to top

Κουρκουμάς ο θεραπευτικός

Κουρκουμάς ο θεραπευτικός

Ο Κουρκουμάς είναι πολυετές φυτό που προέρχεται από την τροπική νότιο Ασία με τις επιστημονικές ονομασίες Curcuma longa ή Curcuma domestica, γνωστό ως κιτρινόριζα.

Ο κουρκουμάς αποτελεί εδώ και χιλιάδες χρόνια, συστατικό της μαγειρικής στις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Νοτιοανατολικής Ασίας, ενώ πρόσφατα ο Δυτικός κόσμος ανακάλυψε τις ιδιότητές του.

Ο κουρκουμάς σαν ρόφημα είναι ένα από τα πιο υγιή ποτά που μπορείτε να πιείτε. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτό μπαχαρικό στο τσάι σας, δίνοντας του έναν αέρα ανατολής ή να το πιείτε σκέτο με νερό. Όπως και να καταναλώσετε τον κουρκουμά, θα αποκτήσετε ευεξία και υγεία.

Την βασική του ουσία, την κουρκουμίνη, θα την συναντήσουμε με την κωδική ονομασία Ε100, σαν χρωστικό πρόσθετο σε διάφορα τρόφιμα. Αυτή είναι που δίνει την κίτρινη χροιά στην μουστάρδα και στο μυρωδάτο κάρυ.

 

 

 

Καταπολεμάει τη φλεγμονή
Μπορεί ο κουρκουμάς να είναι μικρός στο μάτι, παρόλα αυτά καταπολεμά τους ξένους εισβολείς στον οργανισμό και προκαλεί υποχώρηση των συμπτωμάτων της φλεγμονής. Όταν η φλεγμονή είναι χρόνια προκαλεί πολλές ασθένειες, όπως είναι οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, το μεταβολικό σύνδρομο, η νόσο του Alzheimer και διάφορες εκφυλιστικές καταστάσεις. Επιπλέον, ο κουρκουμάς μπορεί να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμος σε όσους πάσχουν από διάφορες μορφές αρθρίτιδας.

Αυξάνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του οργανισμού
Η οξείδωση είναι υπεύθυνη για την εμφάνιση πολλών ασθενειών αλλά και για τη γήρανση. Ο κουρκουμάς έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες, έτσι ώστε να προστατεύει τον σώμα μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες, προάγωντας με αυτό τον τρόπο τη μακροζωία.

Προστατεύει τον εγκέφαλο
Η εμφάνιση της κατάθλιψης και της νόσου του Alzheimer έχει συνδεθεί με τα μειωμένα επίπεδα ενός είδους αυξητικής ορμόνης, της BDNF. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο κουρκουμάς, και πιο συγκεκριμένα το συστατικό του η κουρκουμίνη μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της BDNF στον εγκέφαλο. Έτσι πίνοντας κάθε μέρα μια κούπα νερό με κουρκουμά, μπορεί να συμβάλει στην προστασία του εγκεφάλου, ιδιαίτερα λόγω της αναπόφευκτης διαδικασίας της γήρανσης.

 

• Στην Ινδία και το Νεπάλ, η κιτρινόριζα καλλιεργείται και χρησιμοποιείται ευρέως σε πολλά λαχανικά και κρεατικά για το χρώμα του· 

• Στη Νότια Αφρική, ο κουρκουμάς χρησιμοποιείται για να προσδώσει ένα χρυσαφένιο χρώμα στο βραστό λευκό ρύζι.

• Στην κουζίνα του Βιετνάμ, η σκόνη κουρκούμης χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό και αρωματισμό ορισμένων πιάτων, όπως των bánh xèo, bánh khọt και mi quang. 

• Το Καμποτζιανό είδος πρώτης ανάγκης στην πάστα κάρυ kroeung, το οποίο χρησιμοποιείται σε πολλά πιάτα συμπεριλαμβανομένου του Amok, τυπικά περιέχει φρέσκα κιτρινόριζα.

• Στην Ινδονησία τα φύλλα κουρκούμης χρησιμοποιούνται από τους Minangkabau ή την κουζίνα του Padang ως η βάση για το κάρι της Σουμάτρα, όπως στα rendang, sate padang και πολλές άλλες ποικιλίες.

• Στην Ταϋλάνδη, τα φρέσκα ριζώματα κουρκουμά, χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα, ειδικότερα στη νότια Ταϋλανδέζικη κουζίνα, όπως το κίτρινο κάρυ και τη σούπα κιτρινόριζας.

• Στη Μεσαιωνική Ευρώπη, ο κουρκουμάς έγινε γνωστός ως το Ινδικό σαφράν επειδή χρησιμοποιείτο ευρέως ως ένα εναλλακτικό του πολύ ακριβότερου μπαχαρικού ζαφορά.

Βαγγελης Πιπίου

Βαριέμαι εύκολα, για αυτό και ταξιδεύω συχνά… Ενθουσιάζομαι, για αυτό και χαίρομαι τα πάντα… Η σωστή & υγιεινή διατροφή είναι τρόπος ζωής…

A
A
 Photos
A
 Followers
A
 Following