to top

Ποικιλία Μοσχάτο

Σύμφωνα με τους μελετητές καταγραφής ποικιλιών, το μοσχάτο είναι πιο πολυτάλαντη Ελληνική ποικιλία και θεωρείται από τις πιο παλιές ποικιλίες σε όλον τον κόσμο. Αν και η καταγωγή της είναι η Ελλάδα, η γειτονική Ρουμανία κατέληξε να καλλιεργεί πολλά στρέμματα αμπελώνων και να παράγει οίνους με βάση το μοσχάτο. Ποιο μοσχάτο όμως;

 

Η ποικιλία μοσχάτο παρόλο που χαρακτηρίζεται ως ευαίσθητη και άκρως ευοξείδωτη, έχει την ικανότητα να εγκλιματίζεται εύκολα στο μικροκλίμα της εκάστοτε περιοχής που θέλει να την φιλοξενήσει. Δίνει κρασιά με πολύπλοκα αρώματα κυρίως άγουρων φρούτων και λουλουδιών. Αυτό όμως που κυριαρχεί είναι το μοναδικό άρωμα του καρπού του σταφυλιού. Τα κρασιά της ποικιλίας αυτής φημίζονται τόσο για την παραγωγή αφρωδών, ξηρών όσο και γλυκών οίνων.

 

  

Ήξερες ότι…
→Η πιο διάσημη ελληνική ποικιλία στο εξωτερικό καλλιεργείται σε αρκετά μέρη της Ελλάδας, αν και η Σάμος θεωρείται–και δικαίως– ο «γενέθλιος τόπος» της.
→Καλλιεργείται στη Σάμο, στην Κεφαλλονιά, στη Ρόδο, στις Κυκλάδες και στη βορειοδυτική Πελοπόννησο. Στη Σάμο είναι η κυρίαρχη ποικιλία.
→Το φυτό είναι μέτριας ζωηρότητας, ευαίσθητο στις ασθένειες και μέτρια ανθεκτικό στην ξηρασία.
→Το τσαμπί είναι μετρίου μεγέθους (ζυγίζει γύρω στα 300 γρ.) κωνικό, πυκνόρραγο, με ρώγες σαρκώδεις, γλυκές και αρωματικές.
→Ο τρύγος γίνεται συνήθως στις αρχές Σεπτεμβρίου.
→Τα ξηρά κρασιά από Μοσχάτο είναι υψηλόβαθμα με μέτρια οξύτητα και πλούσιο αρωματικό χαρακτήρα.

 

 

Το μοσχάτο και οι παραλλαγές του…

Το μοσχάτο μικρόραγο ανήκει στην ζώνη Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης Σάμου, Πατρών, Ρίου και Κεφαλληνίας. Τα ξηρά κρασιά των περιοχών αυτών έχουν έναν σπάνιο και πολύπλοκο χαρακτήρα αρωμάτων. Θυμίζουν αρώματα τριαντάφυλλου, μέντας, άγουρων φρούτων όπως πράσινου μήλου και το ιδιαίτερο άρωμα του καρπού σταφυλιού, του βερίκοκου, του ανανά, του μελιού και του περγαμόντου. Χαρακτηρίζονται ως κρασιά μέτριας οξύτητας και υψηλού αλκοολικού βαθμού. Τα γλυκά κρασιά της ποικιλίας έχουν εκτός των άλλων έντονη γεύση κακάο, σοκολάτας και πράσινου καφέ.

 

Το μοσχάτο Αλεξανδρείας ή αλλιώς μοσχάτο χονδρό ανήκει στην ζώνη Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης Λήμνου. Τα ξηρά κρασιά έχουν ως βάση αρώματος το τριαντάφυλλο και τα κίτρινα άγουρα φρούτα, όπως grapefruit και λεμόνι. Χαρακτηρίζονται από υψηλή οξύτητα και είναι συνήθως μέτριου αλκοολικού βαθμού. Η ωρίμανση σε βαρέλι συνηθίζεται για να μην υπόκεινται σε οξείδωση.Τα γλυκά κρασιά έχουν έντονες γεύσεις ξηρών καρπών, εξωτικών φρούτων, μελιού και σταφυλιού.

 

Το μοσχάτο Αμβούργου ανήκει στις ποικιλίες με ερυθρωπές ρόγες. Το έντονο και σπάνιο άρωμα του φρέσκου γαρίφαλου είναι το βασικό χαρακτηριστικό αυτής της ποικιλίας. Δίνει κρασιά με χαμηλή σχετικά οξύτητα, μαλακές τανίνες και πλούσιο αλκοολικό βαθμό. Σπάνια τη συναντάμε μόνη της για αυτό και φημίζεται ως θαυματουργή ποικιλία σε blends. Η σπάνια, ασυνήθιστη και μοντέρνα αυτή εκδοχή της φανερώνεται κυρίως στην παραγωγή αποσταγμάτων δίνοντας τον καλύτερο εαυτό της.

 

Το μοσχάτο Σπίνας ίσως και να είναι ο μοναδικός κλώνος αυτής της ποικιλίας που δεν χρησιμοποιείται για την παραγωγή αφρώδων οίνων παρά μόνο για την παραγωγή ξηρών ενώ εξαιρετικά σπάνια το συναντάμε σε μορφή γλυκού κρασιού. Αυτό οφείλεται στο ότι η φλούδα είναι πολύ λεπτή. Χαρακτηρίζεται από το μοναδικό άρωμα του σταφυλιού και θεωρείται από τους Κρητικούς οινοποιούς το διαμάντι της αμπελοκαλλιέργειας του νησιού. Προέρχεται από τη μικρή κοινότητα Σπίνας στην περιοχή Σελίνου Χανίων απ’ όπου και πήρε το όνομά της. Τα τελευταία χρόνια πολλοί την έχουν τιμήσει οινοποιώντας τη μόνη της με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Η παραγωγή γλυκών και αφρωδών οίνων βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο μικρής εμφιάλωσης.

 

aligote-inside

#Urbantaste #wine #UrbanLifegoesdrunk

To Kouchico

Το kouchico βρίσκεται στο κέντρο της Ερμούπολης. Αν κάποιος ξέρει το μαγαζί από το πρώτο χρόνο λειτουργίας του, θα σας πει ότι όντως το όνομα αντιπροσώπευε το μαγαζί στο 100% - ίσως το πιο μικρό καφέ, cocktail bar που έχετε δει ποτέ ( τώρα μεγάλωσε). Η συνταγή όμως σωστή, καλή παροχή, χαμόγελα, ωραίες φάτσες, ωραίος χώρος ( μέσα έξω), διάθεση & μούσια….

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following