to top

Το αγαπημένο ποτό όλων! Η Μπύρα και οι κατηγορίες της vol.1

Το αγαπημένο ποτό όλων! Η Μπύρα και οι κατηγορίες της vol.1

Το τόσο αγαπημένο καλοκαιρινό οινοπνευματώδες ποτό βλ. μπύρα, έχει την τιμητική του στο UrbanLife.gr. H μπύρα είναι ταυτισμένη με το καλοκαίρι και συνοδεύει, με τη δροσερή και ιδιαίτερη γεύση της, τα ζεστά μεσημέρια ή τη βραδινή μας έξοδο.

 

Αφροζύμωτες μπύρες: Aγαπημένες μπύρες Ale.
Στην παρασκευή της μπύρας Ale η μαγιά αναδύεται στην επιφάνεια και έπειτα συλλέγεται και απομακρύνε-ται προτού ολοκληρωθεί η ζύμωση, για να γίνει μετά η μεταζύμωση σε άλλη δεξαμενή. Kυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, βαθμούς και χρώματα. Υποκατηγορία της Ale αποτελούν οι σταρένιες μπύρες, οι γνωστές Weiss.

• Brown Ale: Ο τύπος αυτός, σκουρόχρωμης αφροζύμωτης μπύρας έχει έντονη γεύση βύνης και 4-6% αλκοόλ.

• Bitter: Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη προσθήκη λυκίσκου, στον οποίο οφείλει την έκδηλη πικράδα της.

• Pale Ale: H Pale Ale, παρόμοια με τη Bitter στην πικράδα του λυκίσκου, είναι εμφιαλωμένη και μάλιστα με ωρίμαση εντός της φιάλης. Είναι λίγο πιο δυνατή αφού η περιεκτικότητάς της ανέρχεται στα 4,5-5,5% αλκοόλ.

• Cream Ale: Είναι ουσιαστικά ο αμερικάνικος χαρακτηρισμός για ανοιχτόχρωμες, ελαφρές και απαλές στη γεύση, Αle, που ζυμώνονται με αφροζύμες με τη μέθοδο της υψηλής θερμοκρασίας, αλλά ωριμάζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4-6%.

• Red Ale: Χαρακτηρισμός αφροζύμωτης Ale, κόκκινου έως καφεκόκκινου χρώματος που ενίοτε αναφέρεται μόνο ως Red. Ο όρος δεν λέει κάτι ιδιαίτερο για το είδος και τη διαδικασία παρασκευής. Συνήθως πρόκειται για Irish Ale ή Scottish Ale ενώ η γαλλική ονομασία είναι Rousse.

• Irish Ale: Με απαλή γεύση, έντονο χαρακτήρα βύνης και «φρουτώδες» άρωμα ενώ η από-χρωσή της είναι συνήθως κοκκινωπή.

• Golden Ale: Το χρυσαφένιο χρώμα, η απαλή γεύση και η 3,5 με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μπύρας τα οποία οφείλονται στην χρήση έως και 40% ρυζιού ή καλαμποκιού εκτός από την βύνη και το κριθάρι.

• Mild Ale: Οφείλει το όνομά της στον απαλό χαρακτήρα λυκίσκου και έχει έντονη, αλλά όχι πι-κρή γεύση. Το χρώμα μπορεί να είναι σκούρο ή ανοικτό ενώ η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ εί-ναι μέτρια.

• Old Ale: Η κατά κανόνα σκουρόχρωμη old ale έχει απαλή, ελαφρά γλυκιά γεύση, που οφείλεται στο γεγονός ότι η ζύμωση δεν ολοκληρώνεται, με αποτέλεσμα να παραμένει στη μπύρα ένα σημαντικό τμήμα των σακχάρων. Συνήθως είναι κανονικής ή αυξημένης περιεκτικότητας σε αλ-κοόλ.

• Golden Ale: Το χρυσαφένιο χρώμα η απαλή γεύση και η 3,5 με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μπύρας τα οποία οφείλονται στην χρήση έως και 40% ρυζιού ή καλαμποκιού εκτός από την βύνη και το κριθάρι.

• Barley Wine: Το όνομα της σημαίνει κατά λέξη «κρίθινος οίνος». Έχει συνήθως μπρούτζινο έως σκούρο καφέ χρώμα, έντονη γεύση βύνης και 7% ως 11% αλκοόλ.

• Weiss: Από τουλάχιστον 50% βύνη σιταριού είναι συνήθως ξανθή έως κεχριμπαρόχρωμη και μπορεί να κυκλοφορεί ως διαυγής Kristallweizen ή ως θολή.

• Hefeweizen: Η σιταρένια αφροζύμωτη αυτή μπύρα διαφοροποιείται ως προς την προσθήκη μαγιάς και την μεταζύμωση που υφίσταται στο μπουκάλι. Το άρωμα της είναι γενικά φρουτώδες και η γεύση της ελαφρά γλυκόξινη. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι περίπου 4,5% με 5,5%.

• Berliner Weisse: Παρουσιάζει μικρή περιεκτικότητα σίτου, ενώ το χρώμα της είναι κάπως θολό και η γεύση της ελαφρά ξινή.

• Kristallweizen: Η σταρένια αυτή μπύρα είναι διαυγής μιας και απουσιάζει το ίζημα Weizen. Φιλτράρεται και δεν προστίθεται μαγιά και στη φιάλη, διατηρώντας έτσι μια πιο απαλή και λεία γεύση.

• Alt: Σκουρόχρωμη, για την ακρίβεια κεχριμπαρένια έως μαύρη αυτή μπύρα παράγεται κυρίως στην περιοχή του Dusseldorf. Ενώ ζυμώνεται με αφροζύμες, στη συνέχεια υφίσταται μεταζύ-μωση σε χαμηλή θερμοκρασία. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι 4.5-6%.

 

Ιδιαιτέρως γνωστές είναι και οι μοναστηριακές μπύρες οι οποίες διακρίνονται στις trappiste και abbaye.
Trappist: Πρόκειται για μπύρες αφροζύμωτες, δυνατές (7-10% αλκοόλ), συνήθως σκούρου χρώματος , με έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα, χωρίς την πικράδα του λυκίσκου. Μεταζυμώνονται στη φιάλη τους με μαγιά, η οποία σχηματίζει χαρακτηριστικό ίζημα και συνήθως υφίστανται διπλή ή τριπλή ζύμωση. Ένα άλλο είδος μοναστηριακής μπύρας είναι και η Tripel, μπύρα τριπλής ζύμωσης και αρκετά δυνατή, με πιο ανοιχτό χρώμα από τις double.

 

 

To be continued…
#beer #UrbanLifegoesdrinking #summer

Flappers all day bar and more

To "The Flappers all day bar & more" θυμίζει έντονα τα μπιστρό του Παρισιού με τα φινετσάτα τραπέζια του αλλά και τα speakeasy μαγαζιά της Νέας Υόρκης. Είναι ένας all day προορισμός για όλους εκείνους που αναζητούν την ποιότητα και την αίγλη μιας εποχής, στη γειτονιά του Ψυρρή.

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found