Το τόσο αγαπημένο καλοκαιρινό οινοπνευματώδες ποτό βλ. μπύρα, έχει την τιμητική του στο UrbanLife.gr. H μπύρα είναι ταυτισμένη με το καλοκαίρι και συνοδεύει, με τη δροσερή και ιδιαίτερη γεύση της, τα ζεστά μεσημέρια ή τη βραδινή μας έξοδο.
Αφροζύμωτες μπύρες: Aγαπημένες μπύρες Ale.
Στην παρασκευή της μπύρας Ale η μαγιά αναδύεται στην επιφάνεια και έπειτα συλλέγεται και απομακρύνε-ται προτού ολοκληρωθεί η ζύμωση, για να γίνει μετά η μεταζύμωση σε άλλη δεξαμενή. Kυκλοφορούν σε διάφορες γεύσεις, βαθμούς και χρώματα. Υποκατηγορία της Ale αποτελούν οι σταρένιες μπύρες, οι γνωστές Weiss.
• Brown Ale: Ο τύπος αυτός, σκουρόχρωμης αφροζύμωτης μπύρας έχει έντονη γεύση βύνης και 4-6% αλκοόλ.
• Bitter: Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι η μεγάλη προσθήκη λυκίσκου, στον οποίο οφείλει την έκδηλη πικράδα της.
• Pale Ale: H Pale Ale, παρόμοια με τη Bitter στην πικράδα του λυκίσκου, είναι εμφιαλωμένη και μάλιστα με ωρίμαση εντός της φιάλης. Είναι λίγο πιο δυνατή αφού η περιεκτικότητάς της ανέρχεται στα 4,5-5,5% αλκοόλ.
• Cream Ale: Είναι ουσιαστικά ο αμερικάνικος χαρακτηρισμός για ανοιχτόχρωμες, ελαφρές και απαλές στη γεύση, Αle, που ζυμώνονται με αφροζύμες με τη μέθοδο της υψηλής θερμοκρασίας, αλλά ωριμάζουν σε χαμηλές θερμοκρασίες, με περιεκτικότητα σε αλκοόλ 4-6%.
• Red Ale: Χαρακτηρισμός αφροζύμωτης Ale, κόκκινου έως καφεκόκκινου χρώματος που ενίοτε αναφέρεται μόνο ως Red. Ο όρος δεν λέει κάτι ιδιαίτερο για το είδος και τη διαδικασία παρασκευής. Συνήθως πρόκειται για Irish Ale ή Scottish Ale ενώ η γαλλική ονομασία είναι Rousse.
• Irish Ale: Με απαλή γεύση, έντονο χαρακτήρα βύνης και «φρουτώδες» άρωμα ενώ η από-χρωσή της είναι συνήθως κοκκινωπή.
• Golden Ale: Το χρυσαφένιο χρώμα, η απαλή γεύση και η 3,5 με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μπύρας τα οποία οφείλονται στην χρήση έως και 40% ρυζιού ή καλαμποκιού εκτός από την βύνη και το κριθάρι.
• Mild Ale: Οφείλει το όνομά της στον απαλό χαρακτήρα λυκίσκου και έχει έντονη, αλλά όχι πι-κρή γεύση. Το χρώμα μπορεί να είναι σκούρο ή ανοικτό ενώ η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ εί-ναι μέτρια.
• Old Ale: Η κατά κανόνα σκουρόχρωμη old ale έχει απαλή, ελαφρά γλυκιά γεύση, που οφείλεται στο γεγονός ότι η ζύμωση δεν ολοκληρώνεται, με αποτέλεσμα να παραμένει στη μπύρα ένα σημαντικό τμήμα των σακχάρων. Συνήθως είναι κανονικής ή αυξημένης περιεκτικότητας σε αλ-κοόλ.
• Golden Ale: Το χρυσαφένιο χρώμα η απαλή γεύση και η 3,5 με 5% περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης μπύρας τα οποία οφείλονται στην χρήση έως και 40% ρυζιού ή καλαμποκιού εκτός από την βύνη και το κριθάρι.
• Barley Wine: Το όνομα της σημαίνει κατά λέξη «κρίθινος οίνος». Έχει συνήθως μπρούτζινο έως σκούρο καφέ χρώμα, έντονη γεύση βύνης και 7% ως 11% αλκοόλ.
• Weiss: Από τουλάχιστον 50% βύνη σιταριού είναι συνήθως ξανθή έως κεχριμπαρόχρωμη και μπορεί να κυκλοφορεί ως διαυγής Kristallweizen ή ως θολή.
• Hefeweizen: Η σιταρένια αφροζύμωτη αυτή μπύρα διαφοροποιείται ως προς την προσθήκη μαγιάς και την μεταζύμωση που υφίσταται στο μπουκάλι. Το άρωμα της είναι γενικά φρουτώδες και η γεύση της ελαφρά γλυκόξινη. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι περίπου 4,5% με 5,5%.
• Berliner Weisse: Παρουσιάζει μικρή περιεκτικότητα σίτου, ενώ το χρώμα της είναι κάπως θολό και η γεύση της ελαφρά ξινή.
• Kristallweizen: Η σταρένια αυτή μπύρα είναι διαυγής μιας και απουσιάζει το ίζημα Weizen. Φιλτράρεται και δεν προστίθεται μαγιά και στη φιάλη, διατηρώντας έτσι μια πιο απαλή και λεία γεύση.
• Alt: Σκουρόχρωμη, για την ακρίβεια κεχριμπαρένια έως μαύρη αυτή μπύρα παράγεται κυρίως στην περιοχή του Dusseldorf. Ενώ ζυμώνεται με αφροζύμες, στη συνέχεια υφίσταται μεταζύ-μωση σε χαμηλή θερμοκρασία. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι 4.5-6%.
Ιδιαιτέρως γνωστές είναι και οι μοναστηριακές μπύρες οι οποίες διακρίνονται στις trappiste και abbaye.
Trappist: Πρόκειται για μπύρες αφροζύμωτες, δυνατές (7-10% αλκοόλ), συνήθως σκούρου χρώματος , με έντονη φρουτώδη γεύση και άρωμα, χωρίς την πικράδα του λυκίσκου. Μεταζυμώνονται στη φιάλη τους με μαγιά, η οποία σχηματίζει χαρακτηριστικό ίζημα και συνήθως υφίστανται διπλή ή τριπλή ζύμωση. Ένα άλλο είδος μοναστηριακής μπύρας είναι και η Tripel, μπύρα τριπλής ζύμωσης και αρκετά δυνατή, με πιο ανοιχτό χρώμα από τις double.
To be continued…
#beer #UrbanLifegoesdrinking #summer