to top

Εσύ θα πας; Στοιχειωμένα κτίρια στην Ελλάδα

Εσύ θα πας; Στοιχειωμένα κτίρια στην Ελλάδα

Στρέφεις το κεφάλι σου φοβισμένος προς τα πίσω καθώς νιώθεις μια παγωμένη ανάσα στον σβέρκο σου. Σταματάς απότομα, σχεδόν ακινητοποιείσαι μόλις ακούς έναν υπόκωφο ήχο από άγνωστη κατεύθυνση. Το κινητό σου απενεργοποιείται ξαφνικά από μόνο του και η κάθε προσπάθειά σου να το θέσεις ξανά σε λειτουργία πέφτει στο κενό.

Η ψυχραιμία σου κρέμεται στην κυριολεξία από μια λεπτή έτοιμη να σπάσει ίνα, όταν ακούς μια απόκοσμη φωνή να σε καλεί με το βαφτιστικό σου!Το σύρσιμο ποδιών πάνω στα ξεραμένα φύλλα του μονοπατιού που πήρες σε ανατριχιάζουν σύγκορμο.Φτερά σαν τον Ερμή θέλεις να βάλεις στα πόδια σου και να απομακρυνθείς, σίγουρα κάποιος σε ακολουθεί. Μπαίνεις στον πειρασμό να κοιτάξεις πίσω από την πλάτη σου, μα ο φόβος δεν σου το επιτρέπει. Μα τι ήταν αυτό; Διέκρινες κάποια σκιά να κινείται στο παράθυρο του απέναντι σπιτιού που δεν κατοικείται εδώ και μισό αιώνα;

Κι αν όλα αυτά σου μοιάζουν με σκηνές από τα μπεστ σέλερ του μετρ του τρόμου Στίβεν Κινγκ σε γελάσανε!Υπάρχουν μαρτυρίες από ανθρώπους που πλησίασαν μέρη, χώρους και σπίτια που φέρουν την σφραγίδα του “στοιχειωμένου” και θα αποτελούσαν άριστο υλικό για ένα καλογυρισμένο, χολυγουντιανό θρίλερ. Eμείς σου αναφέρουμε τέσσερα κι εσύ επιλέγεις αν θα πας.It’s up to you baby!

 

Το σανατόριο της Πάρνηθας.
Στις αρχές του περασμένου αιώνα η μολυσματική και σε πολλές περιπτώσεις θανατηφόρα ασθένεια της φυματίωσης θέριζε κυριολεκτικά. Η Πάρνηθα θεωρήθηκε το πλέον κατάλληλο μέρος για την νοσηλεία των ατόμων που έπασχαν απ’αυτή, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης που είχε από το κέντρο της πόλης. Το σανατόριο χτίστηκε το 1912 και λειτούργησε για πάνω από σαράντα χρόνια. Εδώ είχε νοσηλευτεί κι ο ποιητής Γιάννης Ρίτσος. Τέλη του 1960 μετατράπηκε σε ξενοδοχείο και στην συνέχεια σε σχολή τουριστικών επαγγελμάτων.

Το κτίριο παύει να έχει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία το έτος 1985 και αφήνεται πλέον στην τύχη του.Από τότε έχουν γεννηθεί αστικοί μύθοι και θρύλοι, που άνετα του δίνουν το προσωνύμιο στοιχειωμένο. Κραυγές που ηχούν από το υπόγειο, ένα κοριτσάκι ντυμένο με άσπρο νυχτικό να ζητάει κλαμένο λίγο νερό, πόρτες που χτυπούν και ο ήχος αλυσίδων είναι μόνο κάποιες από τις εμπειρίες που έχουν αναφέρει ορισμένοι τολμηροί επισκέπτες.

 

Το στοιχειωμένο σπίτι του Βόλου.
Η οικία Κοντού βρίσκεται στα Λεχώνια Βόλου.Το πρώτο που κάνει αμέσως εντύπωση είναι η ιδιαίτερη ομορφιά και αρχοντιά της βίλας που διαφέρει από οποιαδήποτε άλλη της περιοχής. Σχεδιάστηκε από τον Ιταλό μηχανικό Ντε Κίρικο,ενώ η πρώτη οικογένεια που έμεινε εκείή ταν η οικογένεια Κοντού.

