to top

Ελληνικό καλοκαίρι. Η θεραπεία;

Ελληνικό καλοκαίρι

Γράφω το κείμενο από το Πόρτο Χέλι. Το τοπίο από το ξενοδοχείο είναι συγκλονιστικά όμορφο. Ο Μάης μας αποχαιρετά μεγαλεπήβολα. Ο Ιούνης μας έρχεται πολλά υποσχόμενος. Τουλάχιστον, όσο αφορά τα χαρακτηριστικά του ξακουστού, μεγάλου και μοναδικού ελληνικού καλοκαιριού.

Διαχρονικά, η πλειοψηφία των ανθρώπων περιμένουν το θέρος, γιατί είναι συνυφασμένο με κίνηση, εξερεύνηση, συναναστροφή και λήθη. Στην Ελλάδα, η αναμονή για το καλοκαίρι, παίρνει πιο μυθικές διαστάσεις. Η Μεσόγειος φταίει σίγουρα.

 

Στη πισίνα του ξενοδοχείου η ραστώνη ξεχειλίζει. Αυτό που αντικρύζω, είναι εκτυφλωτικό άσπρο και απόλυτη ηρεμία. Οι άνθρωποι είναι ζαλισμένοι από μια τρυφηλότητα που έχουν φέρει οι ζεστές μέρες. Το παράδοξο είναι ότι η πλειοψηφία είναι Έλληνες. Το καλοκαιρινά σαββατοκύριακα μοιάζουν να μην απειλούνται από τη κρίση. Βλέπω τα χρήματα να ξοδεύονται με μεγαλύτερη άνεση. Βλέπω ανθρώπους που φαίνεται να μην κουβαλούν έγνοιες. Από τη μία χαίρομαι που βλέπω ότι ίσως η καλή ψυχολογία που προκαλείται από το κλίμα, μπορεί και να έχει θετικό αντίκτυπο στη πορεία ανάπτυξης της χώρας μας, από την άλλη φοβάμαι, θυμούμενος περιπτώσεις χωρών που αποτελούν τουριστικούς παραδείσους με ρημαγμένο βιοτικό επίπεδο. Το στοίχημα δεν είναι να εκμεταλλευτείς το «ελληνικό καλοκαίρι» παρέχοντας άλλο ένα κοινότυπο τουριστικό προϊόν, ο στόχος μας οφείλει να είναι η διαφοροποίηση. Και βέβαια μιλώ για διαφοροποίηση μεγάλης προστιθέμενης αξίας που μπορεί να κάνει το τόπο, πάροχο εναλλακτικών και υψηλού επιπέδου μορφών τουρισμού. Η τεχνογνωσία δε λείπει.

→Η φύση και η ιστορία δουλεύουν πάντα υπέρ μας. Ακόμα περισσότερο, το ελληνικό καλοκαίρι ξελογιάζει, προδιαθέτοντας για κατανάλωση. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα, ελκύει τον άνθρωπο όπως η φλόγα τα έντομα. Η ψυχολογία και η ασφάλεια είναι οι βασικότεροι παράγοντες για να εκκινήσει η οικονομία. Δε σας κρύβω πάντως, ότι όπως ακριβώς η «πώληση» καλοκαιρινής ραστώνης, δελεάζει και είναι κίνητρο επενδύσεων, είναι παράλληλα και αντικίνητρο ζωηρής και καινοτόμου δημιουργικότητας. Η ευκολία του να βρίσκεις κάτι έτοιμο, ενίοτε δε σε κάνει να προσπαθήσεις αρκετά. Οι άνθρωποι που βλέπω μπροστά μου, στην πολύ εντυπωσιακή πισίνα, δε φαίνεται να προβληματίζονται για κάτι. Και γιατί θα πρέπει άλλωστε; Ήρθαν για να «καταναλώσουν» ακριβώς αυτό. Εικόνες και υπηρεσίες. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα κάνει τα πράγματα πολύ πιο απλά. Και το καλοκαίρι στην Ελλάδα είναι μακρύ και έντονο. Τώρα αν αρκεί μόνο αυτό για να μας κάνει να βγούμε από τη μιζέρια και να δούμε αποφασιστικά το μέλλον, δε το γνωρίζω. Είναι όμως μια καλή εκκίνηση. Ας το δούμε έτσι.

→Σίγουρα, αυτοί που με βλέπουν να γράφω, ενώ βρίσκομαι σε αυτό το σημείο της Πελοποννήσου, με διάσπαρτα μπροστά μου κάποια από τα νησιά του Αργοσαρωνικού, θα απορούν. Το καλοκαίρι στην Ελλάδα δεν επιτρέπει πολύ σκέψη και προβληματισμό μπροστά από τα μοναδικά τοπία τη χώρας. Φαίνεσαι λίγο εξωγήινος. Αυτό μου αρέσει. Με τρομάζει όμως και λίγο. Δικό σας.

 

griechenland-aegaeis-insel-symi

 

Φώτης Μαραγκός

Εργάζομαι στη πόλη, παρατηρώ τη πόλη. Μ' αρέσει η Αθήνα. Μπορεί να μη θεωρείται όμορφη με τη συμβατική έννοια του όρου, είναι όμως συγκλονιστική. Ως οικονομολόγος εκτιμώ ότι χρειάζεται περισσότερος ορθολογισμός. Ως λάτρης της πόλης πιστεύω απαιτείται περισσότερο σεβασμός στους γύρω μας και στο δημόσιο χώρο. Όπως και να χει, η αισθητική και η κοινή λογική ωριμάζουν μαζί μας. Και συνήθως γινόμαστε καλύτεροι. #μπορούμε

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found