to top

Αύγουστος, ο μήνας που μυρίζει καλοκαίρι!

Ήξερες ότι…

•Σε ιστορικές αναφορές διαβάζουμε ότι ο ιδρυτής της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, ο Αύγουστος, έβαλε τον μήνα σε αυτήν τη θέση για να τιμήσει τον θάνατο της Κλεοπάτρας, η οποία, όπως λέγεται, έθεσε τέλος στη ζωή της στις 12 Αυγούστου του 30 π.Χ.

•Ο Αύγουστος είναι γνωστός για το πρώτο δεκαπενθήμερο μέχρι την Κοίμηση της Θεοτόκου, στις 15 του μήνα. Οι πιστοί τιμούν τη δεύτερη, μετά το Πάσχα, μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας με γιορτές και πανηγύρια. Σε νησιά και μέρη της ηπειρωτικής Ελλάδας διοργανώνονται διάφορες εκδηλώσεις, τηρώντας την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα.

•Οι δώδεκα πρώτες ημέρες του Αυγούστου ονομάζονταν και «μερομήνια» γιατί λεγόταν ότι προμήνυαν τον καιρό όλου του επερχόμενου έτους, συγκεκριμένα κάθε μέρα κι ένας μήνας. Οι θρύλοι που συνοδεύουν τα μερομήνια αναφέρουν ότι αυτές τις ημέρες δεν πρέπει να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα, δεν επιτρέπεται να πλύνεις αλλά ούτε και να κόψεις σταφύλια και σύκα.

•Στο αρχαίο αττικό ημερολόγιο ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος μήνας του έτους και ονομαζόταν Μεταγειτνίων. Είχε διάρκεια 29 ημερών και αντιστοιχούσε στο διάστημα από 24 Ιουλίου έως 22 Αυγούστου.

•Οι πιο γνωστές παροιμίες που αναφέρονται τον Αύγουστο είναι: «Από Αύγουστο χειμώνα κι από Μάρτη καλοκαίρι», «Αύγουστε, καλέ μου μήνα, να ‘σουν τρεις φορές τον χρόνο», «Καλός ο ήλιος του Μαγιού, τ’ Αυγούστου το φεγγάρι».

•Δεν θεωρείται άδικα ο πιο τραγουδισμένος μήνας του χρόνου, αφού μουσικά κομμάτια όπως ο «Αύγουστος» του Νίκου Παπάζογλου, τα «Φιλιά του Αυγούστου» του Βασίλη Καζούλη, ο «Αύγουστος» του Ορφέα Περίδη, το «Αύγουστος είναι» του Παντελή Θαλασσινού και ο «Αύγουστος που μου χρωστάς» του Δημήτρη Μητροπάνου είναι μερικά από εκείνα που τιμούν τον όγδοο μήνα του έτους.

•Εκτός από τραγούδια, υπάρχουν και διάσημες ταινίες που αναφέρονται στον Αύγουστο, όπως οι Ήσυχες μέρες του Αυγούστου του Παντελή Βούλγαρη, τα Δύο φεγγάρια τον Αύγουστο του Κώστα Φέρρη, ο Δεκαπενταύγουστος του Κωνσταντίνου Γιάνναρη και το Μια μέλισσα τον Αύγουστο του Θοδωρή Αθερίδη.

•Μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν Αύγουστο ήταν ο τορπιλισμός του καταδρομικού πλοίου «Έλλη» στις 15 Αυγούστου του 1940 λίγο πιο έξω από το λιμάνι της Τήνου, όπου και βυθίστηκε. Ύστερα από έρευνα που πραγματοποιήθηκε, η επίθεση έγινε από ιταλικό υποβρύχιο, αλλά το πόρισμα κρατήθηκε μυστικό από την κυβέρνηση Μεταξά, προκειμένου να μη διαταραχθεί η ουδετερότητα της Ελλάδας στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τελικά, το πόρισμα δόθηκε στη δημοσιότητα δύο ημέρες μετά την 28η Οκτωβρίου, όταν οι ιταλικές δυνάμεις επιτέθηκαν στη χώρα μας.
Ένα άλλο μεγάλο ιστορικό γεγονός αφορά την πτήση 522 (HCY 522) των κυπριακών αερογραμμών Helios Airways που ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου του 2005 από τη Λάρνακα με προορισμό την Πράγα. Στο αεροσκάφος υπήρξε απότομη αποσυμπίεση με αποτέλεσμα τη συντριβή του Boeing 737-31S στην περιοχή του Γραμματικού Αττικής. Έχασαν τη ζωή τους 115 επιβάτες και 6 μέλη του πληρώματος.

Λίνα Καλογερέα

Λίνα Καλογερέα. Το Ρε στο επίθετο με έψιλον. Όλοι το κάνουν λάθος. Μ’αρέσει να γελάω μέχρι δακρύων και να απολαμβάνω ατελείωτους κλαυσίγελους σε περιόδους που το πάτωμα είναι η μόνη παρέα μου. Αγαπώ την πόλη μου γιατί μου θυμίζει λίγο εμένα. Σαν να είμαι απρόσιτη, λίγο Drama Queen, λίγο προστατευτική, πολύ αυθόρμητη, καθόλου λογική, παθιασμένη με ανθρώπους και καταστάσεις. Είμαι εθισμένη στην μουσική και τα γλυκά. Α! Και τον σκύλο μου τον Ζάρκο!

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found