to top

gin – ένα ποτό με μεγάλη ιστορία

gin

Διάσημο και μακρόβιο το Gin έχει σαν επίσημη ημερομηνία γέννησης του το 1575 με την ίδρυση της γνωστής μέχρι και σήμερα για την παραγωγή αλκοολούχων ποτών εταιρείας Bols. Στην πράξη όμως έχει αρκετά περισσότερα χρόνια στην πλάτη του αφού πολύ πριν από τον 16 αιώνα ο “πρόγονος” του παρήγετο, όπως διδάσκει η ιστορία των περισσότερων αποσταγμάτων στα μοναστήρια των κάτω χωρών. Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Καταρχήν το υιοθέτησαν οι Εγγλέζοι στρατιώτες και έμποροι, σε βαθμό που αρκετοί σήμερα θεωρούν το gin ένα παραδοσιακό βρετανικό ποτό, όπως το Σκωτζέζικο ουίσκι. Στη συνέχεια έκανε ένα μεγάλο άλμα. Από το πεδίο των μαχών και τα καταγώγια πέρασε στα σαλόνια, στα κλειστά αριστοκρατικά clubs και στα ποτήρια των διάσημων, όπως ο Churchill, o Homphrey Bogart και ο Sinatra.

Έδωσε ιδέες σε μεγάλους bartenders, αποτέλεσε τη βάση διάσημων cocktail και τελικά κέρδισε με το σπαθί του τους τίτλους ευγενείας και αναγνώρισης, που τόσο γευστικά όσο και αρωματικά δικαιούται. Σήμερα ανανεωμένο και ενισχυμένο με premium εκδοχές, ειδικές σύνθετες αποστάξεις και με την σφραγίδα ισχυρών brand names περνάει μια δεύτερη νεότητα έχοντας κατακτήσει προνομιακή θέση στις μπάρες.

 Αν και οι περισσότεροι θεωρούν ότι το gin κατάγεται από την Μεγάλη Βρετανία, το συγκεκριμένο απόσταγμα δηλώνει γέννημα Ολλανδίας. Εκεί αρκετά χρόνια πριν από την ίδρυση της Bols ένας Ολλανδός γιατρός ο Franciscus de la Boe γνωστός και ως Sylvious παρασκεύασε το genever, ένα φαρμακευτικό σκεύασμα από καθαρό αλκοόλ και αιθέριο έλαιο από κεδρόμηλα (juniper berries), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για την θεραπεία των στομαχικών διαταραχών, αλλά και άλλων προβλημάτων υγείας, μέχρι την αντιμετώπιση του λουμπάγκου.

 

 

Ο συνηθέστερος τρόπος παραγωγής του gin είναι η απόσταξη βοτάνων (όπως είναι ο γιουνίπερος, ο κόλιανδρος, η φλούδα από εσπεριδοειδή, η κανέλα, το αμύγδαλο και η γλυκόριζα) με ουδέτερο οινόπνευμα. Όπως είναι περίπου και η παρασκευή της βότκας, μόνο που την περίπτωση του gin, τα συστατικά είναι πάντα φυτικά.

 

 

Το θαυματουργό αυτό φάρμακο χρησιμοποιήθηκε κατά την διάρκεια του 30ετούς πολέμου, ως δυναμωτικό ελιξίριο. Η ιστορία μάλιστα λέει ότι οι στρατιώτες της εποχής του είχαν δώσει το όνομα “Ολλανδικό θάρρος”. Από ότι φαίνεται το θεωρούσαν θαυματουργό για την αντιμετώπιση των κακουχιών του πολέμου. Με αυτό τον τρόπο οι Βρετανοί γνώρισαν το genever και σαν καλοί έμποροι φρόντισαν για την μετανάστευση του, για την μετονομασία του σε gin και φυσικά για την αξιοποίηση του. Ταυτόχρονα ανέπτυξαν και μια σχέση πάθους μαζί του: το καθιέρωσαν σε εθνικό τους ποτό (ας μην ξεχνάμε οι Σκωτζέσοι δεν είναι Βρετανοί), το κατανάλωναν σε απίστευτες ποσότητες και τον 18ο αιώνα το ευνόησαν ανεβάζοντας την φορολογία στα εισαγόμενα ποτά. Παράλληλα όμως στα μισά του ίδιου αιώνα το ενοχοποίησαν με ένα οργανωμένο κίνημα -που είχε στόχο γενικά τα αλκοολούχα ποτά-και το υποβάθμισαν σε ποτό του φτωχού.

