to top

Stories of cocktails

Πόσο καλά γνωρίζετε τα cocktails που παραγγέλνετε; Τα συστατικά τους μπορεί να είναι γνωστά, κάποιες από τις ρίζες τους όμως είναι αμφισβητήσιμο από πού προέρχονται. Ας εξερευνήσουμε παρέα το πού και το πότε, μπήκαν για πρώτη φορά στο ποτήρι, κάποια από τα αγαπημένα μας cocktails.

 

 

Martini
Οι οπαδοί του διαφωνούν σχετικά με τη σωστή αναλογία gin και βερμούτ για να φτιαχτεί το τέλειο martini, και η διαφωνία για την πραγματική προέλευσή του είναι εξίσου έντονη. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι είναι απλά μια πιο ξηρή εκδοχή ενός παλιότερου cocktail που ονομάζεται Martinez, από το Martinez της Καλιφόρνια. Άλλοι υποθέτουν ότι το όνομα του ποτού προέρχεται απλά από το Martini & Rossi, μια ιταλική εταιρεία που εξάγει βερμούτ προς τις ΗΠΑ από τον 19ο αιώνα. Τέλος, υπάρχει και η άποψη ότι δημιουργήθηκε και ονομάστηκε από τον Martini di Arma di Taggia, ο οποίος ήταν bartender στο Knickerbocker Hotel της Νέας Υόρκης, αν και υπάρχουν αποδείξεις ότι το cocktail υπήρχε ήδη αρκετά πριν ξεκινήσει να αναμιγνύει ποτά.

 

Manhattan
Το Manhattan είναι ένα ακόμη cocktail που δεκάδες άνθρωποι υποστηρίζουν ότι έχουν εφεύρει . Πιθανώς χρονολογείται στα μπαρ της Νέας Υόρκης της δεκαετίας του 1860, αλλά υπάρχουν και κάποιες άλλες πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες για την προέλευσή του. Σύμφωνα με ένα μύθο, η Jennie Churchill (μητέρα του Winston) έκανε ένα πάρτι στο Manhattan Club το 1874 για να γιορτάσει τη νίκη του Samuel J. Tilden στην κυβερνητική εκλογή της Νέας Υόρκης. Ένας bartender δημιούργησε ένα cocktail για το συμβάν, το οποίο και ονομάστηκε Manhattan για χάρη του club.

 

Bellini
Αυτό το cocktail κρασιού είναι ένα μείγμα από πουρέ λευκού ροδάκινου και Prosecco και έχει μια επιβεβαιωμένη προέλευση. Ο Giuseppe Cipriani, ιδρυτής του Harry’s Bar στην Βενετία, άρχισε να αναμιγνύει τα φρουτώδη συστατικά κάπου ανάμεσα στο 1934 και το 1948. Το ροζ ποτό του θύμιζε το χρώμα της τηβέννου ενός αγίου σε έναν πίνακα ζωγραφικής του Ιταλού Αναγενησιακού ζωγράφου Giovani Bellini, οπότε ο Cipriani έδωσε στο κατασκεύασμα το όνομά του προς τιμή του ζωγράφου.

 

Kir
Αυτό το γαλλικό απεριτίφ είναι ιδιαίτερα αγαπητό για χρόνια στην Γαλλία, αλλά πήρε το όνομά του μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Felix Kir, δήμαρχος της Ντιζόν από το 1945 έως το 1968, ήταν μεγάλος οπαδός του cocktail, και κάθε φορά που είχε επισκέπτες τους κερνούσε πάντα το ποτό. Ο Kir έκανε τόσο καλή δουλειά στο να το προτείνει στους επισκέπτες του, ώστε τελικά συνδέθηκε με την προσωπικότητά του και πήρε το όνομά του.

