to top

Η Ελληνίδα μάνα, αυτό το είδος

Η Ελληνίδα μάνα, αυτό το είδος

Η Ελληνίδα μάνα! Τι περίεργο είδος ανθρώπου! Μια γυναίκα κανονική που μετά από μια στιγμή στη ζωή της, γίνεται κάτι άλλο!!

Η Ελληνίδα μάνα είναι γυναίκα! Μια νεαρή γυναίκα που έχει σκεφτεί τη ζωή της, με άντρα, παιδιά, σαν τις διαφημίσεις στην τηλεόραση Ευτυχισμένες οικογένειές, γεμάτα χαμόγελα και χαρά, που τρώνε πρωινό, γελάνε – ο μπαμπάς πάντα γιάπης  με ένα χαρτοφύλακα στο χέρι! – τα παιδιά χαρούμενα που πάνε σχολείο – τι πίνουν και δεν μας δίνουν – και μια μάνα, σηκωμένη από το ξημέρωμα – να έχει φτιάξει πρωινό για ένα λόχο, με μια πορτοκαλάδα που τέτοιο χρώμα μόνο με την αραιωμένη πετυχαίνει – ενώ όλο το πακέτο κλείνει με ένα χαμόγελο τρελό, ιδανικό για διαφήμιση οδοντόκρεμας, να χαιρετάει σχεδόν στεναχωρημένη που φεύγουν όλοι! Μια τέτοια οικογένεια! Η ιδανική!

Η Ελληνίδα μάνα είναι μια γυναίκα, που στην εφηβεία της έχει ορκιστεί με φίλες της – πάνω σ έναν απογευματινό καφέ – ότι ποτέ δεν θα μοιάσει στη μάνα της και δεν παίζει να γίνει το ίδιο. Γιατί εκείνη βλέπει τα πράγματα διαφορετικά, ενώ η μάνα της μεγάλωσε άλλες εποχές και όχι αυτές τις σύγχρονες! Μπορεί να καταλάβει τις μαλακίες η νεαρή αυτή γυναίκα και δεν θα τις κάνει ποτέ!

Η Ελληνίδα μάνα είναι μια κοπέλα που θα παντρευτεί και ο δικός της γάμος – σαφέστατα – είναι ο καλύτερος! Γιατί είναι πιο λιτός από της φιλενάδας της και σίγουρα, μα σίγουρα, το φαγητό ήταν καλύτερο, για να μην μιλήσουμε για τον dj – σκάλες πάνω!

Η Ελληνίδα μάνα είναι η νέα αυτή γυναίκα που όταν θα μείνει έγκυος, θα έχει βρει τον καλύτερο γιατρό – τον συστήνει ανεπιφύλακτα αλλά καμία δεν θα πάει! Γιατί η καθεμία έχει τον καλύτερο γιατρό – θα γεννήσει εκεί που έχει επιλέξει, είτε ιδιωτικό γιατί εκεί είναι ο γιατρός μας, είτε σε δημόσιο γιατί είναι πιο εναλλακτικιά – και όταν στο λέει, συμπληρώνει στο τέλος: μην ξεχνάς ότι αν τύχει κάτι, θα σε πάνε στο δημόσιο! ( πάρτα! )

 

Η Ελληνίδα μάνα όταν θα γεννήσει και δει για πρώτη φορά το παιδί της, όλα θα αλλάξουν! Αυτόματα έγινε μάνα και αυτό είναι τίτλος, είναι εύσημο, είναι ….. το σπουδαιότερο πράγμα στη ζωή! και εγώ! Σαν ένας άντρας που δεν θα μπορέσω να το καταλάβω, κατανοήσω, νιώσω, εισπράξω όλο αυτό, απλά, θα το δεχτώ και θα πω, ότι έτσι είναι!

• Η Ελληνίδα μάνα είναι η μάνα μου η Μαίρη, που αν και νέα, με μοντέρνες απόψεις, με βιώματα χωρίς στερήσεις και με μια ζωή χωρίς ποτέ μη, είναι η κλασσική Ελληνίδα μάνα! Μαύρο σκυλί, τρικέφαλος κέρβερος τις πύλες να φυλάει για όποιον πλησιάσει! Χωρίς δισταγμό, χωρίς φόβο, χωρίς να κολλώσει στιγμή, θα τα βάλει και με τον ίδιο το θεό!

• Και αυτό που σκέφτομαι καμιά φορά όταν το λέει, δεν είναι η δόση υπερβολής στο λόγο αλλά η αλήθεια. Το ξέρω! Θα τα βάλει με τον ίδιο τον θεό και εκείνος ίσως θα φοβηθεί, γιατί σίγουρα μάνα δεν ξέρει τι θα πει και δη, Ελληνίδα!

 

Η Ελληνίδα μάνα θα φτιάξει φαΐ και θα φας! Όχι απαραίτητα στα πλαίσια του: φάε παιδί μου φάε! Αλλά στο κομμάτι που ξέρει ότι το φαΐ είναι αγάπη, είναι φροντίδα, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ που είσαι εκεί! και αυτό, μέσα από κάθε μπουκιά στο περνάει και με τα χρόνια το μαθαίνεις και εσύ!

Ίσως να φταίει που και σαν λαός, έχουμε το φαΐ κομμάτι της ζωής μας! Στα καλύτερα, στα χειρότερα, στις χαρές και στις λύπες, στα όμορφα και στα άσχημα!

Ίσως να φταίει που όταν δεν είμαστε καλά, θα την ακούσεις να σου λέει: να σου φτιάξω κάτι να φας; Πόσο αγάπη κρύβει αυτή η φράση, έχεις ψάξει;

 

Η Ελληνίδα μάνα έχει υπερβολή! Σε όλα! Στη φροντίδα, στο τηλέφωνο, στη γκρίνια, στο κλάμα, στο φαΐ, στο παράπονο, στην αγάπη, στον πόνο!

Η Ελληνίδα μάνα είναι ένα είδος που μπορούμε να μιλάμε με τις ώρες γι αυτήν! Μπορούμε να πούμε ο καθένας από χιλιάδες πράγματα που κατά καιρούς μας έχουν ενοχλήσει ή και ακόμα δεν έχουμε καταλάβει αλλά τα έκανε!

 

Η Ελληνίδα μάνα, είναι η αδερφή μου – που εγώ προσωπικά θαυμάζω, σέβομαι, υπολογίζω για την δύναμη που ανακαλύπτω καθημερινά που κρύβει μέσα της! Σε σέβομαι!

Η Ελληνίδα μάνα δεν είναι μια μάνα σαν τις άλλες, είναι ένας άνθρωπος που από την μέρα που σε αντικρίζει για πρώτη φορά, εκεί στο πρώτο κλικ του ματιού, όλα αλλάζουν και εκείνη γίνεται για πάντα, ο δικός σου σκύλος, ο μαύρος, ο αγαρηνός, ο Κέρβερος! Είσαι ασφαλής!

 

στην Μαίρη και στην Μαρίνα!

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Y
Y
 Photos
Y
 Followers
Y
 Following

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found