Πρωινό στην πόλη μας (και δεν εννοούμε brunch αλλά κλασσικό, πρωινό!)
#breakfastatAthens
Το κουλούρι Θεσσαλονίκης, όπως είναι ευρέως γνωστό, μπορεί να είναι τραγανό ή πολύ αφράτο και μπορείς να το επιλέξεις ανάλογα με τα γούστα σου. Στα υπαίθρια καταστήματα κουλουριών μπορείς να βρεις επίσης σταφιδόψωμο και τσουρέκι, δύο ακόμα κλασικά αγαπημένα των Αθηναίων.
⇒ Το καλύτερο κουλούρι με διαφορά όμως θα το βρεις στον κυρ Βασίλη, που έχει τον πάγκο του στη συμβολή Ευαγγελιστρίας και Καλαμιώτου, και το προμηθεύεται από ένα πρατήριο στο Χαϊδάρι που φτιάχνει αυθεντικό θεσσαλονικιώτικο κουλούρι χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας αλεύρι.
⇒ Η υπ’ αριθμόν ένα στάση για τυρόπιτα και άλλες παραδοσιακές πίτες, δε θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλού πέρα από το Άριστον, στο 10 της οδού Βουλής, με σήμα κατατεθέν την τυρόπιτα κουρού. Ο ιστορικός φούρνος άνοιξε το 1906 και σήμερα μετρά 108 χρόνια ζωής. Έχει θρέψει τρεις γενιές πελατών, ανάμεσά τους και μεγάλοι Έλληνες των γραμμάτων, καθώς και μια πλειάδα πολιτικών, δεδομένης της τοποθεσίας του καταστήματος. Η κάθε μπουκιά είναι και ένα νοσταλγικό ταξίδι στην παλιά Αθήνα, στην παιδικότητα, στην αγνότητα. Το χρυσοκόκκινο χρώμα της κρούστας και η απαράμιλλης νοστιμιάς γέμιση της με τυρί φέτα είναι έκρηξη χαράς για τον ουρανίσκο.
⇒ Αν πάλι ο δρόμος σε βγάζει προς Πανεπιστημίου, τότε δε γίνεται να μη φας το πρωινό σου από το Μαμ στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου & Ιπποκράτους. Το Μαμ είναι ένα ακόμη τυροπιτάδικο της πόλης με μακρά ιστορία. Η κουρού του αναστάτωσε την αθηναϊκή κοινότητα, περίπου 60 χρόνια πριν και το ίδιο έκανε και η θρυλική του κασερόπιτα. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη, έτσι οι πίτες του Μαμ, έχουν μέχρι και σήμερα, αυτή την ανατολίτικη γλύκα, μια γεύση οικεία, σαν τις πίτες της γιαγιάς. Το κατάστημα που φουρνίζει περίπου 2.000 τυρόπιτες ημερησίως επιμένει σε ελληνικά, παραδοσιακά προϊόντα και έτσι καταφέρνει να διατηρεί την ποιότητα των προϊόντων του αναλλοίωτη μέσα στα χρόνια. Υπάρχει και δεύτερο κατάστημα επί των οδών Πεσμαζόγλου & Σταδίου. Αν προτιμήσεις λοιπόν να φας την τυρόπιτα σου απ’ το Μαμ 2, σου δίνεται μια εκπληκτική ευκαιρία να εξερευνήσεις την πόλη μέσα απ’ τις περίφημες στοές της.
⇒ Ανάμεσα στα σύνορα Εξαρχείων – Κολωνακίου και συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους, βρίσκεται το Μακεδονικόν, το διαχρονικό εργαστήρι με τη γαλάζια πρόσοψη και το 60’s μωσαϊκό στο πάτωμα, που εδώ και χρόνια ταΐζει από φοιτητές της Νομικής, μέχρι πολιτικούς μια από τις καλύτερες παραδοσιακές τυρόπιτες της πόλης. Η τυρόπιτα κόβεται σε τετράγωνα χορταστικά κομμάτια και ο παρασκευαστής δεν τσιγκουνεύεται σε καμία περίπτωση το τυρί φέτα.
⇒ Λίγο πιο κάτω από τον πυρήνα του κέντρου της πόλης, βρίσκεται μια όαση που ακούει στο όνομα Πλατεία Μαβίλη. Πάνω στη Βασιλίσσης Σοφίας και μια ανάσα από ένα από το αρχιτεκτονικό κόσμημα της λεωφόρου, το Μέγαρο Μουσικής, βρίσκεται η ζωηρή πλατεία που μπορεί να περηφανεύεται για το ότι διαθέτει μια από τις καλύτερες τυρόπιτες της Αθήνας. Το ζαχαροπλαστείο Μικέ, Σούτσου και Δορυλαίου γωνία, προσφέρει από το 1956 την ασυναγώνιστη τυρόπιτα του στον αθηναϊκό λαό. Το χειροποίητο φύλλο, το φρέσκο βούτυρο και η φέτα είναι αυτά που την κάνουν να ξεχωρίζει και αν φας μία, με δυσκολία θα αντισταθείς στη δεύτερη. Υπάρχει όμως και ένας ακόμη λόγος που η τυρόπιτα αυτή είναι τόσο διάσημη. Λόγω της γειτνίασης του καταστήματος με το Μέγαρο Μαξίμου, η τυρόπιτα του Μικέ έχει βαφτιστεί δικαίως «πρωθυπουργική».