 

Daiquiri
Ο Jennings Cox ήταν ένας Αμερικανός εργαζόμενος σε ορυχείο στην Κούβα του 1905, και μια φορά που είχε βγει με τους συναδέλφους του σε ένα μπαρ στο Σαντιάγο άρχισε να αναμιγνύει διάφορα υλικά και κάπως έτσι οι Αμερικανοί βρήκαν ένα αποτέλεσμα αρκετά γευστικό και το πήγαν πίσω στην πατρίδα τους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

 

Tom Collins
Αυτό το καλοκαιρινό ποτό οφείλει το όνομά του σε μια φάρσα του 19ου αιώνα. Το 1874 ο κόσμος στην Νέα Υόρκη ξεκινούσε μια συζήτηση λέγοντας «Έχεις δει τον Tom Collins;» και όταν ο ακροατής απαντούσε ότι δεν ξέρει κανέναν  με αυτό το όνομα, ο ομιλητής συνέχιζε ότι ο Tom Collins έλεγε άσχημα πράγματα για τον ακροατή σε άλλους και ότι βρισκόταν σε ένα διπλανό μπαρ ή κάπου κοντά. Οι bartenders πήγαν το αστείο ακόμη πιο μακριά φτιάχνοντας ένα cocktail εσπεριδοειδών που το ονόμασαν Tom Collins, ώστε όταν κάποιος τον αναζητά στα μπαρ να βρει αντ’ αυτού ένα ποτό.

 

Cosmopolitan
Πολύ πριν το Sex and the City ανεβάσει στα ύψη τη δημοτικότητά του Cosmopolitan, πολλοί bartenders διεκδικούσαν τη δημιουργία του cocktail. Σύμφωνα με διάφορες ιστορίες, το ποτό προέρχεται από την Minneapolis, το South Beach, το San Francisco, το Manhattan και το Provincetown. Από τη στιγμή που το ποτό είναι βασικά ένα kamikaze με μια απλή προσθήκη χυμού cranberry, είναι πιθανό οι bartenders σε αυτή την περίπτωση να εφηύραν το ποτό ξεχωριστά, οπότε δε θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν ο πραγματικά υπεύθυνος για το ότι έφτασε στα χέρια της Carrie Bradshaw.

 

Sazerac
Αν και δεν είναι το πιο γνωστό ποτό, το Sazerac είναι ένα από τα παλαιότερα cocktails της Αμερικής. Χρονολογείται πίσω στο 1830 όταν ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud έφτιαξε τη συνταγή και άρχισε να τη σερβίρει. Το Sazerac έγινε τόσο δημοφιλές ώστε η επιχείρηση του Peychaud έγινε γνωστή ως ένα μέρος για αγορά του φίλτρου αναζωογόνησης. Το Sazerac αυτή την εποχή έχει αρχίσει να επανέρχεται στο προσκήνιο.

 

Negroni
Ο Κόμης Camillo Negroni πιστώνεται αυτό το απεριτίφ γύρω στο 1919. Σύμφωνα με την ιστορία, ο Negroni ήθελε να φτιάξει ένα Americano (Campari, γλυκό vermouth, club soda) αλλά δεν έμεινε ικανοποιημένος. Ζήτησε από τον bartender να αντικαταστήσει την club soda με gin για να τονώσει το cocktail, και έτσι γεννήθηκε το Negroni.

 

Black Russian
Παραδόξως, το μόνο ρωσικό που περιέχει αυτό το cocktail είναι η vodka. Ο bartender Gustave Tops δημιούργησε το ποτό κάποια στιγμή το 1949 ή το 1950 ενώ εργαζόταν στο Hotel Metropole στις Βρυξέλλες. Ο Tops ανέμιξε Kahlua και vodka για τον Αμερικανό κοσμοπολίτη Perle Mesta που υπηρετούσε ως πρεσβευτής στο Λουξεμβούργο εκείνη την εποχή. 

Flappers all day bar and more

To "The Flappers all day bar & more" θυμίζει έντονα τα μπιστρό του Παρισιού με τα φινετσάτα τραπέζια του αλλά και τα speakeasy μαγαζιά της Νέας Υόρκης. Είναι ένας all day προορισμός για όλους εκείνους που αναζητούν την ποιότητα και την αίγλη μιας εποχής, στη γειτονιά του Ψυρρή.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following