to top

Albums που οφείλεις να ξέρεις Vol.5 – Live albums

Υπάρχουν albums της ελληνικής μουσικής – απ’ όλα τα είδη – που όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από την κυκλοφορία τους, συνεχίζουν και μας συνοδεύουν, είτε στη διασκέδασή μας, είτε σε πιο προσωπικές στιγμές μας. Πάμε να τα μάθουμε.

 

Μαρινέλλα, Κώστας Χατζής ‎– Ρεσιτάλ
Είναι Μάρτης του 1976, όταν η Μαρινέλλα αποφασίζει να αφήσει τις μεγάλες πίστες και τα λαμπερά θεάματα και να βρεθεί στην Πλάκα, δίπλα στο σπουδαίο καλλιτέχνη Κώστα Χατζή. Η συνάντηση αυτή, θεωρείται και για τους 2 καλλιτέχνες, ίσως η σημαντικότερη στην καριέρα τους. Το πρόγραμμα ονομάζεται ρεσιτάλ και η συνέχεια είναι γνωστή! Το διπλό album παραμένει ένα από τα εμπορικότερα στην ελληνική μουσική. Τα τραγούδια μέχρι σήμερα, έχουν ιδιαίτερη θέση σε κάθε live της Μαρινέλλας.

→ Η μουσική του Κώστα Χατζή πάνω στην ποίηση της Σώτια Τσώτου, έχουν χαρίσει από τα διαχρονικότερα τραγούδια της ελληνικής μουσικής! Η ατάκα “έχεις όλη την Ελλάδα”, πάνω στο τραγούδι “Σ αγαπώ”, δικαιωνει ότι η Μαρινέλλα, είναι μια από τις σπουδαιότερες φωνές της χώρας..

 

Γυρίζοντας Τον Κόσμο Live ’92 – ’96 – Χάρις Αλεξίου ‎
Το 1996 και μετά από 4 χρόνια ηχογραφήσεων, η Χάρις Αλεξίου βγάζει ένα από τα καλύτερα album της καριέρας της. Το γυρίζοντας τον Κόσμο περιέχει επιτυχίες από τα δικά της τραγούδια αλλά και κάποιες διασκευές που η ίδια λατρεύει. Η συναυλία στο κλειστό Οάκα, την ίδια χρονιά, είναι από τις πιο sold out συναυλίες, που έχουν γίνει ποτέ.

→ Το tango της Νεφέλης είναι σε μουσική της Loreena McKennitt. Το Θεός αν είναι κάνει καριέρα από την αρχή, μια που η διασκευή από τα live της Χαρούλας, δίνει ένα άλλο τραγούδι, πιο “φορτισμένο”. Η εκτέλεση του Ne Me Quitte Pas, από live στο Ηρώδειο, παραμένει από τις καλύτερες που έχουμε ακούσει! Το album στην πρώτη του έκδοση, κυκλοφόρησε με συλλεκτική έκδοση εξωφύλλου, ενώ μετά από χρόνια θα ξανακυκλοφορήσει επετειακή έκδοση, με extra υλικό από τα 4 χρόνια ηχογράφησης.

 

Ζωντανές ηχογραφήσεις στο Ζυγό 2001-2002 / Δήμητρα – Τάνια 
Η Δήμητρα με την Τάνια συναντιούνται το χειμώνα του 2001/02, στο Ζυγό και το αποτέλεσμα είναι μοναδικό, μια που και οι 2 μοιράζουν την αγάπη τους – στο κοινό – για το καλό Ελληνικό τραγούδι. Το διπλό αυτό CD καλύπτει ένα μεγάλο χρονικό φάσμα τόσο της προσωπικής δισκογραφικής πορείας των δύο ερμηνευτριών όσο και του ελληνικού ρεπερτορίου ευρύτερα. Είναι συγκεντρωμένα τα τραγούδια-σταθμοί στην καριέρα τους, τραγούδια που αγαπήσαμε αλλά και έμειναν αλώβητα στο χρόνο. Δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν τα ντουέτα τους, τα κομμάτια εκείνα στα οποία ένωσαν τις φωνές τους, δίνοντας έντονα το στίγμα αυτής της συνεργασίας.

 

Εμπειριών Συλλέκτης – Μόνο Για Φίλους / Nότης Σφακιανάκης 
Είναι το 1997 όταν ο Νότης Σφακιανάκης, ανάμεσα στις απίστευτες – ομολογουμένως – βραδιές του στο REX, αποφασίζει να ηχογραφήσει ένα από τα πιο ιδιαίτερα album της καριέρας του. Τα τραγούδια δεν έχουν καμία σχέση με το μουσικό στυλ του Νότη – αλλά να για να είμαστε ειλικρινείς, τα υπηρέτησε με απίστευτο σεβασμό στους δημιουργούς αλλά και στον καλλιτέχνες της πρώτης εκτέλεσης.

→ Το album λογοκρίθηκε από πολλούς, μια που ο Νότης βρίσκεται να τραγουδάει, τραγούδια όπως: Η Κιβωτός, Εγώ Τραγούδαγα, Δημοσθένους Λέξις και πολλά άλλα, λίγο πιο “έντεχνα”. Το album κερδίζει το κοινό και είχε μεγάλη επιτυχία.

 

Εκτός Προγράμματος – Ελευθερία Αρβανιτάκη
Το 1998 η Ελευθερία Αρβανιτάκη αποφασίζει να ηχογραφήσει το πρόγραμμα που παρουσίασαν εκείνη και οι συνεργάτες της στο “Σταυρό του Νότου” στην Αθήνα και στο “Μύλο” της Θεσσαλονίκης. Η ιδιαιτερότητα αυτού του album είναι ότι δεν περιεχέι καμία επιτυχία της Ελευθερίας από προσωπικές της δουλειές, είναι ένα πρόγραμμα μόνο με παλιές επιτυχίες άλλων καλλιτεχνών και παραδοσιακά τραγούδια. Ιδιατερη είναι η συμμετοχη του κόσμου σε κάποια τραγούδια. Η πρώτη έκδοση θεωρείται συλλεκτική.

 

Mad Secret Concert – Ελένη Τσαλιγοπούλου + Μίκρο 
Το 2007 η Ελενη Τσαλιγοπούλου, στα πλαίσια του mad secret concert, καλεί τους Μίκρο και παρουσιάζουν ένα από τα καλύτερα live με διασκευές! Το τραγούδι ξύπνα αγάπη μου διασκεύαζεται με το i feel love της Donna summer! Μετά από πάρα πολλά χρόνια, η τεχνολογία δίνει την δυνατότητα και ακούσουμε ντουέτο Βουγιουκλάκη – Τσαλιγοπούλου, το αποτέλεσμα ακόμα και σήμερα συνεχίζει να μαγεύει!! Ο ήχος ηλεκτρονικός, ταιριάζει απόλυτα με την φωνή της Ελένης που την έχουμε μάθει σε πιο λαϊκά ακούσματα! Η διασκευή του τραγουδιού, “εγώ σ αγάπησα εδώ”, ξεπέρασε την επιτυχία της αυθεντικής εκτέλεσης και δίνει στην Ελένη ένα ακόμα classic κομμάτι στην καριέρα της!

 

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found