to top

Albums που οφείλεις να ξέρεις Vol.4

Υπάρχουν albums της ελληνικής μουσικής – απ’ όλα τα είδη – που όσα χρόνια και αν έχουν περάσει από την κυκλοφορία τους, συνεχίζουν και μας συνοδεύουν, είτε στη διασκέδασή μας, είτε σε πιο προσωπικές στιγμές μας. Πάμε να τα μάθουμε.

 

Οδός Νεφέλης ’88 – Χάρις Αλεξίου
Η Χαρούλα Αλεξίου το 1995, αποφασίζει να βγάλει ένα από τα σημαντικότερα album της καριέρας της αλλά και ένα από τα διαμάντια της ελληνικής μουσικής! Η σύνθεση είναι όλη δική της, με τραγούδια που γράφτηκαν στο σπίτι της οδού Νεφέλης! Μινοράκι, οι Φίλοι και πολλά άλλα γίνονται κλασσικά από το πρώτο άκουσμα! Το τραγούδι Πανσέληνος, μένει να γίνει το soundtrack για κάθε γεμάτο φεγγάρι που ζούμε.
→Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος, κάποτε είχε πει ότι η Χαρούλα Αλεξίου, έχει καταφέρει το εξής: Ότι μουσική και να ακούει κανείς, ότι είδος, κάποια στιγμή, έχει σιγομουρμουρίσει, έστω ένα τραγούδι της Χαρούλας! Αυτό για μένα, είναι η Πανσέληνος.

 

Αιολία – Μιχάλης Νικολούδης
Το 1995 ο Μιχάλης Νικολούδης κυκλοφορεί το album Αιολία. Στην Ελλάδα δεν πάει καλά, στο εξωτερικό παίρνει βραβεία και διακρίσεις την μια, πίσω από την άλλη. Μετά από καιρό το ανακαλύπτουμε και εμείς και καταλαβαίνουμε την σπουδαιότητα του album αλλά και το πόσο Ελλάδα, έχει δώσει ο δημιουργός μέσα από την μουσική του! Από τότε, δεν έχει υπάρξει καλοκαίρι χωρίς κάποια διαφήμιση ή spot να μην έχει σαν μουσική τον Αρμενιστή (ακούστε το, θα καταλάβετε ποιο είναι!). Ο Μιχάλης Νικολούδης έβγαλε και Αιολία 2 αλλά δεν κατάφερε να ξεπεράσει ή ακόμα και να φτάσει, την μαγεία και επιτυχία του πρώτου.

 

Νόημα – Πέγκυ Ζήνα
Ο Γιώργος Θεοφάνους έχει ακόμα πολλά τραγούδια, από εκείνη την άσχημη περίοδο της ζωή του! Αυτή τη φορά θέλει γυναικεία φωνή και είναι η Πέγκυ Ζήνα! Το album Νόημα, κυκλοφορεί το 2005 και μένει να αλλάξει κατά ένα τρόπο την Πεγκυ Ζήνα και σαν στυλ αλλά και αλλά και πως την βλέπει το κοινό! Δεν υπάρχει τραγούδι του album που να μην έγινε επιτυχία, δεν υπήρχε ραδιοφωνικός σταθμός. bar, club ή ότι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, που δεν έβαλε διαπασών κάποια στιγμή το Νόημα! Η επιτυχία του συγκεκριμένου album, ίσως να είναι και η μεγαλύτερη που έχει κάνει ποτέ η Πέγκυ Ζήνα. Τα τραγούδια είχε ακουστεί ότι γράφτηκαν για την φωνή της Άννα Βίσση αλλά υποχρεώσεις δεν επέτρεψαν να πει το ναι!

 

Μαμά γερνάω – Τάνια Τσανακλίδου
Το 1988 είναι μια άσχημη περίοδο της Τάνιας Τσανακλίδου, μια έχει φύγει η μητέρα της από τη ζωή. Με καριέρα που μέτραγε χρόνια, η Τάνια εξαφανίζεται με μια ανάγκη να μην κάνει τίποτα! Σε μια συνάντηση με τον Σταμάτη Κραουνάκη και την Λίνα Νικολακοπούλου, τους εξομολογεί ότι θα ήθελε να πει ένα τραγούδι, όπου μέσα θα περιέχει όσα δεν πρόλαβε να πει στη μητέρα της που έφυγε! Τα υπόλοιπα είναι γνωστά! Η Λίνα με τον Σταμάτη χαρίζουν απλόχερα στην Τάνια την μεγαλύτερη επιτυχία στην καριέρα της! Το album δεν γνωρίζει επιτυχία την χρονιά που κυκλοφορεί, ο χρόνος όμως το δικαιώνει και όλο το album, είναι σημείο αναφοράς στην ελληνική μουσική. Πάτωμα, Ζελατίνα, Μοίρες και η Σουλτάνα η φωφώ, ακούγονται σαν να κυκλοφόρησαν εχθές, ενώ το Μαμά γερνάω, θα γίνει ένα μικρό soundtrack για τον καθένα από εμάς.

 

Παραδέχτηκα – Άλκηστις Πρωτοψάλτη
Το 1991 η Αλκηστις, μαζί με την Λίνα Νικολακοπούλου, κάνουν ένα μεγάλο ταξίδι στα Βαλκάνια! Προσπαθούν να βρουν και να πείσουν τον Goran Bregovic να βρεθούν μουσικά σ ένα ολοκληρωμένο album. H υπέροχη ιστορία, με το τραπέζι που περίμεναν να καρφωθεί στη γη, για να μιλήσουν με τον Bregovic, έχει ακουστεί από την Άλκηστη και δεν θα μείνουμε σε αυτό! Η επιλογή είναι σωστή και ο λόγος της Νικολακοπούλου, πάνω σε μια ιδιαίτερη μουσική με χάλκινους σκληρούς ήχους, γεμάτη με βαλκανική διάθεση, απογειώνει την ελληνική μουσική και δίνει στο κοινό, ένα από τα πιο κλασσικά album. Παραδέχτηκα, Βενζινάδικο, Να ´ταν η χαρά οικόπεδο, από το πρώτο άκουσμα τους, ανεβαίνει ο παλμός..

 

Αγάπη Υπερβολική – Άννα Βίσση
Λίγο πριν το καλοκαίρι του 2000, η Άννα Βίσση κυκλοφορεί ένα “μικρό” album, που μέλλει να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα της καριέρας της! Η επιτυχία είναι τεράστια! Το Αγάπη Υπερβολική, Δεν με αγαπάς και το Όλα τα λεφτά σπάνε τα ραδιόφωνα ενώ δεν υπάρχει club που δεν έχει παίξει το λιγότερο, ένα από όλα (ο συνδυασμός στα club τότε ήταν: Αγάπη υπερβολική – Υποφέρω της Βανδή και το Κάτι της Γαρμπή).
→Η εμφάνιση της Άννας Βίσση στα Αστέρια της Γλυφάδας, εκείνο το καλοκαίρι, έχει χαρακτηριστεί σαν το απόλυτο show που έχει γίνει ποτέ! Η έναρξη του προγράμματος με την Άννα να πέφτει στο κενό και να σηκώνεται ξανά, συζητήθηκε όσο τίποτα άλλο.

Λεωνίδας Βασιλόπουλος

Λατρεύω αυτή την πόλη, όταν πολλοί την μισούν. Η Αθήνα είναι όμορφη, ιδιαίτερη, απλά πρέπει να σηκώσεις το βλέμμα για να την δεις, πρέπει να την περπατήσεις, να την ψάξεις, τότε μόνο θα την ανακαλύψεις. πάμε παρέα….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following