 

 

Η παγκόσμια κατανάλωση gin περιέχεται σε 60 εκατομμύρια κιβώτια. Τα μισά από αυτά αποστέλλονται και καταναλώνονται στις Φιλιππίνες. Άλλες χώρες με αυξημένη κατανάλωση gin είναι η Ισπανία, οι Η.Π.Α. και η Αγγλία.

 

Τελικά τον 19ο αιώνα ξαναβρήκε θριαμβευτικά τη θέση που δικαιούται: θεσπίστηκαν νόμοι για την διαφύλαξη της ποιότητας του και καθιερώθηκε επίσης νομοθετικά η ένδειξη London Dry Gin. Τέλος τις τελευταίες δεκαετίες έβαλαν το χεράκι τους και συνετέλεσαν στη δημιουργία μιας νέας γενιάς gin, τα επονομαζόμενα premium και σούπερ premium με τελικό αποτέλεσμα το εθνικό τους ποτό να κυριαρχεί σήμερα στα διάσημα μπαρ.

 

gin-and-tonics-large-glasses

 

Κατηγορίες..
London dry gin :Το διακριτικό αυτό δεν αναφέρεται στην προέλευση ή το σημείο που βρίσκεται το αποστακτήριο. Μπορεί να παράγεται οπουδήποτε στο κόσμο, αρκεί να προέρχεται από την απόσταξη ενός καθαρού αποστάγματος δημητριακών και ενός μείγματος βοτάνων με κυρίαρχο το κεδρόμηλο. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για τον πιο διάσημο τύπο gin, που διακρίνεται για τη φινέτσα, τα αρώματα εσπεριδοειδών και την πικάντικη πολυπλοκότητα. Επίσης, είναι ιδανικό για ορισμένα διάσημα cocktail όπως martini, negroni και gin tonic.

Plymouth gin:Είναι αποκλειστικό προϊόν μιας συγκεκριμένης εταιρείας που εδρεύει στην ομώνυμη βρετανική πόλη. Φτιάχνεται 100% από απόσταγμα δημητριακών, είναι πιο ελαφρύ από το London gin και έχει ενδιαφέρουσες γήινες νότες και πληθωρική γεύση.
Genever:Είναι το gin που παράγεται στην Ολλανδία. Σε σύγκριση με το London είναι πιο γλυκό και συνήθως με χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό.
New Western ή American dry gin:Το αμερικάνικο gin αποτελεί ιδανική βάση για τα cocktails, είναι πιο ελαφρύ, με μια ωραία ισορροπία ανάμεσα στα αρώματα κεδρόμηλου και τα αρώματα εξωτικών βοτάνων.
Navy strength gin:Είναι τα πιο “βαριά” από όλα, με υψηλό αλκοόλ, για ουρανίσκους που αντέχουν πολύ δυνατά ποτά.
Sloe gin :Είναι τα gin που περιέχουν εκτός από τα βότανα και διάφορα φρούτα.

 

Cheers!

 

#μιαδιαδρομηακομη #TakeanUrbanBite

Δημήτρης Μενεγάκης

Ο Δημήτρης Μενεγάκης ασχολείται ενεργά με το bartending τα τελευταία δέκα χρόνια. Έχει εργαστεί σε αρκετά cocktail bars της πόλης ως bartender, coach bartender, δημιουργός cocktail list, bar leader και πλέον σαν συνιδιοκτήτης στο BROKIES all day moodbar .

Invalid username, no pictures, or instagram servers not found
Invalid username, no pictures, or instagram servers not found