21 Δεκεμβρίου ξεκίνησε λέει ο φετινός χειμώνας σύμφωνα με το χειμερινό ηλιοστάσιο και το doodle της Google. Το ότι από τον Οκτώβρη έχουμε ανάψει καλοριφέρ, σόμπες, τζάκια, Kumtel η Google το πέρασε στο ντούκου. Και μες τα κρύα και την παγωνιά, κάτω από την πικέ κουβέρτα (βλέπε εδώ), το πολύχρωμα στολισμένο δέντρο και την εκνευριστική καταρροή, σου έρχεται στο νου εκείνο το παιδί από το καλοκαίρι που το έδιωξες γιατί δεν σε ικανοποιούσε 100%.
Αυτό τώρα θα ήταν ιδανικό να σου ζεστάνει τα πόδια με τα δικά του, να χαζέψετε αγκαλιά για χιλιοστή φορά το «Μόνος στο σπίτι», να ψήσετε κουραμπιέδες. Και μην το πεις «σχέση» αφού σε τρομάζει η λέξη, πες το «γνωριμία», πες το «βγαίνουμε», μην το πεις καθόλου βρε αδερφέ. Σύστησέ τον απλά με το όνομά του. Άλλωστε είναι το μόνο που ξέρεις γι’αυτόν. Ούτε τι ακριβώς δουλειά κάνει δεν ξέρεις. Άσε που το τηλέφωνό του δεν το έχεις ζητήσει ποτέ. Στο messenger τα λέτε και στο direct του instagram, τί να τον κάνεις τον αριθμό του; Να δω βέβαια αν γίνει κανένα κρασάρισμα του internet πώς θα επικοινωνήσεις μαζί του. Και τότε θα τον στήσεις στο ραντεβού. Και εκείνος ίσως θυμώσει και και και … θα χαλάσετε το κλίμα και το πνεύμα των Χριστουγέννων.
Ποιο πνεύμα θα μου πεις βέβαια. Ε αυτό, με τα χαρούμενα παιδάκια στο δρόμο και τις χαρούμενες μανούλες και την επιβεβλημένη χαρά γενικότερα. Με το καρακιτσάτα στολισμένο σπίτι που δεν ντράπηκε να ανεβάσει στα social η ξαδέλφη σου. Με το υποκριτικό «ευχαριστώ, γλυκιά μου» στη συνάδελφο που σε κερνάει σπιτικό κουραμπιέ μιας κι εσύ είσαι ολομόναχη σαν την καλαμιά στον κάμπο και σιγά μην φτιάξεις γλυκά για ένα άτομο. Με το «Ίσα μωρή γιρλάντα» που μόλις κατάπιες για να μην την ξεμαλλιάσεις. Με το τί θα κάνουμε την Πρωτοχρονιά, που 10 μέρες πριν και ακόμα «Θα μιλήσουμε». Αν όλα αυτά δεν είναι πνεύμα των Χριστουγέννων, τότε τί; Τα 10ωρα στη δουλειά, η κίνηση στο δρόμο, τα λεφτά που δεν έχεις για διακοπές στα χιόνια, που μεγαλώνεις, που έκανες ρεβεγιόν Χριστουγέννων με τον Παπαδόπουλο στον Alpha και σε πήρε ο ύπνος στις 23.00 από την κούραση, που όλα τριγύρω αλλάζουνε κι όλα τα ίδια μένουν;
Φιλενάδα, χαμογέλα! Όλοι έτσι είμαστε. Βρίζουμε την τύχη μας, αλλά δεν κάνουμε κάτι για να την αλλάξουμε, να την γυρίσουμε. Φοβόμαστε το άγνωστο, το ρίσκο, την ανασφάλεια. Βολευόμαστε στο μέτριο και στο σίγουρο και δεν την ψάχνουμε για το διαφορετικό, γι’αυτό που πραγματικά θέλουμε και που θα μας έβγαζε από την ρουτίνα και την μιζέρια. Κάνε τη διαφορά και προχώρα προς την κρυμμένη ευτυχία, βγάλ’την στο φως. Ευτυχία όπως την ορίζει ο καθένας μας φυσικά. Μην ερωτευτείς για επιβεβαίωση, θα βγει πατάτα το έργο. Αγάπα όταν είσαι έτοιμη, όχι όταν είσαι μόνη. Πάτα γερά στα πόδια σου, ζήσε τη ζωή που εσύ θες και όχι αυτή που σου επέβαλαν. Δώσε ευκαιρίες στους ανθρώπους δεύτερες, τρίτες ίσως. Και ας τις πατάνε κάτω. Εσύ θα έχεις δείξει ανωτερότητα, ανθρωπιά. Θα έχεις κάνει το χρέος σου απέναντι στον εαυτό σου – και μόνο σε αυτόν και κυρίως χωρίς ενοχές και ερωτηματικά.
Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που μαθαίνουμε συχνά από την παιδική ηλικία και μπορεί να μας καθηλώσει και να μας κλέψει τη χαρά από τη ζωή. Μην πέσεις στην παγίδα της, προσπέρνα την, πήδα την – πριν το κάνει αυτή. Μην σκέφτεσαι την αποτυχία. Κάθε νέα δυνατότητα είναι μια νέα αρχή και μια ευκαιρία να μάθουμε από τα λάθη του παρελθόντος και να ενεργήσουμε με διαφορετικό τρόπο ή ακόμα και να τα ξανακάνουμε. Μην επιδιώκεις το τέλειο, απαλλάξου από τα πρέπει και το «άσπρο-μαύρο» της σκέψης. Υπάρχει και το γκρι. Μην είσαι αυστηρή με τον εαυτό σου και μην αισθάνεσαι φτωχή, επειδή δεν μπορείς να συμβαδίσεις με τους δισεκατομμυριούχους του Holywood. Mην σε συγκρίνεις, μάτια μου. Δεν γίνεσαι, δεν μοιάζεις. Η καλύτερη σύγκριση είναι ανάμεσα στο τι έκανες σήμερα και τι τον προηγούμενο μήνα. Άρα ανάμεσα σε σένα και τον εαυτό σου. Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς, όπως είχε πει κι ο Ρούσβελτ – pin it και ας είναι αυτό το new year resolution σου.
Και ποτέ μην ξεχάσεις : τα μελομακάρονα ειναι συναίσθημα. Αν θες να τα φας τις Απόκριες, την Μεγάλη Τετάρτη ή τον Δεκαπενταύγουστο δεν θα δώσεις λογαριασμό σε κανέναν. Απλά ίσως δυσκολευτείς να τα βρεις, μπορείς όμως να τα φτιάξεις και μόνη σου. Το συναίσθημα δεν παχαίνει, άρα σύμφωνα με την απλή μέθοδο των τριών ούτε και τα μελομακάρονα.
Φάε συναίσθημα : δεν παχαίνει, ομορφαίνει
Καλή Χρονιά, Γιώργης