Σε όλο τον κόσμο από αρχαιοτάτων χρόνων έως σήμερα υπάρχει αυτό που λέμε Οιδιπόδειο Σύμπλεγμα. Στα πέρατα της γης ακόμα, όλες οι μανάδες είναι ίδιες. Και η Γκρέκα η μάνα και η Τούρκα η μάνα. Ίδιες. Στην αρχαιότητα τα αγόρια τα έλεγαν παιδιά και τα κορίτσια ήταν απλά οι κόρες. Με γνώμονα λοιπόν αυτό πάντα μία μάνα έχει αδυναμία στον κανακάρη της. Ετυμολογικά σημαίνει παραχαϊδεμένο παιδί που του ικανοποιούν όλες του τις επιθυμίες.
Ού μπλέξεις! Θα έπρεπε να είναι μία ακόμα εντολή στις δέκα. Ού μπλέξεις με τη μάνα του! Το παιδί σου και το σκυλί σου όπως το μάθεις. Όλοι συνήθως παίρνουμε τις βάσεις και τις αρχές μας από την οικογένειά μας. Η σωστή μάνα λοιπόν, που έχει μοσχοαναθρέψει τον μονάκριβό της, τις περισσότερες φορές είναι γαντζωμένη επάνω του σαν ετικέτα από μπλούζα που μόλις αγόρασες και επειδή είναι Cristian Dior θέλεις να φαίνεται. Όταν η μάνα του τον μεγαλώνει υπερπροστατευτικά, χωρίς να του χαλάει κανένα χατήρι και τον συμβουλεύει σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής του να ανατρέχει σ’ αυτήν, τότε κλαύτα! Το βλαστάρι της θα καταντήσει ένα άβουλο πλάσμα που δεν θα μπορεί να διαχειριστεί τη σχέση του με μια γυναίκα, τη ζωή του. Στη σχέση του θα είναι ένα πολύ ωραίο ερωτικό τρίγωνο. Αυτός, αυτή και η μάνα του. Ένας ευνουχισμένος γιος, που στον καημό του επάνω θα ζητάει στη μάνα του κεφτέδες για να πνίξει τον πόνο του. Αν είναι δεσμευμένος και το έτερον του ήμισυ αντέξει τον τυφλό Οιδίποδα με μάνα την Ιοκάστη, τότε ας αρχίσουν τα πυροτεχνήματα. Ώς γνωστόν στους δύο τρίτος δεν χωρεί και στην περίπτωση αυτή, δεν μπορεί μια ξένη να χωρίσει τη μάνα από τον γιο.
Φυσικά αυτή δεν μπορεί να μαγειρεύει καλύτερα από τη μάνα, ακόμα κι αν έχει τρία αστέρια michelin στο ενεργητικό της. Δεν μπορεί να του σιδερώνει καλύτερα τα πουκάμισα και να του κάνει τσάκιση στα παντελόνια (ακόμα και τα τζιν) ,γιατί δεν έχει ανακαλύψει ακόμα το meritto. Δεν μπορεί να φροντίσει τον άρρωστο γιο μόνο με αντιπυρετικά και αντιβιώσεις, γιατί δεν ξέρει τα γιατροσόφια. Η μάνα έχει κάνει θυσίες. Έχει στερηθεί προσωπική ζωή για να ασχολείται με την ζωή του γιού της. Λούσα ,για να του αγοράσει το πρώτο playmobil και ύστερα για να του πληρώνει τις δόσεις για την enduro μηχανή. Δεν μπορεί λοιπόν μια ξένη να μπει ανάμεσά τους. Ανάμεσα σε μια γυναίκα κι ένα μωρό που έχει πια μεγαλώσει, αλλά κανείς από τους δύο δεν το παραδέχεται. Η αυταπάρνηση της μάνας πάνω απ’ όλα. Αν ανατρέξει κανείς σε εγκλήματα πάθους ή σε στυγερές δολοφονίες θα αντιληφθεί ότι υπήρχε μία κοινή βάση. Αυταρχική μάνα, Υπερπροστατευτική μάνα, Καταπιεστική μάνα. Ποιος δεν έχει δει την ταινία Psycho του Χίτσκοκ? Προφανώς και δεν είναι όλες οι μάνες έτσι.
Αν ο γιος μεγαλώνοντας αποκτήσει ισχυρό χαρακτήρα και το τρίτο πρόσωπο της σχέσης τους έχει φλογερό ταμπεραμέντο, ίσως σωθεί η κατάσταση. Δεν είναι ακριβώς το ”φταίξιμο” σε ποιόν ανήκει. Απλά όταν γαλουχείς ένα παιδί με κάποια δεδομένα, ύστερα τίποτα δεν έχει αξία. Όταν η μάνα η χειραγωγεί το παιδί της και του τοποθετεί τις δικές της σκέψεις υπογείως, ο γιος δεν θα γίνει ποτέ πραγματικός άντρας, Όταν η μάνα φέρεται στον γιο σαν να είναι ο Αλί Πασάς στα Γιάννενα, δεν θα εκτιμήσει τη γυναίκα που έχει δίπλα του. Θα τη συγκρίνει με τη μάνα που κάνει τα πάντα καλύτερα, ακόμη και τα λάθη. Μάνα κουράγιο και μάνα είναι μόνο μία…