Ο Δάκης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 26 Αυγούστου το 1943, σαν Βρασίδας Χαραλαμπίδης. Όμως, η μητέρα του, αποκαλώντας τον χαϊδευτικά «Βρασιδάκη» όταν ήταν μικρός, έδωσε το έναυσμα για το όνομα του μεγάλου καλλιτέχνη που θα μεσουρανούσε από τότε μέχρι σήμερα με το όνομα Δάκης.
Ξεκίνησε σόλο καριέρα το 1968 με το « Γεια σου σ’ ευχαριστώ» σύνθεση Κ. Ξενάκη, στίχοι Β. Φωτεινάκη. Από τότε και έως σήμερα μας έχει χαρίσει αξέχαστες ερμηνείες σε εκατοντάδες τραγούδια πολλά απ’ τα οποία έγιναν τεράστιες επιτυχίες.
Όταν πήγε στον Μάτσα για να υπογράψει το πρώτο του συμβόλαιο και του είπε το «Βρασίδας» αυτός του είπε ότι αυτό θα του ταίριαζε μόνο αν τραγουδούσε ρεμπέτικο!!!! Έτσι χρησιμοποίησε το υποκοριστικό από το όνομα που τον φώναζε η μητέρα του: Βρασιδάκης-Δάκης.
Από το 1964 είναι στη δισκογραφία με το Deep in the heart of Athens, ενώ το 1965 αντικατέστησε τον Θέμη Ζέρβα στη θέση του τραγουδιστή στο συγκρότημα Adam’ s Boys που αργότερα μετονομάστηκαν σε Playboys.
Υπήρξε σύντροφος της Μαργαρίτας Μπρόγερ, μιλά 6 γλώσσες ενώ συχνά πυκνά εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι επειδή του έβαλαν από νωρίς την ταμπέλα του ποπ ερμηνευτή δεν είχε την ευκαιρία για άλλου είδους τραγούδια.
Ο Μίμης Πλέσσας παρότι σε άλλη εταιρία, είδε το ταλέντο του και τον έβαλε στο χώρο του ελληνικού κινηματογράφου όπου ερμηνεύει 4 τραγούδια του: το 1968 στο «Γοργόνες και μάγκες» με το «Τόσα καλοκαίρια», που αποτελεί, τυχαία βέβαια, και το πρώτο ελληνικό βίντεο κλιπ αφού ο Δάκης δεν μπορούσε να πάει στην Ύδρα που γινόταν τα γυρίσματα και οι Χρονοπούλου – Κομνηνός χορεύουν ταμπλό βιβάν (στο δίσκο με την μουσική της ταινίας φυσικά δεν υπάρχει η φωνή του Δάκη),«Μια ζεστή καρδιά» με την «Αλήθεια», το 1970 στο «Η θεία μου η Χίπισσα» με το «Αυτό το καλοκαίρι» και το 1971 στο «Ο παραγιός μου ο ραλίστας» το «Κλείσε τα μάτια και θυμήσου». Ο δίσκος θα είναι ο πρώτος μεγάλος του Δάκη αλλά και η πρώτη και τελευταία φορά που ο συνθέτης Μίμης Πλέσσας προσπάθησε, και τα κατάφερε σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό, να γράψει ένα ολόκληρο δίσκο με τραγούδια που θα είχαν επιρροές από το ύφος των ποπ συγκροτημάτων του 60-70.
‘Ηξερες ότι…
• Το 1967 εμφανίζεται στο πρώτο μέρος της συναυλίας των Rolling Stones που έγινε στο στάδιο του Παναθηναϊκού στην Αθήνα, μαζί με τους Idols, WeFive, Τάσο Παπασταμάτη, M.G.C, Guidone και Loubogg.
• Το 1970 το όνομα του Δάκη αναβοσβήνει πια με τεράστια γράμματα στα καλύτερα κοσμικά κέντρα της Αθήνας. Δειλινά, Φαντασία,Νεράιδα, Αστέρια, Διογένης, Αθηναία, Ρεξ και πολλά άλλα.
• Ο Κώστας Χατζής συναντά τον Δάκη που τραγουδούσε τότε στη Φαντασία και του προτείνει να συνεργαστούν μαζί με την Ελπίδα.Από τη συνεργασία αυτή προκύπτει ο τριπλός δίσκος “Ελπίδα – Δάκης στου Κώστα Χατζή” που ηχογραφήθηκε στην μπουάτ “Σκορπιός” της Πλάκας τον Μάρτη του1977.
• Η συνεργασία με τον Κώστα Χατζή ήταν και η αφορμή για τη συνεργασία του Δάκη με τη Μαρινέλλα την ίδια χρονιά. Για δυο σεζόν εμφανίζονται στην μπουάτ ZOOM στην οδό Κυδαθηναίων στην Πλάκα.
• Αρχές της δεκαετίας του ’80 ξεκινά άλλη μια σημαντική συνεργασία του Δάκη. Με την Αλέκα Κανελλίδου συνεργάζονται με μεγάλη επιτυχία για πέντε χρόνια.
• Το ειδικό βραβείο στα Μουσικά βραβεία ΠοπΚορν για το 1993, απονέμεται στον Δάκη για την πολύχρονη προσφορά του στο ελληνικό τραγούδι.
• Το 1995 Συνεργάζεται στο Taboo με τους συνθέτες ΜίμηΠλέσσα και Γιώργο Χατζηνάσιο. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν επίσης η Δήμητρα Παπίου, ο Γιάννης Κούτρας, η Λόρνα, η Άννα Μελίτη και ο Νίκος Κρητικός.Από τη συνεργασία αυτή κυκλοφορεί ο δίσκος “Πρόβα Τζενεράλε”, ζωντανή ηχογράφηση από το Taboo.
• Από το 2010,ο Δάκης λαμβάνει τιμητική σύνταξη από το υπουργείο πολιτισμού.
«Πέρασα εξετάσεις από την ΕΡΤ για να μπορούν να παίζουν τους δίσκους μου. Αν και είχαν κάνει δίσκους, έπρεπε να περάσω από την ΕΡΤ για να με εγκρίνουν αν όντως ήμουν σωστός. Πέρασα τρεις φορές εξετάσεις γιατί με κόβανε. Και μου έλεγε η κοπέλα στη γραμματεία «νεαρέ μου μην στενοχωριέστε, η Μούσχουρη πέρασε την πέμπτη φορά»! Και η Τζένη Βάνου πέρασε με την τρίτη. Δεν μέτραγαν ούτε τα φακελάκια, ούτε οι ορμόνες εκείνη την εποχή…»