to top

Οι δίπλες συμβολίζουν την ευζωία και τη δημιουργία

Οι δίπλες είναι ένα Ελληνικό επιδόρπιο όπου το κύριο συστατικό του είναι λεπτή ζύμη. Πιστεύεται ότι οι δίπλες προέρχονται από την Πελοπόννησο.

Η ζύμη διπλώνεται σε διάφορα σχήματα, τηγανίζεται σε καυτό λάδι και στο τέλος εμποτίζεται με σιρόπι. Παραδοσιακά χρησιμοποιείται μέλι αντί για σιρόπι και οι δίπλες αρωματίζονται με κανέλα και προστίθεται ψιλοκομμένο καρύδι.

Οι δίπλες μπορεί να έχουν διάφορα σχήματα, αλλά τα πιο κοινά είναι σπιράλ, φιόγκοι και λουλούδια. Οι δίπλες σερβίρονται συνήθως σε γάμους αλλά και την πρωτοχρονιά.

Για περισσότερο άρωμα οι δίπλες πασπαλίζονται με κανέλα, ενώ στη ζύμη τους προστίθενται αβγά (εάν θέλουμε να παραλείψουμε τα αβγά κάνουμε την κρητική συνταγή για ξεροτήγανα). Οι δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα του Χριστού και όπως στα μελομακάρονα το μέλι συμβολίζει την ευζωία και τη δημιουργία που θέλουμε να μας φέρει το νέο έτος.

Στη Σίφνο, στην Άνδρο, στην Κρήτη, αλλά και σε άλλα νησιά οι δίπλες είναι γνωστές ως «Αυγοκαλάμαρα».

 

 

Υλικά
5 αυγά
2 βανίλιες
1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
1 πρέζα αλάτι
3 ½ φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ψιλοκομμένη καρυδόψιχα

Για το μέλωμα
500 γραμμάρια  θυμαρίσιο μέλι
1 φλιτζάνι νερό
½ κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. γαρύφαλλο

 

Εκτέλεση
Χωρίζουμε κρόκους από ασπράδια
Στα ασπράδια ρίχνουμε το αλάτι και τα χτυπάμε στο μίξερ στη μεσαία ταχύτητα για 1 ½ λεπτό).
Ρίχνουμε στους κρόκους τη βανίλια και τους χτυπάμε για 5’ να ασπρίσουν καλά
Ρίχνουμε τους κρόκους στα ασπράδια και προσθέτουμε τη σόδα
Χτυπάμε 5’ να αφρατέψει καλά το μείγμα
Ρίχνουμε τα 2/3 του αλευριού να γίνει σας πηχτός χυλός
Λαδώνουμε τα χέρια μας και προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι (λίγο – λίγο)
Ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει στα χέρια
Την σκεπάζουμε και την ξεκουράζουμε το λιγότερο για 30’

Ανοίγουμε πολύ λεπτό φύλλο με πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια
Κόβουμε σε μακρόστενα κομμάτια 20Χ15 εκατοστά περίπου
Αφού κόψουμε όλες τις δίπλες (τις αφήνουμε πάνω σε πετσέτα απλωμένες μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες), ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το λάδι

Ρίχνουμε μέσα μία – μία τις δίπλες
Μόλις σχηματίσουν φουσκάλες στην επιφάνεια μετά από 30’’ με την βοήθεια 2 πιρουνιών τις ρολάρουμε κατά μήκος διπλώνοντας τες

 

Τις αφήνουμε να ροδίσουν
Τις βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν
Τις μελώνουμε και τις πασπαλίζουμε με καρύδι
Αφού κρυώσουν τις μελώνουμε σε ζεστό σιρόπι
Τις περιχύνουμε με μπόλικο μέλι και πασπαλίζουμε καρύδια και κανέλα 

Βαγγέλης Αγαπητός

Αν κάποιος συνεργαστεί με τον Βαγγέλη Αγαπητό, πρέπει να προσέξει κάποια πράγματα: να μην του μιλήσει το πρωί, να μάθει πως πίνει τον καφέ του, να μην του μιλήσει στη συνέχεια & να γνωρίζεις τι σημαίνει το ΚΤΓ ( κουταλάκι του γλυκού). Λάτρης της μπάλας είτε ποδοσφαιρικής, είτε του μπάσκετ. Γέννημα θρέμμα κέντρου, δεν θέλει να φύγει από κει, ότι και του λένε. Η μαγειρική είναι τέχνη θα σου πει, η ικανοποίηση όταν κάποιος απολαμβάνει ένα πιάτο του είναι τεράστια.

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following