to top

Αχ αυτό το syrah

syrah

To Syrah φτιάχνει μερικά από τα πιο σκούρα κόκκινα κρασιά στο κόσμο, με πλούσιο σώμα. Έχει γεύση σκούρων καρπών ( από μαύρα μούρα, ώριμο βατόμουρο, δαμάσκηνο, cassis κ.α.) μέχρι την αλμυρή γεύση μαύρης ελιάς.

 

Όταν το δοκιμάζουμε ερχόμαστε στην αρχή αντιμέτωποι με μια γευστική γροθιά, η οποία όμως σιγά σιγά μαλακώνει και στο τέλος καταλήγει να αφήνει μια πικάντικη πιπεράτη νότα στην επίγευση. Λόγω λοιπόν του εμπροσθοβαρούς στυλ, το Syrah συχνά αναμιγνύεται με σταφύλια που προσθέτουν mid-palate, όπως το Cabernet Sauvignon (προσφιλές χαρμάνι στην Αυστραλία). Έτσι το κρασί αποκτά πιο πλήρη δομή.

Παραδοσιακά στη Γαλλία, το Syrah αναμιγνύεται με Grenache που έχει ελαφρύ σώμα ή το ακόμα πιο πλούσιο Mourvedre, για να δημιουργήσει το κλασικό blend Côtes du Rhône.

 

Ονομασία.
Λέγεται Syrah στη χώρα καταγωγής του, τη Γαλλία, καθώς και στην υπόλοιπη Ευρώπη, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Ουρουγουάη, τη Νέα Ζηλανδία, Νότια Αφρική, τον Καναδά, και τις περισσότερες από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το όνομα Σιράζ ( Shiraz ) έγινε δημοφιλές για την ποικιλία αυτή των σταφυλιών στην Αυστραλία, όπου έχει από καιρό καθιερωθεί ως η πιο καλλιεργήσιμη σκουρόχρωμη ποικιλία.

Στην Αυστραλία, ονομαζόταν Hermitage μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1980, αλλά δεδομένου ότι η ονομασία αυτή είναι επίσης γαλλική Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, αυτή η ονομασία προκαλούσε πρόβλημα σε ορισμένες εξαγωγικές αγορές και καταργήθηκε.

Η προέλευση του ονόματος Syrah προέρχεται από ένα από το ομώνυμο της – Σιράζ. Επειδή το Σιράζ, μια πολύ παλιά πόλη του Ιράν, παράγει το γνωστό κρασί Shirazi, μύθοι υποστηρίζουν το σταφύλι Syrah προέρχεται από το Σιράζ και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Ροδανό. Τουλάχιστον δύο σημαντικές διαφορετικές εκδοχές του μύθου, δίνουν διαφορετικές εξηγήσεις για το πώς η ποικιλία υποτίθεται ότι μεταφέρθηκε από το Σιράζ στο Ροδανό. Στη μια εκδοχή, οι Φωκαείς μπορεί να έφεραν το Syrah / Shiraz στην αποικία τους γύρω από τη Μασσαλία (γνωστή τότε ως Massilia), που ιδρύθηκε γύρω στο 600 π.Χ. από τους Έλληνες. Το σταφύλι αργότερα θα πάει στον βόρειο Ροδανό, ο οποίος ποτέ δεν αποικίστηκε από τους Φωκαείς.

Ο μύθος που συνδέει το Syrah με την πόλη Σιράζ του Ιράν μπορεί, ωστόσο, να είναι γαλλικής προέλευσης.

 

the-taste-of-syrah-wine-compared-to-other-red-wine

 

Οι πρόγονοι του Syrah
Δύο πολύ σκουρόχρωμα σταφύλια είναι οι γονείς του Syrah: Το Dureza και το Mondeuse Blanche. Το Dureza κατάγεται από τη νότια Γαλλία, βόρεια της Nimes στο τμήμα Ardèche. Το Mondeuse Blanche μπορεί να βρεθεί στη Σαβοΐα

Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες που το Syrah δίνει κρασιά με πλούτο, βάθος και στιβαρότητα (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), το κλίμα και οι συνθήκες μοιάζουν σημαντικά με τον τόπο καταγωγής της ποικιλίας, την κοιλάδα του Ροδανού στη νότια Γαλλία: μάλλον ζεστές περιοχές με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, με εδάφη και μικροκλίματα που μπορούν να δώσουν «σοβαρά» κρασιά υψηλών φιλοδοξιών και με δυνατότητες μακράς παλαίωσης. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν περιοχές «αφιερωμένες» και «αφοσιωμένες» στη συγκεκριμένη ποικιλία. Τα Syrah, τα βρίσκουμε από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας! Από την άλλη, τα ελληνικά Syrah έχουν κυρίως ευρωπαϊκό στιλ: με πολύ σκούρο χρώμα, «μαύρα» πιπεράτα και ζωικά αρώματα, σφιχτοδεμένη και δυνατή γεύση, αλλά και στιβαρές, πλούσιες ταννίνες. Καμία σχέση με τη «γλύκα» των αυστραλέζικων κυρίως, αλλά και μερικών νοτιοαφρικάνικων Shiraz, των οποίων οι ταννίνες είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

 

frequent-aromas-in-shiraz

 

Χαρακτηριστικά.
Χρώμα: μέτριο προς βαθύ.
Αλκοόλη: μέτρια προς ψηλή.
Οξύτητα: μέτρια προς ψηλή.
Τανίνη: ψηλή.
Αρώματα: συνδυάζονται αρμονικά με τη δρυ. Στα πιο δροσερά κλίματα επικρατούν αρώματα κόκκινων φρούτων, μέντας, λευκού πιπεριού κτλ. Στα θερμότερα κλίματα κυριαρχούν τα πιο ώριμα φρούτα, οι μαρμελάδες, το μαύρο πιπέρι, η γλυκόρριζα κτλ.
Μπουκέτο παλαίωσης: αρώματα φραγκοστάφυλου, δέρματος, καφέ, καραμέλας, σταφίδας, μπαχαρικών κτλ.

Είδη:

  • Ελαφριά, ζωηρά και πιπεράτα.
  • Μεσοπρόθεσμης παλαίωσης με μέτριο σώμα.
  • Πλούσια, δυνατά και γεμάτα κρασιά βαθιάς παλαίωσης.

 

syrah

 

Τα Syrah από πιο δροσερά κλίματα είναι συνήθως λιγότερο βαθύχρωμα απ’ ό,τι αυτά που οινοποιούνται σε θερμότερες περιοχές, με αρώματα κόκκινων μούρων, πιπεριού και μέντας και με καλή οξύτητα και κάπως στεγνές τανίνες. Στα πιο ζεστά κλίματα η ποικιλία χαρίζει ώριμα κρασιά με πυκνό χρώμα, συμπυκνωμένα και έντονα αρώματα μαύρων μούρων και πληθωρική και πιο «γλυκιά» γεύση, με τανίνες ντυμένες στο φρούτο.

 

#yamas #cheers #Urbangoesdrunk

To Kouchico

Το kouchico βρίσκεται στο κέντρο της Ερμούπολης. Αν κάποιος ξέρει το μαγαζί από το πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα σας πει ότι όντως το όνομα αντιπροσώπευε το μαγαζί στο 100% - ίσως το πιο μικρό καφέ, cocktail bar που έχετε δει ποτέ ( τώρα μεγάλωσε). Η συνταγή όμως σωστή, καλή παροχή, χαμόγελα, ωραίες φάτσες, ωραίος χώρος ( μέσα έξω), διάθεση & μούσια….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following