to top

Δύσκολο πράγμα να κρίνεις τον εαυτό σου

Είμαστε μαθημένοι σε ένα κόσμο που οι πάντες και τα πάντα κρίνονται και μη θέλοντας κάποιες φορές παρασυρόμαστε κι εμείς και γινόμαστε κριτές των πάντων. Πόσοι και ποιοι από εμάς, και κυρίως πόσες φορές έχουμε αποπειραθεί να κάνουμε κριτική στον εαυτό μας? ⇒Να τον στήσουμε απέναντι μας, να τον κοιτάξουμε καλά και να του απαριθμήσουμε τα λάθη του, τα στραβά του τις αδικίες του?

 

→Αυτό είναι το πιο δύσκολο πράγμα που θα μπορούσαμε ποτέ να κάνουμε. Αν μπορούσα να το παρομοιάσω με κάτι σαν γεγονός, θα έλεγα πως είναι κάτι ανάλογο σαν άκουσμα, με κάποιον παλιό ανεπιβεβαίωτο μύθο-θρύλο, που ποτέ κανείς δεν έμαθε αν συνέβη στ’αλήθεια.

Η κριτική στους άλλους είναι βολική. Πολλές φορές «βοηθάει» στο να καλύψουμε τις δικές μας ανασφάλειες ή να εξυψώσουμε τα δικά μας κατορθώματα και τη ματαιοδοξία, να εξωραϊσουμε την  δική μας πραγματικότητα και να καλύψουμε τις φωνές από τις προσωπικές μας Ερινύες. Σαν ένα ωραίο καλοσκουπισμένο σαλόνι, που τα σκουπίδια του όμως τα σπρώξαμε κάτω από το λαμπερό μας χαλί.

 

Είναι δύσκολο να κάνεις κριτική στον εαυτό σου. Να τον χτυπήσεις δυνατά να τον τραντάξεις να δει τα λάθη του. Εξάλλου εσύ κρίνεις σε κάθε αφορμή, από το πιο καθημερινό κ ασήμαντο μέχρι μια στάση ζωής, τους άλλους άρα είσαι σε όλα σωστός.

Δεν σου χρειάζεται λοιπόν η κριτική, η διόρθωση, η βελτίωση. Είσαι το τέλειο, το άψογο, που μπορεί ελεύθερα να κρίνει τα πάντα γύρω του ή μήπως πίσω από όλο αυτό, κρύβεις την αδυναμία, τη δειλία και –γιατι όχι- και τη ζήλια σου..?

→Δεν έχεις τη δύναμη, τα «κότσια» να σε κρίνεις, να δεχτείς ότι κάποιοι άλλοι ενδεχομένως να είναι πιο καλοί, πιο δυνατοί, ή απλά πιο απλοί και συνειδητοποιημένοι χωρίς να περιπλέκουν τα πράγματα.

 

Χωρίς συμπεριφορές εντυπωσιασμού, αλλά παρ’ όλα αυτά κερδίζουν τις εντυπώσεις. Και το καταφέρνουν με τον πιο απλό τρόπο. Κοιτάζοντας απλά τον εαυτό τους, και προσπαθώντας να τον κάνουν καλύτερο, όχι για να ανταγωνιστούν τους άλλους, όχι για να επιδεικνύονται μειώνοντας όλους τους άλλους για να φανούν αυτοί σημαντικοί, αλλά για να βελτιωθούν οι ίδιοι προς δικό τους όφελος.

Γιατί κάθε μάχη κερδίζεται γενναία, όταν βελτιώνεις τον δικό σου εξοπλισμό και όχι όταν σαμποτάρεις του αντιπάλου…..

Μαρια Τσακίρη

Γέννημα αλλά όχι θρέμμα της Σύρου, πέρασαν αρκετά χρόνια περιπλάνησης σε τόπους κατοικίας, εσωτερικής δόμησης και ψυχολογίας και ούσα λάτρης του καλοκαιριού κ της θάλασσας μόνο νησί μου ταιριάζει τελικά! Σταθερά πλέον στην αρχόντισσα των Κυκλάδων (αν μπορούσα στα Bora bora θα πήγαινα) να φωτογραφίζω είτε με τη μηχανή μου είτε με κείμενα, όλα όσα ζω ή προσδοκώ, με ενα yolo σαν συννεφάκι σκέψης πάνω μου, μιας κ θεωρώ οτι είναι η πιο μεγάλη αλήθεια της ζωής μας! Λατρεύω τις αλλαγές και κάνω άνετα κ με κάθε ευκαιρία,γιατι δε μπορώ τα στάσιμα κ βαρετά πράγματα! Τα "λέμε" λοιπόν.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following