to top

Zubrowka, αυτή η βότκα

Zubrowka, αυτή η βότκα

Από τις πλέον διάσημες Πολωνικές βότκα, με το διάσημο μίσχο μέσα στο μπουκάλι, η Zubrowka. Μυρωδιά και γεύση φρεσκοκομμένου γρασιδιού και λουλουδιών της άνοιξης, αρώματα θυμαριού και λεβάντας. Μαλακή στον ουρανίσκο με απαλό τελείωμα.

 

Η Zubrowka είναι μία premium, όσο και ιδιαίτερη βότκα, που ξεχωρίζει γιατί περιέχει εκχύλισμα bison grass, το οποίο εμείς θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε – χάριν συντομίας – “βισωνόχορτο”. Η Zubrowka παράγεται στο αποστακτήριο Polmos, που βρίσκεται στην πόλη Bialystok. Παράγεται στο Bialystok με προηγμένη τεχνολογία στο αποστακτήριο. Δεν πρόκειται για ένα απλό αποστακτήριο, αλλά για μία από τις πιο μεγάλες και σύγχρονες μονάδες απόσταξης στον κόσμο. Έχει τη δυνατότητα να αποστάζει 90.000 φιάλες την ημέρα, ενώ μόνο η εμφιαλωτική της μονάδα έχει την δυνατότητα να εμφιαλώσει 7.000 φιάλες την ώρα.

Στην ίδια μονάδα του Polmos αποστάζονται και εμφιαλώνονται, εκτός από την Zubrowka, και οι άλλες βότκες του γκρουπ, όπως η εντυπωσιακά καθαρή Graduate, που παράγεται από σίκαλη, και η μαλακιά και γλυκόπιοτη Palace, που παράγεται από πατάτα.

 

//Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για την “τρούφα” της περιοχής καθώς, πέρα από τις υπόλοιπες ομοιότητες με το πολύτιμο μανιτάρι, το Βισωνόχορτο κοστίζει γύρω στα €400 το κιλό.//

 

Σε μια απομακρυσμένη γωνιά της βορειοανατολικής Πολωνίας υπάρχει το τελευταίο προϊστορικό δάσος της Ευρώπης στη Bialowieza.Εκεί ζει το τελευταίο ευρωπαϊκό κοπάδι βίσωνες. Εκεί είναι και το σπίτι του γρασιδιού του Βίσωνα, του αρωματικού γρασιδιού που δίνει εκπληκτικό άρωμα στην Zubrowka. Μυρωδιά και γεύση φρεσκοκομμένου γρασιδιού και λουλουδιών της άνοιξης, αρώματα θυμαριού και λεβάντας. Μαλακή στον ουρανίσκο και τόσο άνετη και χαλαρή σαν να ακούς μουσική στο φεγγαρόφωτο. Προτείνεται σκέτη ή με χυμό μήλου.

Το Βισωνόχορτο, λοιπόν, είναι η αγαπημένη – αλλά όχι η μοναδική – τροφή των βισώνων. Δεν καλλιεργείται, αλλά απαντάται άγριο ανάμεσα σε χίλια-δυο άλλα χορτάρια και αγριάδες, και μαζεύεται από έμπειρους χωρικούς με το χέρι. Οι τοποθεσίες στις οποίες φυτρώνει είναι δύσβατες και μυστικές από τον πολύ κόσμο, ενώ ο “τρύγος” του γίνεται φύλλο-φύλλο, μία φορά το χρόνο, τον Ιούνιο. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι πρόκειται για την “τρούφα” της περιοχής καθώς, πέρα από τις υπόλοιπες ομοιότητες με το πολύτιμο μανιτάρι, το Βισωνόχορτο κοστίζει γύρω στα €400 το κιλό.

Το Βισωνόχορτο εκχυλίζεται μέσα σε καθαρό οινόπνευμα για κάποιες ώρες, και στη συνέχεια αναμιγνύεται με τη βότκα, με την οποία παραμένει σχεδόν 2 εβδομάδες πριν εμφιαλωθεί.

 

 

 //Στην Zubrowka, η οποία είναι η μοναδική βότκα με Βισωνόχορτο στον κόσμο, χαρίζει ένα αμυδρά υπόλευκο χρώμα, καθώς και πολύ διακριτικά αρώματα από πράσινο τσάι, άγουρο αμύγδαλο και χορτάρι.//

 

Όπως προανέφερα, ο μεγάλος όγκος του Βισωνόχορτου χρησιμοποιείται για την παραγωγή του χαρακτηριστικού εκχυλίσματος που θα αρωματίσει την εκλεκτή αυτή βότκα, ωστόσο τα πιο καλοσχηματισμένα φύλλα του χόρτου εισάγονται (από ένα) σε κάθε φιάλη Zubrowka ως διακοσμητικά, αφού όμως υποστούν ειδική επεξεργασία ώστε να μην έχουν καμία γεύση και άρωμα, για να μην δημιουργήσουν την παραμικρή ανισορροπία στην βότκα που είναι ήδη έτοιμη όταν εμφιαλώνεται.

Τip:Η Zubrowka πίνεται σκέτη, ελαφρά δροσερή αλλά όχι παγωμένη, ενώ μπορεί να αποτελέσει και εξαιρετική βάση για πολύ ευχάριστα κοκτέιλ.

To Kouchico

Το kouchico βρίσκεται στο κέντρο της Ερμούπολης. Αν κάποιος ξέρει το μαγαζί από το πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα σας πει ότι όντως το όνομα αντιπροσώπευε το μαγαζί στο 100% - ίσως το πιο μικρό καφέ, cocktail bar που έχετε δει ποτέ ( τώρα μεγάλωσε). Η συνταγή όμως σωστή, καλή παροχή, χαμόγελα, ωραίες φάτσες, ωραίος χώρος ( μέσα έξω), διάθεση & μούσια….

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found