to top

Απόκριες και καρναβάλια στην Ελλάδα

Βασισμένα στις «Διονυσιακές γιορτές» των Ελλήνων, όπου οι άνθρωποι μεταμφιέζονταν, χόρευαν, τραγουδούσαν πίνοντας κρασί και το κέφι έφτανε στο κατακόρυφο προς τιμή του Διόνυσου (ο καλύτερος τρόπος να τιμήσεις ένα θεό κατά τη γνώμη μου παρά με θυσίες και αλλά καταπιεστικά).

• Είναι ευκαιρία για ξεφάντωμα, κρασί (για το έθιμο πίνουμε και όχι δεν οδηγούμε μετά παρακαλώ) και γενικά για να ξορκίσουμε για λίγο όλα τ αρνητικά.  Μεγαλύτερα κέντρα τέτοιου ξεφαντώματος ήταν από παλιά  και συνεχίζουν και σήμερα, η Πάτρα με το περιβόητο Πατρινό καρναβάλι, που έχει τις ρίζες του στις αρχές του 19ου αιώνα, η Ξάνθη με το ξακουστό πλέον Ξανθιώτικο Καρναβάλι, που γίνεται πόλος έλξης αφού έχει το μεγαλύτερο καρναβάλι των Βαλκανίων με πολλά λαογραφικά στοιχεία, η Νάουσα, η Σκύρος, η Κέρκυρα, η Πλάκα και το Μοσχάτο των Αθηνών και πολλά άλλα σε όλη την Ελλάδα σχεδόν.

 

ΣΥΡΟΣ
Η πρωτεύουσα των Κυκλάδων, η Σύρος, μπαίνει δυναμικά στις καρναβαλικές εκδηλώσεις και διοργανώνει το Συριανό Καρναβάλι 2016. Ειδικότερα, διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων στους δρόμους της Ερμούπολης, στα σοκάκια της Άνω Σύρου και στα υπέροχα χωριά του νησιού. Οι εκδηλώσεις απευθύνονται σε μικρούς και μεγάλους, ενώ παντρεύουν με ιδιαίτερο τρόπο το παραδοσιακό με το μοντέρνο: Από τα Ζεϊμπέκια και τους παραδοσιακούς χορούς στα γραφικά στενά της Άνω Σύρου και τη μεγάλη παρέλαση στο ιστορικό κέντρο της Ερμούπολης μέχρι τα παραδοσιακά Κούλουμα στις εξοχές της Σύρου.

 

ΓΑΛΑΞΙΔΙ
Απόκριες στο Γαλαξίδι σημαίνει ατέλειωτο γλέντι κι ανεπανάληπτες στιγμές χαράς και κεφιού. Μας καλούν να επισκεφθούμε τη ναυτική και πανέμορφη πόλη του Γαλαξιδιού και να ζήσουμε μια εμπειρία έξω απ’ τα συνηθισμένα που θα μας μείνει αξέχαστη. Ένα πρόγραμμα που έχει σαν αποκορύφωμα το Αλευρομουτζούρωμα της Καθαρής Δευτέρας, το πανάρχαιο και μοναδικό στην Ελλάδα έθιμο, που τηρούν κάθε χρόνο οι Γαλαξιδιώτες με θρησκευτική ευλάβεια. Με πίπιζες και νταούλια και ομάδες κουδουνοφόρων, μουτζουρωμένοι κάθε ηλικίας κατακλύζουν την παραλία σ’ ένα φαντασμαγορικό παζλ ανθρώπων και χρωμάτων κι ένα διονυσιακό ξεφάντωμα που όμοιό του δεν υπάρχει σε κανένα μέρος του κόσμου. Σημείωσή οι επισκέπτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους παλιά ρούχα και πετσέτες. Ειδικές πλαστικές στολές που καλύπτουν όλο το σώμα, μάσκες για τα μάτια και χρώματα για το μουτζούρωμα μπορούν να προμηθευτούν από καταστήματα του τόπου μας. Το αλεύρι διατίθεται δωρεάν από το Δήμο Γαλαξιδίου.

 

ΧΑΛΚΙΔΑ
Τριήμερο Αποκριάτικο Ξεφάντωμα στην παραλία Χαλκίδας. Ένα γεμάτο πρόγραμμα με παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες πινελιές, πολύ μουσική και χορό. Θαλασσινό Καρναβάλι με σύνθημα «Κουρσεύουμε τον Ευβοϊκό» βραδινή παράσταση μέσα στη θάλασσα. Ο Ευβοϊκός θα γεμίσει πειρατές που θα ριχτούν στη μάχη για την κατάληψη του Φρουρίου Κανήθου. Πειρατεία σε πλοίο, κουρσάροι που καταφτάνουν από Βορρά και Νότο με τα πλοιάριά τους, κανονιές, φωτιές, μας επιφυλάσσει φέτος το Θαλασσινό μας Καρναβάλι.

 

Διονυσιακό πειρατικό παραδοσιακό οποίο και αν διαλέξετε απλά ξεφαντώστε χωρίς περιορισμούς!

Αθανασία Πορτοκάλη

Από μικρή παλεύω με την τέχνη και η αλήθεια είναι ότι μου κάνει λίγο τη δύσκολη. Εγώ όμως εκεί επιμένω να γίνουμε κολλητές. Δεν πιστεύω ότι η τέχνη είναι μόνο για τους πολύ μορφωμένους. Ήρθε λοιπόν η ώρα να απενοχοποιήσουμε τα μουσεία και τις εκθέσεις.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following