Ο Κοντός που είχε υπηρετήσει ως πρέσβης της Υψηλής Πύλης στην Βιέννη διέθετε τεράστια περιουσία και κύρος. Σύμφωνα με τον θρύλο μια σαύρα που πέφτει μες το γάλα των παιδιών προκαλεί τον θάνατό τους. Στην συνέχεια πεθαίνουν και οι γονείς που ήπιαν επίσης από το γάλα. Μια δεύτερη εκδοχή κάνει λόγο για την υπηρέτρια του σπιτιού που δηλητηρίασε τα παιδιά ενώ μια τρίτη για φυματίωση που ανάγκασε όλη την οικογένεια να φύγει από το σπίτι και να μετακομίσει.

Έκτοτε όποιος έμεινε σ’αυτή την βίλα βρήκε περίεργο θάνατο.Την περίοδο της Κατοχής το υπόγειο της βίλας λειτούργησε σαν χώρος όπου βασανίζονταν άνθρωποι αφού ήταν το αρχηγείο της περιβόητης Γκεστάπο. Βογγητά πόνου και αλυσίδες που σέρνονται στο πάτωμα, έχουν ακουστεί από άτομα που επισκέφτηκαν το κτίριο.

 

Ξενώνας ΟίκοςΤυφλών. 
Ίδρυμα που εδρεύει στην Καλλιθέα και φιλοξενούσε παιδιά με προβλήματα όρασης και λειτουργούσε παράλληλα κι ως σχολή. Αργότερα απέναντι από το κτήριο αυτό χτίστηκε κι ένας ξενώνας για τυφλά παιδιά το οποίο στην συνέχεια λειτούργησε σαν 4ο Δημοτικό, που αποκαλούσαν και συχνά κόκκινο σχολείο λόγω του χρώματος των εξωτερικών τοίχων. Ορισμένοι αναφέρουν πως έχουν δει παιδιά να στέκονται τα βράδια στα παράθυρα του ετοιμόρροπου πλέον κτηρίου, τα οποία είναι τυφλά.

 

Το σπίτι του Αχλαδόκαμπου.
Υπηρέτρια του παλιού αυτού αρχοντικού έκανε λόγο για βρικόλακες που εποφθαλμιούσαν κάθε Τετάρτη και Παρασκευή το αλεύρι των αποθηκών. Το 1925 το σπίτι πωλείται σε άλλη οικογένεια και η κατάσταση χειροτερεύει. Η οικογένεια νιώθει ότι απειλείται από εχθρικά πλάσματα, τα οποία και τους παρακολουθούν. Αντικείμενα αλλάζουν ξάφνου θέση, περίεργοι ήχοι και μαντάλωμα της πόρτας ώστε να μην μπορεί κανείς να βγει εκτός σπιτιού, μετατρέπουν την ζωή των ανθρώπων εκεί μέσα σε πραγματική κόλαση. Οι δύο επόμενες οικογένειές που θα περάσουν το κατώφλι αυτού του αρχοντικού πεθαίνουν μυστηριωδώς.

Χριστίνα Καρρά

Ονομάζομαι Χριστίνα Καρρά και είμαι έγγαμη με έναν γιο.Μεγάλωσα στο Μόναχο Γερμανίας και ζω στη Ναύπακτο όπου και εργάζομαι ως καθηγήτρια Γερμανικών. Παράλληλα ασχολούμαι και με την συγγραφή έχοντας δύο βιβλία στο ενεργητικό μου, ένα παραμύθι με τίτλο "Η φαλαινίτσα που ήθελε να γίνει γλάρος" που μιλάει για το μπούλινγκ και μια ιστορική μυθοπλασία με τίτλο “Η κόρη του Ναζί”. Σκοπός των συλλαβών που ξεπηδούν από την πένα μου είναι να σκεφτούμε λίγο παραπάνω και να ευθυμήσουμε.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found