⇒ Στο πυκνοκατοικιμένο και εξαιρετικά όμορφο Παγκράτι που ξεκουράζεται στη σκιά του Καλλιμάρμαρου, θα βρεις έναν από τους καλύτερους φούρνους της Αθήνας. Την Πνύκα. Από το 1981, ο φούρνος της Πνύκας φτιάχνει μια από τις καλύτερες χειροποίητες τυρόπιτες της πόλης με σφολιάτα και εξαιρετικής ποιότητας φέτα. Μάλιστα ο ιδιοκτήτης της Πνύκας κλήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Harvard για να παρουσιάσει τον τρόπο που φτιάχνει το ψωμί του, αλέθοντας το σιτάρι στον αλευρόμυλο και τιμήθηκε με ειδικό βραβείο. Αφού πας λοιπόν, μην παραλήψεις να αγοράσεις το περίφημο μαύρο καρβέλι, ορόσημο του φούρνου. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να κόβεις με το χέρι, τη γωνία από ένα ζεστό και αχνιστό καρβέλι στο πρώτο φως της ημέρας.
⇒ Τα Βόρεια Προάστια της Αθήνας κρύβουν πολλές ομορφιές και αν ξεκινήσεις τη μέρα σου με αφετηρία μια από εκείνες τις περιοχές, έχεις υποχρέωση να περάσεις από τον Βάρσο, ένα ζαχαροπλαστείο ετών 122 στην Κηφισιά. Αν και γνωστός για τα ασυναγώνιστα γλυκά του, ο Βάρσος κρύβει μια έκπληξη για τους πρωινούς του επισκέπτες. Την τυρόπιτα ταψιού που θυμίζει χειροποίητη ηπειρώτικη τυρόπιτα γιαγιάς, φτιαγμένη με φέτα και φρέσκο βούτυρο δικής του παραγωγής.
⇒ Αν και θεσσαλονικιώτικη λιχουδιά, η μπουγάτσα έχει κατακτήσει ένα μεγάλο κομμάτι της καρδιάς των Αθηναίων και τα εργαστήρια που πωλούν αποκλειστικά μπουγάτσα έχουν αρχίσει να πληθαίνουν. Ένα είναι όμως εκείνο που έχει καταφέρει να ξετρελάνει όλη την πόλη, η Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Ηρώων στου Ψυρρή. Μάλιστα το κατάστημα είναι και 24ώρο για όσους δεν μπορούν να περιμένουν την ανατολή για να γευτούν το παραδοσιακό έδεσμα της συμπρωτεύουσας. Σερβίρεται ζεστή και μπορείς να ζητήσεις τη μισή γαρνιρισμένη με άχνη και κανέλα και την άλλη μισή με ζεστή Nutella, για να μην μπαίνεις σε διλήμματα Κι επειδή το ανατολίτικο στοιχείο είναι βαθιά ριζωμένο στις διατροφικές συνήθειες του Έλληνα, το τσουρέκι δε θα μπορούσε να λείπει από τις επιλογές του για πρωινό σνακ. Πολλά είναι εκείνα τα τσουρέκια που έχουν γράψει ιστορία στις γειτονιές της Αθήνας.
⇒Το Αριστοκρατικόν στην οδό Βουλής, έχει τα τελευταία χρόνια ένα από τα πιο αρωματικά και γευστικά τσουρέκια της πόλης. Είναι πολύ γλυκό και σφιχτό. Η παραγωγή είναι μικρή για αυτό καλύτερα να φροντίσεις να το προμηθευτείς αρκετά νωρίς. Από τη λίστα για το καλύτερο τσουρέκι δε θα μπορούσε να λείπει το ζαχαροπλαστείο Güllüoglu στο Σύνταγμα, που παράγει τα γλυκά του στην Κωνσταντινούπολη και τα στέλνει αεροπορικώς καθημερινά στην Αθήνα. Το τσουρέκι του μοιάζει με κέικ και είναι άγλυκο σύμφωνα με τα τούρκικα πρότυπα.
⇒ Τέλος, ο Ασημακόπουλος, με μαστοριά και τέχνη φτιάχνει για περισσότερο από μισό αιώνα γλυκά ποιήματα και ένα από αυτά είναι και το τσουρέκι του. Πολύ σφιχτοπλεγμένο, μαλακό στην υφή, και με δυνατές ζυμαρένιες ίνες. Το ξύσμα πορτοκαλιού και το μαχλέπι, συμβάλουν στην ξεχωριστή μυρωδιά του, που ξυπνά όλες τις αισθήσεις.
Λοιπόν, τι περιμένεις;
#breakfast #Athens #UrbanFood #Urbanlife
#breakfastatAthens