από το πρωί της Ημέρας των Ευχαριστιών.

Tα προϊόντα που έχουν τη μεγαλύτερη ζήτηση την Black Friday είναι συνήθως ηλεκτρονικές συσκευές και παιχνίδια, καθώς σε αυτά υπάρχουν και οι μεγαλύτερες εκπτώσεις. Ωστόσο, οι τιμές είναι εξαιρετικά μειωμένες σχεδόν σε όλα τα προϊόντα, από λευκά είδη και έπιπλα σπιτιού μέχρι τα προϊόντα ένδυσης και υπόδησης.

Καθιερώθηκε λοιπόν η τελευταία Παρασκευή του Νοέμβρη ως η πρώτη ημέρα των πωλήσεων της χριστουγεννιάτικης περιόδου, και κάθε Black Friday οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ανοίγουν τα καταστήματά τους από τις πέντε το πρωί ή και νωρίτερα καθώς ουρές ατόμων περιμένουν με αγωνία έξω από τις πόρτες των μαγαζιών,καθώς ακόμα και πολλοί Αμερικανοί εργαζόμενοι έχουν ρεπό. Αυτό που είναι αξιοσημείωτο είναι η αναφορά για όλο και πιο συχνά περιστατικά βίας μεταξύ των καταναλωτών κατά τη διάρκεια του Black Friday.

 

Στην Αμερική επικρατεί πραγματική φρενίτιδα μεταξύ των καταναλωτών, οι οποίοι ποδοπατιούνται στην κυριολεξία για το ποιος θα προλάβει να πάρει τα προϊόντα. Στην Ελλάδα αναμένεται οι μεγάλες αλυσίδες να κάνουν το 10% του τζίρου της χρονιάς την Παρασκευή αυτή!

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found