Η συγκεκριμένη συνταγή αποτελεί προϊόν της ελληνικής παράδοσης και πηγάζει από την ανάγκη για συντήρηση των ψαριών την εποχή που τα ψυγεία ήταν πολυτέλεια. Έρχεται σε εμάς σαν καλοκαιρινή ανάμνηση των παιδικών μας χρόνων, από κάποιο μερακλή παππού, θείο ή άλλο συγγενή ψαρά τα ζεστά μεσημέρια του Αυγούστου.
Υλικά
Κολιοί 3 τεμάχια
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
Σκόρδα 3 σκελίδες
Δενδρολίβανο 3 κλωνάρια
ξύδι 200 ml
Αλεύρι 40 γρ
Αλάτι, Πιπέρι
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και φιλετάρουμε τους κολιούς. Ακολούθως καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κόβουμε σε φιλέτα. Πλένουμε και μαδάμε το δενδρολίβανο. Περνάμε από αλεύρι μόνο την πλευρά του φιλέτου που έχει δέρμα. Σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο τηγανίζουμε τα φιλέτα από τη μια πλευρά μέχρι αυτή να γίνει τραγανή και έπειτα την τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί, ώστε να απορροφηθεί το περιττό λάδι και κατόπιν αλατοπιπερώνουμε. Στο ίδιο τηγάνι προσθέτουμε τα σκόρδα και τα σοτάρουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το ξύδι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια παχύρευστη σάλτσα. Αποσύρουμε από την φωτιά και προσθέτουμε δενδρολίβανο. Ελέγχουμε και προσαρμόζουμε αντίστοιχα το αλάτι και το πιπέρι.